Efter ett “uppdragsbud” dyker affischer upp som ber muslimska handlare att stänga butiker i Uttarakhands Uttarkashi

0
45

Mitt i den pågående spänningen i ett område i Uttarakhands Uttarkashi-distrikt efter protester över ett påstått rymningsbud som involverade en muslimsk man och en ung flicka dök affischer upp utanför flera butiker som hotade muslimska handlare att stänga ner deras butiker drivs av medlemmar av minoritetssamhället tidigt på måndagen.

Affischerna, som hotade “älska jihadister” med ödesdigra konsekvenser om de inte lämnade sina butiker, togs bort inom en eller två timmar och polisen registrerade en suo motu FIR mot oidentifierade personer. Polisen sa att de hade ingen aning om vem som hade satt upp affischerna.

Spänningen ökade i området den 27 maj, en dag efter att några personer fångade två män tillsammans med en flicka, en minderårig . Med en av de två männen muslim, hävdade invånarna att det var ett fall av “kärleksjihad”. Medan flickan skickades tillbaka hem arresterades männen enligt olika delar av den indiska strafflagen och lagen om skydd av barn från sexuella brott (POCSO). De är för närvarande i häkte.

“De här affischerna måste ha fastnat av någon sent på söndagskvällen. Det finns cirka 30-35 butiker som ägs av muslimer i området och dessa affischer fanns utanför alla dessa butiker. Vi informerade den lokala polisen efter att vi sett affischerna och de tog omedelbart bort dessa affischer. Affischerna ska ha satts upp av någon lokal eftersom bara de vet vilka butiker som tillhör muslimer. Situationen här är spänd och ingen av dem som lämnade staden planerar att återvända i en sådan situation”, sa en butiksägare från det muslimska samhället och tillade att det fanns en affisch utanför hans butik också.

Affischen på hindi trycktes på ett vitt papper i A4-storlek. “Kärleksjihadisterna informeras om att de måste utrymma sina butiker före den 15 juni, Mahapanchayat. Om du inte gör detta kommer det (resultatet) att bero på tidpunkten”, stod det på affischen, som påstår sig vara en del av 'Devbhoomi Raksha Abhiyan'.

“Vi registrerade en FIR mot oidentifierade personer enligt avsnitt 153 A (främjande av fiendskap mellan olika grupper på grund av religion, ras, födelseort, bosättning, språk etc., och gör handlingar som skadar upprätthållandet av harmoni), 505 (uttalanden som leder till till offentliga ofog) och 506 (kriminella hot) från IPC. Jag är själv klaganden i FIR. Det verkar vara ofog av någon eftersom det inte finns någon Mahapanchayat planerad någonstans i området”, sa stationstjänstemannen (SO) vid den jurisdiktionella polisstationen.

Uttarkashis polisintendent Arpan Yaduvanshi sa att polisstyrkan är i beredskap och att nattpatrulleringen har utökats i området.

Läs även

Jaishankar kritiserar Kanada för “firandet” av Indira Gandhis lönnmord…

IMD förklarar monsunens ankomst, men att förbli svag i minst en vecka

Coromandel Express-olycka: &#039 ;Riggad' platsbox misstänkt utlösare för …

Gitanjali Aiyar, Doordarshans legendariska röst i engelska nyheter, diesAdvertisement

Som kommenterade oroligheterna i Uttarkashi sa chefsminister Pushkar Singh Dhami att myndigheterna arbetar för att säkerställa fred i distriktet. Han sa att Uttarakhand är en fredlig stat och att störande av lag och ordning inte kommer att tolereras. “Oavsett om det är kärleksjihad eller landjihad, vi arbetar mot det strikt. Uttarakhand är en mycket fredlig stat. Lag- och ordningsläget är bra här. Vi lever alla i harmoni här och älskar varandra. Men om någon bryter mot lag och ordning eller gör sådana saker kommer vi inte att tolerera det”, sa han till media.

© The Indian Express (P) Ltd