Bent u 45 plus en maakt u zich zorgen over het risico op een hartaanval? Doe de calciumscoretest

0
36

De routinematige hartprofieltesten die iedereen kent, zijn inmiddels bloeddrukmetingen, de cholesterol- en lipidenprofielcijfers en hun acceptabele bereik. Maar er is nog een test die cardiologen aanbevelen om het risico van een patiënt op een hartaanval of beroerte te beoordelen, vooral wanneer de patiënt meerdere risicofactoren heeft, zoals hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes, zwaarlijvigheid, genetische geschiedenis en een roker is. Dit is de calciumscore van de kransslagader (CAC), die simpelweg de calciumscore wordt genoemd.

Deze test omvat een eenvoudige CT-scan en vereist geen invasieve procedure met kleurstoffen. Het meet de hoeveelheid en omvang van verkalkte plaque in uw bloedvaten. Dit in kaart brengen is belangrijk omdat dit helpt bij het bepalen van het risico op atherosclerose of opbouw van tandplak en vernauwing van hartvaten, die op hun beurt leiden tot hartaanvallen en beroertes. Een hoge score plaatst u in de risicocategorie, maar dit betekent niet dat u het volgende moment een hartaanval krijgt of dat u onmiddellijk een stent nodig heeft. Het geeft een waarschijnlijkheid aan zodat medische interventie met medicijnen en aanpassing van levensstijl vroeg genoeg kan worden gestart om een ​​dergelijke mogelijkheid te voorkomen. Dus geen paniek als u een hoge score heeft, want uw cardioloog zou al maatregelen zoals statinetherapie hebben genomen om uw hartgezondheid weer op het goede spoor te krijgen. Bovendien is het niet zo dat iedereen deze test moet doen. Die beslissing moet, zoals ik al eerder zei, worden overgelaten aan een cardioloog die een preventieve aanpak kan hanteren in aanwezigheid van meerdere risicofactoren.

WAT MEET DE TEST?

Het meet de hoeveelheid tandplak, een wasachtige substantie die niet direct op een CT-scan te zien is. Maar aangezien het een mengsel is van vet en calcium, begint het calcium na verloop van tijd sporen of afzettingen in de slagader achter te laten. Deze verkalking kan vervolgens worden opgepikt door een CT-scan.

Plaques, zoals we allemaal weten, belemmeren de bloedstroom en verhinderen daarom dat bepaalde delen van uw hart de juiste niveaus van zuurstofrijk bloed ontvangen. Ze vormen blokkades die een hartaanval kunnen veroorzaken. Uw calciumscore meet dus vroeg genoeg de hoeveelheid tandplak in uw kransslagaders.

KUNNEN ANDERE TESTS UW RISICOFACTOR NIET AL WEERGEVEN? WAAROM DAN DEZE TEST?

Zoals eerder vermeld, onthult het bloedonderzoek elke vorm van comorbiditeit en risicofactor, maar meet het volume van plaque-afzetting in uw bloedvaten en de urgentie van een cardiale gebeurtenis niet. We hebben vaak verrassende resultaten gehad. Sommige mensen, die met traditionele markers als een laag risico zouden worden beschouwd, bleken relatief meer verkalking in de slagaders te hebben, terwijl degenen in categorieën met een hoog risico soms geen tandplak vertoonden, wat betekent dat ze een ander beschermend element hebben dat werkt voor hen. Hoe dan ook, behandelingsprotocollen kunnen dan op een specifieke manier worden ontworpen in plaats van gebaseerd te zijn op aannames.

WAT BETEKENEN DE SCORES?

Nul: dit betekent dat u geen verkalkte tandplak heeft. Uw risico op een coronaire hartziekte is laag.

Advertentie

Nul tot 100: u heeft wat tandplak, maar het algehele risico op een hartaanval is nog steeds laag. Dit is het moment om levensstijlaanpassingen en koerscorrecties te plannen.

100-300: Dit betekent dat uw voorspelde risico op het krijgen van een hartaanval matig tot hoog is en dat u medicatie en veranderingen in levensstijl nodig heeft.

Meer dan 300: u loopt een hoog risico en uw cardioloog zal u moeten voorschrijven onmiddellijk op statines om uw cholesterolgehalte te verlagen.

Advertentie

Wanneer een patiënt een score van meer dan 100 rapporteert, raad ik een stresstest aan. Op basis daarvan adviseer ik medicijnen en statines indien nodig (vooral wanneer er een genetische geschiedenis is) om elke andere risicofactor te verminderen.

WIE MOET DE TEST DOEN? WIE MAG NIET?

Zoals ik al zei, zou ik de test aanraden aan iedereen met meerdere risicofactoren om vroegtijdig met ziektebeheer te beginnen. Als je eenmaal een hartepisode hebt gehad, heb je die echt niet meer zo hard nodig omdat je toch al een behandelprotocol volgt. Zwangere vrouwen mogen de test niet doen. Voor anderen die hun status willen opvolgen, moet er een follow-up-kloof van ten minste vijf jaar tussen CT-scans zijn.

VERHOGEN STATINE'S DE CALCIUMSCORE? WAT BETEKENT DAT?

Er zijn aanwijzingen dat statinetherapie niet alleen het cholesterolgehalte verlaagt, maar ook bestaande plaques verandert om ze minder gevaarlijk te maken. Als onderdeel van dit proces kunnen de plaques meer verkalkt raken – en dus gaat de calciumscore omhoog. Statines verwijderen de lipiden in de plaque en de calciumresten. Vetplaques zijn los te maken, de calciumplaques zijn stabiel.

Lees ook

Cardioloog sterft op 41-jarige leeftijd aan hartaanval ondanks normaal ECG: wat doet dea. ..

Kunnen druiven groeien darmbacteriën, verlaag cholesterol en bescherm je gezondheid…

Een nieuwe strategie voor gewichtsverlies? Een studie toont een hoog eiwit-, vezelrijk en go…

Waarom amandelen en walnoten de veiligste noten zijn voor diabetici: slechts een portie is…

Uiteindelijk is een voorspellend model een risico-indicator en een waarschuwingssignaal. Het belangrijkste is dat het een goed beeld geeft van wat er moet gebeuren om je weer op de rails te krijgen. Wees dus niet bang voor een test.