Waarom de Coromandel Express crashte in Odisha

0
65

Minister van Spoorwegen Ashwini Vaishnaw heeft gezegd dat interferentie met de “configuratie” van het spoor ertoe heeft geleid dat de Coromandel Express vrijdagavond van achteren op de stilstaande goederentrein botste bij Bahanaga Bazar in Odisha's Balasore.

>

“Wie dit heeft gedaan, heeft zo'n verandering aangebracht — op de wisselmachine, de configuratie van de baan — waarop alles draait… Er heeft een verandering plaatsgevonden in die configuratie, waardoor dit pijnlijke ongeval is gebeurd . Maar ik zal daar pas commentaar op geven nadat het rapport van de onafhankelijke instantie is ingediend”, zei de minister.

< p>De elektrische ‘spitsmachine’ is een essentieel apparaat in het spoorwegsignalisatiesysteem voor snelle bediening en “vergrendeling” van wissels. Het speelt een sleutelrol in het veilig laten rijden van treinen. Het uitvallen van deze machines zal het treinverkeer ernstig beïnvloeden, en eventuele tekortkomingen die ontstaan ​​of onopgelost blijven op het moment van installatie of onderhoud van het systeem kunnen leiden tot onveilige omstandigheden.

Het CBI is gevraagd om de zaak te onderzoeken. crash, naast het wettelijke onderzoek door de Commission of Railway Safety (CRS).

Hier zijn de basisprincipes van hoe het systeem werkt.

 

Bekijk dit bericht op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Indian Express (@indianexpress)

Ten eerste, wat wordt bedoeld met 'interlocking' in spoorwegen?

< p>Interlocking in spoorwegsignaleringssystemen is een cruciaal veiligheidsmechanisme dat ervoor zorgt dat treinbewegingen zonder conflicten doorgaan en zo ongelukken voorkomen.

Er zijn drie hoofdcomponenten van het vergrendelingssysteem: wissel, spoorbezettingsdetectieapparaten en seinen. Het vergrendelingssysteem coördineert de functies van deze drie componenten om treinbewegingen te regelen.

De digitale interface van dit systeem is een computerscherm (of meerdere schermen) dat het volledige beeld van de stationslay-out, de real-time beweging van treinen, de seinen en de positie van de wissels toont. Deze computerinterface wordt een datalogger genoemd.

Wat is de functie van elk van deze drie hoofdcomponenten?

Advertentie

* Signalen (dit zijn lichten van groene, rode en gele kleur) worden langs de sporen geïnstalleerd om de status van het volgende spoor aan te geven.

* Spoorcircuits zijn elektrische circuits (ook wel track-occupancy sensing devices genoemd) die de aanwezigheid van treinen detecteren.

* Met wissels kunnen treinen van spoor wisselen. De Coromandel zou door Bahanaga Bazar gaan op de ‘Up’ hoofdlijn, maar de wissel net voor het station schakelde de expres in op de luslijn die bezet was door de stilstaande goederentrein.

En hoe werken de wissels?

p>Advertentie

De wissels, ook wel wisselrails genoemd, zijn verplaatsbare rails die typisch op het punt van divergentie van twee sporen die in verschillende richtingen gaan, worden geplaatst. Zodra de richting van een trein is bepaald, wordt het punt vergrendeld op een bepaalde positie en kan het niet worden bewogen totdat de trein is gepasseerd. De machinist, of locomotiefpiloot, heeft hier niets over te zeggen.

Odisha treinongeluk | 1.000 arbeiders, zware machines, 24×7: herstel op het spoor, treinen suizen door

Hoe merkt het systeem of een spoor bezet is?

Er zijn verschillende soorten spoorbezettingsdetectieapparaten. Over het algemeen worden sensoren op de rails geïnstalleerd die de doorgang van wielen op de rails detecteren. Dit worden assentellers genoemd. Ze tellen hoeveel sets wielen of assen er over zijn gegaan om te bepalen of de hele trein is gepasseerd.

Dus hoe is dit hele systeem geconfigureerd?

Een 'goede logica' van wat een veilige treinoperatie is, wordt ingevoerd in het vergrendelingssysteem, dat op afstand wordt bestuurd vanaf het station.

Vroeger, toen de technologie eenvoudiger was, werd dit werk handmatig gedaan, waarbij een De wisselman zou de wissel fysiek bedienen om de richting te veranderen voor een inkomende trein en deze te vergrendelen. Iemand zou dan fysiek een groene vlag of sein aan de trein tonen nadat hij had gecontroleerd of het spoor vrij was van obstakels. De bestuurder zou de vlag/het sein zien en doorgaan.

Advertentie

Tegenwoordig hebben van de ongeveer 7.000 stations in het Indian Railways-netwerk slechts ongeveer 100 kleine stations nog handmatige hendels om deze punten te bedienen. De rest werkt elektronisch, ook al zijn de basisprincipes van de logica ontleend aan de oude en beproefde standaardprocedure voor veiligheid.

Best of Explained

Klik hier voor meer

In het geval van de Coromandel zou de logica in de computer zijn dat als de Up-lijn (waarop de Coromandel was) is leeg, en als de wissel naar de Up-lijn is gericht en is vergrendeld voor de Coromandel, dan zou het sein naar de trein groen moeten zijn.

Hoe veilig is het? dit systeem?

Advertentie

Als een van de drie componenten (seinen, wissels en spoorbezettingssensoren) niet overeenkomt met de algehele 'veilige' logica die in de computer is ingevoerd, zal het systeem werken om de tegemoetkomende trein te stoppen. Dit betekent dat als de wissel niet is vergrendeld, of niet in de gewenste richting is ingesteld, en/of als het sensorapparaat detecteert dat het spoor niet vrij is, het sein automatisch rood zal worden – een teken voor de tegemoetkomende trein dat er iets mis is en dat het zou moeten stoppen.

Dit wordt een “fail safe”-systeem genoemd — een systeem dat het zekere voor het onzekere neemt.

Advertentie

Wie bedient en controleert het vergrendelingssysteem?

Het vergrendelingssysteem wordt meestal bediend en gecontroleerd door getraind personeel van de afdeling seingeving en telecommunicatie van de Spoorwegen, ook wel 'seingevers' of seinoperators genoemd. Zij zijn verantwoordelijk voor het instellen van de seinen, het bewaken van spoorstroomkringen en het waarborgen van de veilige beweging van treinen.

Worden er wereldwijd interlocking signaleringssystemen gebruikt?

Ja, in spoorwegnetwerken over de hele wereld worden in elkaar grijpende systemen gebruikt. Landen kunnen variaties hebben in hun signaleringspraktijken en -technologieën, maar het onderliggende principe van het voorkomen van conflicterende treinbewegingen blijft hetzelfde.

Hoe zijn deze systemen beveiligd tegen interferentie?

De relaiskamer – de plaats van waaruit het gehele vergrendelings-/signaleringsapparaat kan worden bediend of gemanipuleerd – is afgesloten met dubbele sloten. Eén sleutel is bij de stationschef; de andere is in bewaring bij het signaleringspersoneel.

Om de relaiskamer open te stellen voor onderhoud is toestemming van de stationschef vereist, en elke in- en uitgang wordt geregistreerd in een register.

Naarmate de technologie in de loop der jaren verbeterde, voerden de Indian Railways een systeem in waarin het openen en sluiten van de relaiskamers waren elektronisch verbonden met de dataloggers. Elke dergelijke gebeurtenis wordt niet alleen geregistreerd op de servers, maar activeert ook een sms die naar de betrokken functionarissen gaat.

Dit wordt gedaan om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Aangezien relaiskamers (of hutten of hutten) plaatsen zijn van waaruit signalen kunnen worden gemanipuleerd, is hun toegangsprotocol strikt gecodificeerd en bewaakt.

Kan er met dit systeem worden geknoeid?

p>

Het systeem is ontworpen om faalveilig te zijn. Echter, zoals Jaya Varma Sinha, lid van de Railway Board (Operations and Business Development) zondag zei, is elke machine “gevoelig voor storingen, zelfs als deze 99,9% van de tijd probleemloos werkt”.

Ze zei dat zaken als graafwerk kabels kunnen breken, slijtage en kortsluiting etc. storingen kunnen veroorzaken. “Over het algemeen gebeuren deze dingen niet. Maar die kans van 0,1% dat het om welke reden dan ook faalt, is er altijd in elk soort systeem,' zei Sinha.

Lees ook | Geschiedenis van het Akhand Bharat-idee, en in de verbeelding van de RSS

Spoorwegexploitatie en -onderhoud is echter vol met gevallen waarin seinwachters op stations zijn gevonden die proberen het systeem lokaal te omzeilen om wat volgens hen kleine klusjes zijn die zouden kunnen worden gedaan zonder toegang tot de relaiskamer te herstellen.

Zoals nu blijkt in het geval van dit ongeval, heeft een signaalbeheerder of technicus van de seinafdeling op het Bahanaga Bazar-station een van de locatieboxen op het station geopend om het circuit te “lussen” en een “vrij pad” (of een groen signaal) voor de Coromandel Express.

Locatieboxen zijn de knooppunten van kabels van verschillende hardware die circuits ontmoeten om te werken in de vooraf ingestelde veiligheidslogica.

Deze veiligheidsoverride is meestal niet geautoriseerd. Dit komt omdat onder normale omstandigheden signaalbeheerders een ontkoppelingsmemo aan de stationschef zouden moeten verstrekken om iets aan het vergrendelingssysteem te kunnen doen.

Zodra iets dat met de vergrendeling te maken heeft, is losgekoppeld, zou elk aspect van de signalering handmatig moeten worden gedaan volgens de vastgestelde veiligheidsprocedures – het sein markeren nadat is gecontroleerd of de lijn vrij is van obstakels, het handmatig instellen van het punt, enzovoort. Voor langere perioden, als de onderhoudstaak groot is, moet een tijdelijke “verkeersblokkade” – wanneer er enige tijd geen trein op de lijn mag rijden – worden uitgevoerd.

Lees ook

39 jaar sinds operatie Bluestar: wat leidde ertoe, wat gebeurde erHoe Haryana-hogescholen de aansluiting bij de Panjab University verloren, en CM Khattar's… ?resize=450,250″ />

Wat is de Kakhovka-dam in Oekraïne – en wat is er gebeurd?

Rs 2.000 biljettenopname: wat staat banken en spaarders te wachten?

Doen de Spoorwegen iets om dergelijke ongeoorloofde onderhoudswerkzaamheden te voorkomen?

Ja, het controleren van dergelijke ongeoorloofde “off the book” onderhoudswerkzaamheden is een continue activiteit. Er worden regelmatig veiligheidsritten uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles volgens de vastgestelde protocollen verloopt. Maandag gaf het Spoorwegministerie opdracht tot een rit van een week om te controleren of alle seinapparatuur in heel India in orde is. Dit omvat het controleren van het beveiligingsprotocol rond toegang tot relaiskamers en andere signaleringsinfrastructuur.