Het verhaal van het Rajasthan-congres krijgt een Sachin Pilot-may-leave-wending, zijn stilzwijgen draagt ​​bij aan drama

0
28

Maandagavond had de algemeen secretaris van het Congres, verantwoordelijk voor de organisatie KC Venugopal, een langdurig telefonisch gesprek met Sachin Pilot – hun derde dergelijke gesprek sinds 29 mei, toen de partijleiding erin slaagde Pilot en Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot bij elkaar te krijgen om meningsverschillen uit de weg te ruimen.

Die bijeenkomst eindigde zonder dat de partij een vredesformule kon aankondigen.

Op dinsdag, toen het nieuws begon rond te kolken dat Pilot een nieuwe partij zou aankondigen in de peilinggebonden staat, leek het congres niet dichter bij het vinden van een manier om de drie kerneisen van de jongere leider te accepteren zonder tegenstand te bieden de minister-president of het in diskrediet brengen van zijn regering.

Bronnen in de buurt van het Pilot-kamp ontkenden nieuwsberichten dat hij op 11 juni een feest zou organiseren, de sterfdag van zijn vader en wijlen congresleider Rajesh Pilot. Ze suggereerden ook dat nieuws hierover werd verspreid door het Gehlot-kamp.

Er was echter geen officieel woord van Pilot of zijn supporters hierover.

Bronnen zeiden dat het opperbevel Pilot op zijn minst halverwege wil ontmoeten, maar zijn taak is lastig gemaakt door de voormalige plaatsvervangende CM’s die erop aandringen dat Gehlot al zijn eisen accepteert – een onderzoek op hoog niveau naar vermeende corruptiezaken tegen de vorige Vasundhara Raje-regering, ontbinding van de Rajasthan Public Service Commission (die bij verschillende examens papieren heeft zien lekken), de reconstructie via een nieuwe wet en compensatie voor studenten die hebben geleden onder de lekken van de vragenlijsten.

De partij van Gehlot is van mening dat aanvaarding van deze eisen zijn regering slechts enkele maanden voor de verkiezingen in een kwaad daglicht zou stellen, vooral gezien de beschuldiging van Pilot dat het onderzoek naar zaken die teruggaan tot de regering-Raje opzettelijk is uitgesteld.

>Advertentie Lees ook | Een week na de wapenstilstand wachten Pilot-supporters op actie terwijl Cong Rajasthan zegt 'alles in orde'

Pilot komt echter ook onder druk te staan ​​van zijn supporters omdat zijn eisen geen vooruitgang zien en de deadline van 15 dagen die hij had gesteld voor de regering van het Congres loopt af. Het is tegen deze achtergrond dat er wordt gespeculeerd dat hij zijn volgende actie op 11 juni zal aankondigen.

Volgens bronnen dicht bij Pilot zat hij al een paar maanden aan een plan B om het congres te verlaten en een aparte outfit aan te trekken. Piloot zou hiervoor onlangs het politieke adviesbureau I-PAC hebben ingehuurd. Bronnen zeggen dat de twee I-PAC-executives die aan hem waren toegewezen, een voorstel hadden uitgewerkt om een ​​partij op te richten.

Sommige AICC-leiders voelen dat hij de druk opvoert met goed geformuleerde eisen, daglange dharna (tegen de wensen van het opperbevel) en vijfdaagse yatra maakten allemaal deel uit van dit grotere plan.

Advertentie Lees meer | Sachin Pilot houdt vast aan standpunt, zegt geen compromis over beloften

Pilot zette dit echter op een laag pitje nadat de AICC contact met hem opnam.

De meeste topleiders geloven ook dat Pilot, in hart en nieren, wil het feest niet verlaten. Bronnen dicht bij hem zeggen dat hij gelukkiger zou zijn als het opperbevel een manier zou vinden om Gehlot aan zijn eisen te laten voldoen, en hij hoopt nog steeds dat dit zal gebeuren.

Bronnen in het opperbevel zeiden dat de leiding verrast was door berichten over zijn plan om te vertrekken, en zien het feit dat Piloot ervoor koos de rapporten niet te ontkennen als een ander middel van hem om druk uit te oefenen.

Gevraagd of hij dacht dat Piloot een proefballon liet drijven, zei een senior leider: “We zijn in gesprek met hem. Hoe kan ik nu zeggen of hij het opzettelijk verspreidt (over zijn vertrek gesproken) of dat het het werk is van het andere kamp. Wat ons betreft werken we toe naar een oplossing.”

Meer weten | Herinnerend aan de sudderende saga van Ashok Gehlot, Sachin Pilot vete in 5 Acts

Ondertussen bereikte de AICC van Rajasthan Sukhjinder Singh Randhawa op dinsdagavond Jaipur voor een vierdaags bezoek. Hij vertelde The Indian Express dat hij vier tot vijf dagen geleden een gesprek had met Pilot en dat hij niet op de hoogte was van zijn plannen.

Advertentie

In een gesprek met verslaggevers zei Randhawa: “Ik hoor het (Pilot's plannen voor een nieuwe partij) van jullie. Zoiets bestaat niet. Naa hi unka pehle mann tha, naa hi ab mann hai (Noch wilde hij dit eerder, noch wil hij het nu).”

Lees ook

AAP's Raghav Chadha verliest bungalow die hij boven zijn niveau heeft gehaald, neemt RS Secret…

Ik aanbid de CM… er komt nog een grotere klap: chef van Meitei-outfit in het midden van…

< /figuur>Pilotshow koud comfort voor BJP-koper terwijl het de rand van Rajasthan in directe ogen ziet…

In Haryana bereikt de stoel van Dushyant Chautala een vlampunt naarmate de spanning stijgt…

Hij voegde eraan toe: “Ik ben hier om MLA's te ontmoeten en al die leiders die willen ontmoet mij. Ik zal iedereen ontmoeten.

© The Indian Express (P) Ltd