Bättre förr snarare än senare: Sense in Govt att desarmera brottares motstånd

0
29

Med de flesta av de protesterande brottarna står fast på sina anklagelser om sexuella övergrepp mot en partiledamot – även om den minderåriga bland dem nu har dragit tillbaka sina anklagelser — det finns en växande känsla i både centralregeringen och BJP att frågan som har blivit utdragen måste åtgärdas omgående.

En nödvändighet är premiärminister Narendra Modis första statsbesök i USA< /strong>, från 21 till 24 juni, där han kommer att vara värd av president Joe Biden i Vita huset. “Det är brådskande att brottarna’ frågan måste lösas innan detta, säger en källa.

Fackets inrikesminister Amit Shah och sportminister Anurag Thakur arbetar för detta, säger källor.

< p>Det finns oro bland partiledarna över protestens utdragna karaktär och intrycket av att regeringen inte har varit lyhörd för en så “känslig” fråga.

Shah’s möte med brottare i slutet av förra veckan var ett sådant försök av regeringen att ta itu med frågan. Även om det inte blev något genombrott, ses det faktum att mötet hölls som ett steg framåt.

“Även om det finns två åsikter i partiet angående anklagelserna (mot MP och Wrestling Federation of Indias president Brij Bhushan Sharan Singh) och kraven från brottarna, finns det ingen tvist om bedömningen att det har skadat oss illa i uppfattningen,” en sa senior ledare för partiet.

Minst fyra högre ledare, inklusive den del av regeringen, som The Indian Express har talat med, medgav att “saker kunde ha hanterats bättre” och att “det borde inte har fått gå i denna omfattning”.

Annons Läs även | Vad den tysta Modi-regeringen inte förstår: alla tror på brottarna, alla vill ha handling

BJP-parlamentsledamöterna Maneka Gandhi och Pritam Munde såväl som partiets Hisar-parlamentsledamot Brijendra Singh har offentligt stött brottarna och sagt de borde få rättvisa.

En omedelbar åtalsrapport från Delhi-polisen och ärendet som går vidare till domstol kommer att vara en utväg för båda sidor att sänka värmen och gå mot en lösning, sa källor.

En hög BJP-ledare sa: “Det fanns ingen anledning till att denna protest skulle gå så här långt. Men jag måste säga att ingen förutsåg att protesten skulle bli så långdragen eller ta fart så här. Det ses nu som en kvinnofråga.”

Annons

Men partiet verkar vara splittrat över brottarnas krav på gripandet av Brij Bhushan, BJP&#8217 ;s Kaiserganj MP.

Express Exclusive | CWG-guldmedaljör bekräftar offrets berättelse om sexuella trakasserier av Brij Bhushan Singh

En del av ledarna ser en politisk vinkel till brottarna’ protestera och säga att det härrörde från “akhada-politik för att ta kontroll” över brottarens kroppar. Vissa tillskriver det “jatpolitik”.

Medan Jat-gemenskapens medlemmar från Haryana dominerar landets brottningsfält, är Brij Bhushan en mäktig Rajput-ledare från Uttar Pradesh.

Indiens främsta brottare Sakshi Mallik, Vinesh Phogat och Bajrang Punia har protesterat i över en månad för att få MP's arrestering.

De FIRs som lämnats in av sju kvinnliga brottare, inklusive en minderårig, och som rapporterats i The Indian Express, talar om ofredande, sexuella trakasserier, olämplig beröring och sök efter sexuella tjänster av Brij Bhushan. Han har nekat till anklagelserna.

Annons Läs också | Rygg mot rygg mahapanchayats till stöd för brottare väcker politisk värme i Haryana, grannskap

Regeringen har hittills hävdat att den är redo för en rättvis utredning och att Delhipolisen redan utreder fallet. Unionsministern för sport och ungdomsfrågor Anurag Thakur har uppmanat brottarna att “lita på” utredningen: “Regeringen vill också ha en rättvis utredning. Vi vill alla att rättvisa ska skipas, men för detta måste vi vänta på att den rättsliga processen slutförs.’’

Efter att protestplatsen vid Jantar Mantar rensades av Delhi-polisen, under vilken brottarna släpades in i skåpbilar och fängslades, har gårdsledare från Haryana och västra Uttar Pradesh – båda dominerade av Jat-gemenskapen – anslutit sig till demonstranterna. Khap panchayats över hela regionen har också förklarat sitt stöd för brottarna.

Läs även

AAP:s Raghav Chadha förlorar bungalow han fick över sitt betyg, tar RS Secre…

Jag dyrkar CM… större smäll att komma: chef för Meitei outfit i centrum o…

Pilotshow kall komfort för BJP-mässing när den ser Rajasthan-kanten direkt…

I Haryana träffar Dushyant Chautala säte en flampunkt när spänningen stiger vad…Annons

“Anti-BJP krafter, politiska och icke-politiska, stöder i hemlighet och öppet protesterna och gör det till en plattform för att komma samman. De citerar framgången för bönderna’ agitation (mot de omtvistade jordbrukslagarna som så småningom drogs tillbaka av centralregeringen). Nu när fler kvinnliga ledare, inklusive från BJP, uttalar sig till stöd för brottarna, är det inte ett gott tecken för partiet inför valet, säger en BJP-ledare från Uttar Pradesh. “Ju tidigare detta löses, desto bättre.”

© The Indian Express (P) Ltd