Interview Duitse minister van Defensie Boris Pistorius: 'We hebben de energieafhankelijkheid van Rusland verrassend goed verminderd, enthousiast over samenwerking op het gebied van onderzeeërtechnologie met India'

0
28

Tijdens een vierdaags bezoek aan India zou de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius dinsdag zijn Indiase collega Rajnath Singh ontmoeten voor bilaterale gesprekken. In een interview met The Indian Express vertelt hij over de defensierelaties tussen de twee landen.

Q. India en Duitsland hebben sinds 2006 het Hoge Defensiecomité. Hoe ziet u het als topplatform de defensierelaties verbeteren?

Boris Pistorius:Al 23 jaar onderhouden Duitsland en India een strategisch partnerschap. Onze Hoge Defensiecommissie is de meest zichtbare manifestatie van de gegroeide strategische betrekkingen tussen India en Duitsland. Haar kerntaken blijven veiligheidsbeleid en bewapeningssamenwerking. We hebben dit format tot stand gebracht met zeer weinig andere niet-NAVO-landen. Ik kijk uit naar de bijeenkomst van volgende maand in Berlijn om mijn gesprekken hier vandaag in New Delhi en morgen in Mumbai voort te zetten. Bewapening is een gevoelig onderwerp in het Duitse binnenlandse beleid. Onze gewaardeerde Indiase tegenhangers zijn hiervan op de hoogte. Maar de illegale en brute aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft de houding van de Duitsers ten opzichte van defensie ingrijpend veranderd – we noemen het “Zeitenwende”, een beslissend keerpunt. Op dit moment werken we aan een wet ter afronding van de allereerste nationale veiligheidsstrategie van Duitsland, die de wapenexport zal leiden als instrument van het veiligheidsbeleid.

V. Het conflict in Oekraïne heeft de oorlogsreserves van de meeste ondersteunende landen uitgeput. Kijkt u naar de Indiase defensieproductie als bron voor oorlogstuig? Heeft Duitsland ook op enigerlei wijze meegeholpen om India te ondersteunen bij de levering van kritieke Russische reserveonderdelen/andere hardware die door het conflict is getroffen?

Boris Pistorius: De niet-uitgelokte oorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft een historische impact op de Europese veiligheid. In Brussel hebben we intensief gedebatteerd over de vraag of het eerste door de EU gelanceerde munitie-initiatief ook open moet staan ​​voor landen buiten de EU. Ik zeg ja! Hoe eerder, hoe beter, ongeacht de geografische locatie. Dit alles zou niet nodig zijn als Rusland zijn oorlog zou stoppen en zijn troepen zou terugtrekken. Het is een regelrechte leugen wanneer Moskou de NAVO verantwoordelijk houdt voor haar invasie. De schuld geven aan de vrije beslissing van soevereine landen om zich aan te melden voor deze defensieve alliantie, onthult het gebrek aan respect van Rusland voor de rechtsstaat. Niets rechtvaardigt de Russische invasie, een flagrante schending van de UN-Charta en een meedogenloze aanval op de wereldorde.

V. Duitsland loopt op een slappe koord met westerse allianties, Russische energie en Chinese economische invloed. Waar zie je de samenwerking met India op het gebied van defensie naar toe draaien terwijl Europa zich heroriënteert? Zijn Duitsland en India ook van plan samen te werken in het kader van de aanhoudende confrontatie tussen India en China, op welk gebied dan ook, zoals het delen van informatie, training op grote hoogte of andere?

Boris Pistorius:Eerst Rusland en China. We zijn er verrassend goed in geslaagd onze energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen. We voeren een beleid van de-risking maar niet van ontkoppeling. Ten tweede, terwijl de Bundeswehr zich opnieuw richt op afschrikking en verdediging in Europa, teruggaand naar de toekomst, zal de Bundeswehr tegelijkertijd haar betrokkenheid bij de Indo-Pacific consolideren. Dit is nogal een signaal voor op het land gecentreerde strijdkrachten uit het hart van Europa zonder overzeese gebieden in de regio. India is een strategische partner; we delen waarden en belangen. Volgend jaar, als de Duitse marine weer in de regio wordt ingezet, zijn we van plan om samen met de Indiase marine een maritieme oefening te houden. Maar onze samenwerking hoeft zich niet tot deze dimensie te beperken.

Advertentie

V. Na het HDW-project zijn er geen grote bijdragen geweest van Duitse defensieconsortia in het Indiase arsenaal. Worden er nieuwe deals voorgesteld, gezien de zeer betrouwbare Duitse technische aanbiedingen?

Boris Pistorius:Dit zou inderdaad kunnen worden besproken tijdens mijn bezoek hier in India. Ik kijk uit naar mogelijke samenwerking op het gebied van sleuteltechnologie met betrekking tot onderzeeërs van TKMS. Er zal ook een uitwisseling plaatsvinden met de industrie.

V. Indiase en Duitse troepen hebben beperkt contact van mens tot mens door middel van gezamenlijke oefeningen. Bent u van plan dergelijke uitwisselingen te hebben die synergie creëren op basisniveau?

Lees ook

Advocaat van Mukhtar Ansari vermoord in rechtbank Lucknow door man verkleed als advocaat -railway-station-in-Balasore-on-Tuesday.-Partha-Paul.jpg?resize=450,250″ />

Odisha treinongeluk: CBI start treinsonde, inspecteert stationspaneel roo…DD's legendarische stem in Engels nieuws Gitanjali Aiyar sterft

2e autopsie van IIT Kharagpur-studentenlichaam duidt op 'moord'Advertentie

Boris Pistorius: Duitsland en India delen gemeenschappelijke waarden en belangen, vooral met betrekking tot de op regels gebaseerde internationale orde, multilateralisme en open zee communicatielijnen. Op basis van deze basis zijn meer contacten een natuurlijk gevolg. Ik kijk ernaar uit om met startende ondernemers te praten als onderdeel van mijn agenda hier in India. Ik neem ook de tijd om wat meer vertrouwd te raken met jullie enorme en prachtige land. Maar het belangrijkste is dat we een gestage toename van de uitwisseling van onze strijdkrachten hebben in het kader van onze marine-inzet en de gezamenlijke oefening van onze luchtmacht. Na het succesvolle havenbezoek van onze marine in Mumbai in 2022, plannen we volgend jaar nog een bezoek aan Goa van twee Duitse marineschepen, inclusief gezamenlijke oefeningen. —-