Home Dutch Hoe Haryana-hogescholen de aansluiting bij Panjab University verloren, en de strijd van CM Khattar om het terug te krijgen

Hoe Haryana-hogescholen de aansluiting bij Panjab University verloren, en de strijd van CM Khattar om het terug te krijgen

0

De afgelopen zes jaar probeerde de regering van Haryana aansluiting voor haar colleges te zoeken bij de in Chandigarh gevestigde Panjab University. Vijf decennia geleden, in 1973, verloor de staat zijn band met de PU – met dank aan een kennisgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 2017 probeert de door Manohar Lal Khattar geleide regering in Haryana het effect van deze MHA teniet te doen.

We traceren hoe Haryana-hogescholen zich losmaakten van PU, en de voortdurende inspanningen van de deelstaatregering om zoek opnieuw aansluiting.

Hoe raakten de Haryana-colleges de aansluiting van Panjab University kwijt?

Tot de reorganisatie van Punjab in 1966 had de Panjab University haar regionale centra in Rohtak, Shimla en Jalandhar en de aangesloten hogescholen waren gevestigd in Punjab, Haryana en Himachal Pradesh en het Union Territory of Chandigarh.

Later werden de hogescholen van Haryana en Himachal aangesloten bij de universiteiten in de respectieve staten en bleef de PU achter met de aangesloten hogescholen in het Union Territory of Chandigarh en sommige delen van Punjab. Na een kennisgeving van de MHA op 1 november 1973 verloren de Haryana-colleges hun aansluiting bij de PU.

De kennisgeving luidde als: “En terwijl als gevolg van het aannemen van de Kurukshetra University Act, 1974, de genoemde Panjab University met ingang van 30 juni 1974 niet meer functioneert en actief is in de staat Haryana…” In een daaropvolgende kennisgeving van de MHA in 1997 werden de Haryana CM, minister van onderwijs en DPI (Director Public Instruction) weggelaten als ex-officio fellows van de Senaat – het bestuursorgaan van de universiteit.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Wanneer heeft Haryana CM Manohar Lal Khattar beginnen met het nastreven van het probleem?

In juli 2017 schreef Khattar aan MHA om het herstelproces van Haryana's aandeel in Panjab University te starten. Volgende maand deelde de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken van de Unie de CM mee dat de zaak werd onderzocht op passende maatregelen. Khattar schreef in maart 2021 opnieuw een brief aan de MHA. Gian Chand Gupta, voorzitter van de Haryana-vergadering, bracht de kwestie ook ter sprake bij de MHA en de vicepresident.

Wat zei het Centrum? >

Advertentie

Na de correspondentie van Khattar informeerde de MHA in juni 2021 de regering van Haryana dat het onderwerp is overgedragen aan het ministerie van onderwijs van de Unie. Het ministerie van Onderwijs heeft de staat in oktober 2021 laten weten dat de zaak momenteel wordt onderzocht door de University Grant Commission.

In maart 2022 schreef Khattar een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken van de Unie, Amit Shah, waarin hij om tussenkomst vroeg. Terwijl hij de vergadering van de Noordelijke Zonale Raad voorzat, had Shah volgens de brief geadviseerd dat de CM's van Punjab en Haryana bij elkaar moesten zitten om de zaak te bespreken en in der minne te beslissen.

Khattar zei ook: “De regering van Punjab heeft geen rol te spelen in deze zaak en de kwestie om de oorspronkelijke status zoals in het jaar 1973 en 1997 te herstellen, moet worden beslist door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.” De CM voegde eraan toe: “Volgens de reorganisatiewet van Punjab moet de wet van Panjab University worden gewijzigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken – voor zover vertegenwoordigers van Haryana, zoals in de voormalige senaat, weer worden toegevoegd door de wet te wijzigen en daarna territoriale jurisdictie van Panjab University wordt besloten om hogescholen van sommige districten van Haryana onder de jurisdictie van Panjab University te brengen.”

Advertentie Lees ook | Het deel van Panjab University dat om middernacht wakker blijft.

Wat is nu het standpunt van de regering-Haryana?

De functionarissen van de regering van Haryana zeggen dat zelfs na de oprichting van nieuwe universiteiten in de staat, haar hogescholen niet uitgesloten hadden mogen worden van aansluiting bij de PU. Onder verwijzing naar sectie 72 van de Punjab Reorganization Act, 1966, zeggen de functionarissen dat “de Panjab University, Chandigarh het gezamenlijke eigendom is van Punjab en Haryana”.

In het begin werd het budget van de Panjab University gedeeld door de administratie van Punjab, Haryana en Chandigarh. Ze voegen eraan toe: “Momenteel worden de uitgaven van de universiteit gedeeld door de centrale overheid en de Punjab-regering, waarbij de centrale overheid 92 procent van het budget financiert en de Punjab-regering een nominaal bedrag betaalt (Rs 20 crore per jaar). Een groot aantal hogescholen, ongeveer 168 hogescholen van Punjab, zijn aangesloten bij deze universiteit, maar geen hogeschool van Haryana vanwege de MHA-melding van 1 november 1973.”

Wat is Punjab's 8217;s tegenmening?

Lees ook

Waarom vliegtickets in India de pan uit rijzen

Waarom is CRS, de instantie die onderzoek doet naar het treinongeluk in Odisha, onder de Av … Wat is KFON, het schema van Kerala voor internetconnectiviteit voor alle huishoudens

Waarom heeft Byju's haar geldschieters aangeklaagd en hen 'roofzuchtig' genoemd?

Omdat Mann de aansluiting van Haryana-colleges met Panjab University weigert toe te staan, heeft hij zijn tegenhanger in Haryana gevraagd om een ​​eigen universiteit op te richten in Ambala, Panchkula of Yamuna Nagar. Hij zei dat Punjab de diensten van zijn universiteit in Chandigarh zal gebruiken om het onderwijs in 200 aangesloten staatscolleges te versterken. Hij zei dat “175 hogescholen van de staat zijn aangesloten bij deze vooraanstaande universiteit waardoor generaties Punjab er emotioneel aan gehecht zijn”.