Instorting grote dam in Zuid-Oekraïne leidt tot noodtoestand nu Moskou en Kiev elkaar de schuld geven

0
36

De muur van een grote dam in Zuid-Oekraïne stortte dinsdag in, wat overstromingen veroorzaakte, de grootste kerncentrale van Europa in gevaar bracht en de drinkwatervoorziening bedreigde, terwijl beide partijen in de oorlog zich haastten om bewoners te evacueren en elkaar de schuld gaven van de vernietiging.

>

Oekraïne beschuldigde Russische troepen van het opblazen van de Kakhovka-dam en de waterkrachtcentrale aan de rivier de Dnjepr in een gebied dat onder controle staat van Moskou, terwijl Russische functionarissen de Oekraïense bombardementen in het betwiste gebied de schuld gaven.

>

Het was niet mogelijk om de beweringen te verifiëren. De potentieel verreikende ecologische en sociale gevolgen van de ramp werden al snel duidelijk toen huizen, straten en bedrijven stroomafwaarts onder water kwamen te staan ​​en hulpdiensten begonnen met evacuaties; ambtenaren haastten zich om de koelsystemen van de kerncentrale van Zaporizhzhia te controleren; en autoriteiten uitten hun bezorgdheid over de drinkwatervoorziening in het zuiden van de Krim, die Rusland in 2014 illegaal annexeerde.

Dit satellietbeeld van Maxar Technologies toont maandag een overzicht van de Kakhovka-dam in het zuiden van Oekraïne. (AP)

Zowel de Russische als de Oekraïense autoriteiten hebben treinen en bussen ingezet voor bewoners. Volgens officiële cijfers wonen ongeveer 22.000 mensen in door Rusland gecontroleerde gebieden die het risico lopen op overstromingen, terwijl 16.000 mensen in de meest kritieke zone van het door Oekraïne bezette gebied wonen. Geen van beide partijen heeft doden of gewonden gemeld.

De dambreuk voegde een verbluffende nieuwe dimensie toe aan de Russische oorlog in Oekraïne, nu in zijn 16e maand. Het werd algemeen gezien dat de Oekraïense strijdkrachten vooruitgingen met een langverwacht tegenoffensief in flarden langs meer dan 1.000 kilometer (621 mijl) frontlinie in het oosten en het zuiden.

Lees ook | Oekraïne beschuldigt Rusland van het vernielen van grote dam bij Kherson, waarschuwt voor wijdverspreide overstromingen

Het was niet meteen duidelijk of beide partijen profiteren van de schade aan de dam, aangezien zowel door Rusland gecontroleerde als door Oekraïne gecontroleerde gebieden in gevaar zijn. De schade kan ook het tegenoffensief van Oekraïne in het zuiden belemmeren en de regering afleiden, terwijl Rusland afhankelijk is van de dam om de Krim van water te voorzien.

Patricia Lewis, directeur van het International Security Program bij de denktank Chatham House in Londen, zei dat het moeilijk is om de schuld te geven, maar dat er “allerlei redenen zijn waarom Rusland dit zou doen”. reservoir. De vraag die we moeten stellen is waarom de Oekraïners zichzelf dit zouden aandoen, aangezien dit Oekraïens grondgebied is', zei ze.

Advertentie

Experts hebben eerder gezegd dat de dam aan verval leed. David Helms, een gepensioneerde Amerikaanse wetenschapper die het reservoir sinds het begin van de oorlog in de gaten houdt, zei in een e-mail dat het niet duidelijk was of de schade opzettelijk was of simpelweg verwaarlozing door Russische troepen die de faciliteit bezetten.

Mis het niet | Oekraïne bestempelt Rusland als 'terroristische staat' om hoorzittingen te openen in de zaak tegen Moskou bij de hoogste VN-rechtbank

Maar Helms bewaarde een oordeel, ook wijzend op een Russische geschiedenis van aanvallen op dammen. Autoriteiten, experts en bewoners hebben al maanden hun bezorgdheid geuit over waterstromen door – en verder – de Kakhovka-dam.

Na zware regenval en smeltende sneeuw vorige maand steeg het waterpeil tot boven het normale niveau, waardoor nabijgelegen dorpen onder water kwamen te staan. Satellietbeelden lieten zien dat water over beschadigde sluisdeuren spoelde.

Advertentie

Te midden van officiële verontwaardiging zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy dat hij een dringende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad bijeenriep. Hij beweerde dat Russische troepen om 02.50 uur (2350 GMT maandag) een ontploffing in de damstructuur veroorzaakten en zei dat ongeveer 80 nederzettingen in gevaar waren.

Zelenskyy zei in oktober dat zijn regering informatie had dat Rusland de dam en de energiecentrale had gedolven.

Maar de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, noemde het “een opzettelijke sabotageactie van Oekraïense zijde… gericht op het afsnijden van de watertoevoer naar de Krim. . ”Beide partijen waarschuwden voor een dreigende milieuramp.

Het presidentieel bureau van Oekraïne zei dat zo'n 150 ton olie uit de dammachinerie ontsnapte en dat er nog eens 300 ton naar buiten zou kunnen lekken.

Andriy Yermak, het hoofd van het kabinet van de president van Oekraïne, plaatste een video waarop zwanen te zien zijn in de buurt van een administratief gebouw in de ondergelopen straten van het door Rusland bezette Nova Kakhovka, een stad in de regio Kherson waar voor de oorlog zo'n 45.000 mensen woonden.

Advertentie

Andere beelden die hij plaatste, lieten zien dat overstromingen de tweede verdieping van het gebouw bereikten. Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken drong er bij de inwoners van 10 dorpen op de rechteroever van de Dnjepr en delen van de stad Kherson stroomafwaarts op aan essentiële documenten en huisdieren te verzamelen en apparaten uit te schakelen. De door Rusland geïnstalleerde burgemeester van het bezette Nova Kakhovka, Vladimir Leontyev, zei dat het werd geëvacueerd terwijl het water de stad binnenstroomde.

De Oekraïense nucleaire operator Energoatom zei in een Telegram verklaring dat de schade aan de dam “negatieve gevolgen zou kunnen hebben” voor de kerncentrale van Zaporizhzhia, de grootste van Europa, maar schreef dat de situatie voorlopig “beheersbaar” is.

Advertentie

De Internationale Organisatie voor Atoomenergie van de VN zei in een verklaring dat er “geen onmiddellijk risico was voor de veiligheid van de fabriek”, die water nodig heeft voor het koelsysteem. Het zei dat IAEA-personeel ter plaatse het niveau van de dam is verteld valt met 5 centimeter (2 inch) per uur.

In dat tempo zou de aanvoer uit het reservoir een paar dagen moeten duren, zei het. De fabriek heeft ook alternatieve waterbronnen, waaronder een grote koelvijver die “voor enkele maanden” water kan leveren, aldus de verklaring. De Oekraïense autoriteiten hebben eerder waarschuwde dat het falen van de dam 18 miljoen kubieke meter (4,8 miljard gallon) water zou kunnen vrijmaken en Kherson en tientallen andere gebieden waar duizenden mensen wonen kunnen overstromen.

Advertentie

Het World Data Center for Geoinformatics and Sustainable Development, een Oekraïense niet-gouvernementele organisatie schatte dat bijna 100 dorpen en steden onder water zouden komen te staan. Het rekende er ook op dat het waterpeil pas na vijf tot zeven dagen zou beginnen te dalen.

Een totale instorting van de dam zou een groot deel van de linkeroever van de brede rivier wegspoelen, volgens de Ukraine War Environmental Consequences Working Group, een organisatie van milieuactivisten en experts die de milieueffecten van de oorlog documenteren.

Mykhailo Podolyak, een senior adviseur van president Volodymyr Zelenskyy, zei dat “er zich nu een wereldwijde ecologische ramp voltrekt, online, en dat duizenden dieren en ecosystemen de komende uren zullen worden vernietigd.”

Video die online werd geplaatst, toonde hoe overstromingen een lange weg overstroomden; een andere toonde een bever die vanuit stijgende wateren naar hoge grond snelde.

Het incident lokte ook internationale veroordeling uit, onder meer van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, die zeiden dat de “buitensporige daad … eens te meer demonstreert de brutaliteit van de Russische oorlog in Oekraïne.”

Oekraïne controleert vijf van de zes dammen langs de Dnjepr, die loopt van de noordgrens met Wit-Rusland tot aan de Zwarte Zee en cruciaal is voor de drinkwater- en stroomvoorziening van het land.

Het Oekraïense staatswaterkrachtbedrijf schreef in een verklaring dat “het station niet kan worden hersteld.”

Ukrhydroenergo beweerde ook dat Rusland het station opblies vanuit de machinekamer. Leontyev, de door Rusland aangestelde burgemeester, zei dat talrijke Oekraïense aanvallen op de waterkrachtcentrale van Kakhovka vernietigde zijn kleppen en “water uit het Kakhovka-reservoir begon ongecontroleerd stroomafwaarts te stromen.”

Lees ook

'Ontzet& #039;: Canadese gezant veroordeelt Brampton-evenement ter ere van Indira Gan… 450.250″ />Een boot met 180 Rohingya-vluchtelingen verdween. Een hectisch telefoontje helpt…

< /figuur>New York City registreert de slechtste luchtkwaliteit ter wereld; gezondheidsadvies uitgegeven

Mesaanvaller verwondt verschillende mensen, onder wie kinderen, in de Franse Alpen…

Leontyev voegde eraan toe dat de schade aan het station niet meer te repareren was en dat het zou moeten worden herbouwd.Oekraïne en Rusland hebben elkaar eerder beschuldigd van aanvallen op de dam.