Home Dutch Voormalig vice-president Pence dient papierwerk in voor het lanceren van het presidentiële bod van 2024 om Trump uit te dagen

Voormalig vice-president Pence dient papierwerk in voor het lanceren van het presidentiële bod van 2024 om Trump uit te dagen

0

Voormalig vice-president Mike Pence diende maandag papierwerk in waarin hij zijn campagne voor het presidentschap in 2024 verklaarde, waarmee hij zijn voormalige baas, Donald Trump uitdaagde, slechts twee jaar nadat hun tijd in het Witte Huis was geëindigd met een opstand bij het Amerikaanse Capitool en Pence op de vlucht voor zijn leven.

Pence, de 48ste vice-president van het land, zal formeel zijn bod op de Republikeinse nominatie lanceren met een video- en aftrapevenement in Des Moines, Iowa, op woensdag, zijn 64e verjaardag, volgens mensen die bekend zijn met zijn plannen. Hij maakte zijn kandidatuur maandag officieel bij de Federal Election Commission.

Terwijl Trump momenteel de vroege strijd om de nominatie leidt, met de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, consequent op de tweede plaats, zien Pence-aanhangers een baan voor een betrouwbare conservatief die veel van het beleid van de vorige regering omarmt, maar zonder het constante tumult.

< p>Hoewel hij regelmatig de prestaties van de 'Trump-Pence-regering' prijst, zou een nominatie van Pence in veel opzichten een terugkeer zijn naar posities die lang geassocieerd waren met het Republikeinse establishment, maar die werden verlaten toen Trump de partij naar zijn beeld hervormde. Pence heeft gewaarschuwd voor het groeiende populistische tij in de partij, en adviseurs zien hem als de enige traditionele, op Reagan lijkende conservatief in de race.

Pence, een fervent tegenstander van abortusrechten, steunt een nationaal verbod op de procedure en heeft campagne gevoerd tegen transgender-bevestigend beleid op scholen. Hij heeft betoogd dat veranderingen in de sociale zekerheid en Medicare, zoals het verhogen van de leeftijd voor kwalificatie, op tafel moeten liggen om de programma's solvabel te houden – waar zowel Trump als DeSantis tegen waren – en bekritiseerde DeSantis vanwege zijn escalerende vete met Disney. Hij heeft ook gezegd dat de VS Oekraïne meer steun zouden moeten bieden tegen Russische agressie, terwijl hij de “Poetin-apologeten” in de partij vermaande die niet bereid waren op te komen tegen de Russische leider.

Pence, die zichzelf omschrijft als 'een christen, een conservatief en een republikein, in die volgorde', heeft maanden besteed aan het leggen van de basis voor een verwachte run, het houden van evenementen in staten met vroege verkiezingen, zoals Iowa, South Carolina en New Hampshire, het bezoeken van kerken, beleidstoespraken houden en donoren het hof maken.

Pence's team beschouwt Iowa en zijn evangelisch-christelijke kiezers als cruciaal voor zijn potentiële weg naar de overwinning. Adviseurs zeggen dat hij van plan is om agressief campagne te voeren in de staat, waarbij hij elk van de 99 provincies zal raken voordat volgend jaar de eerste voorverkiezingen in het land plaatsvinden.

Advertentie

De campagne zal naar verwachting zwaar leunen op gemeentehuizen en winkelstraten die erop gericht zijn Pence opnieuw te introduceren bij kiezers die hem alleen kennen van zijn tijd als onderbevelhebber van Trump. Pence diende meer dan tien jaar in het Congres en als gouverneur van Indiana voordat hij in 2016 werd afgetapt als running mate van Trump.

Als vice-president was Pence een buitengewoon loyale verdediger van Trump tot de dagen voorafgaand aan 6 januari 2021, toen Trump valselijk probeerde Pence en zijn aanhangers ervan te overtuigen dat Pence de macht had om de resultaten van de verkiezingen van 2020 eenzijdig ongedaan te maken.

Die dag bestormde een menigte aanhangers van Trump met geweld het gebouw van het Capitool nadat ze waren aangespoord door de leugens van Trump dat de verkiezingen van 2020 waren gestolen. Velen in de menigte scandeerden “Hang Mike Pence!” terwijl Pence, zijn staf en zijn familie voor veiligheid vluchtten, verstopt in een laadperron van de Senaat.

Advertentie

Pence heeft de acties van Trump gevaarlijk genoemd en zei dat het land op zoek is naar een nieuw soort leiderschap bij de verkiezingen van 2024.

“Ik denk dat we betere keuzes zullen hebben”, vertelde hij onlangs aan The Associated Press. “Het Amerikaanse volk wil dat we terugkeren naar het beleid van de Trump-Pence-regering, maar ik denk dat ze leiderschap willen zien dat meer het karakter van het Amerikaanse volk weerspiegelt.”

Pence heeft sindsdien de 2 1/2 jaar besteed aan het strategisch distantiëren van Trump. Maar hij wordt geconfronteerd met scepsis van zowel anti-Trump-kiezers die vinden dat hij te dicht bij de voormalige president staat, als van Trump-loyalisten, van wie velen hem nog steeds verwijten dat hij geen gehoor heeft gegeven aan de eisen van Trump om de verkiezingsnederlaag van het paar ongedaan te maken, hoewel Pence's rol toezicht houden op het tellen van de stemmen van het Electoral College was puur ceremonieel en hij had nooit de macht om de resultaten te beïnvloeden.

Pence voegt zich bij een druk Republikeins veld met onder meer Trump, DeSantis, voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley, de Amerikaanse senator Tim Scott uit South Carolina, tech-ondernemer Vivek Ramaswamy en voormalig gouverneur van Arkansas, Asa Hutchinson. Voormalig gouverneur van New Jersey, Chris Christie, is van plan dinsdagavond zijn eigen campagne te lanceren in New Hampshire, en gouverneur van North Dakota, Doug Burgum, zal zijn bod woensdag in Fargo bekendmaken.

Met Trump, een driemaal getrouwde realityster, geconfronteerd met scepsis onder sommige Republikeinen tijdens zijn run in 2016, nam zijn keuze voor Pence als running mate de zorgen weg van evangelische christenen en anderen dat hij niet conservatief genoeg was. Als vice-president weigerde Pence de voormalige president ooit in het openbaar te bekritiseren en speelde hij vaak de rol van afgezant, waarbij hij probeerde de onorthodoxe retoriek en beleidsproclamaties van Trump te vertalen, met name op het wereldtoneel.

Advertentie

Na de juridische pogingen van Trump om om de nederlaag van de verkiezingen van 2020 te voorkomen, werden vernietigd door rechtbanken en staatsfunctionarissen, hij en zijn team richtten zich op 6 januari, de datum waarop een gezamenlijke zitting van het Congres bijeen zou komen om de overwinning van president Joe Biden formeel te bekrachtigen. In de weken voorafgaand aan de sessie voerde Trump een ongekende drukcampagne om Pence ervan te overtuigen dat hij de macht had om de verkiezingsstemmen uit door Biden gewonnen slagveldstaten weg te gooien, ook al deed hij dat niet.

Lees ook | Zaak Mike Pence: geclassificeerde documenten vormen een raadsel dat teruggaat tot de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter

Terwijl de rel aan de gang was en nadat Pence en zijn familie met spoed van de Senaatsvloer waren gevlucht en ondergedoken, tweette Trump: “Mike Pence had niet de moed om te doen wat had moeten gebeuren.” Op videobeelden van de aanval is te zien hoe relschoppers de woorden van Trump hardop voorlezen en menigten die roepen dat Pence moet worden opgehangen. Een geïmproviseerde galg werd buiten het Capitool gefotografeerd.

Advertentie

Pence heeft gezegd dat Trump “die dag mijn familie en iedereen in het Capitool in gevaar bracht” en dat de geschiedenis hem ter verantwoording zal roepen.

Ondanks zijn schrijnende ervaring verzette Pence zich tegen pogingen om te getuigen in onderzoeken naar de acties van Trump op en in de aanloop naar 6 januari. onderzoeken, hoewel hij uiteindelijk getuigde voor een grand jury.

Lees ook

Een boot met 180 Rohingya-vluchtelingen verdween. Een hectisch telefoontje helpt…

VS zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden nadat de SFO-vlucht van Air India is mislukt… .jpg?resize=450,250″ />

Kooldioxidegehalte bereikt nieuw record, nu meer dan 50% hoger dan pre-i…

Schietpartij bij eindexamen middelbare school Virginia: 2 doden 5 gewonden als schutter o…Advertentie

Slechts zes voormalige Amerikaanse vice-presidenten zijn gekozen in het Witte Huis, waaronder Biden, die zich kandidaat stelt voor een tweede termijn.