Vad är nytt i macOS 14 Sonoma?

0
38
Apple

Apple tillkännagav macOS 14 Sonoma vid sin WWDC keynote den 5 juni 2023. Tillgänglig som gratis nedladdning för Mac-användare under hösten, den nya uppdateringen ger en handfull nya funktioner och förbättringar.

Widgets kommer till Mac Desktop

Apple är stora på widgets under 2023, med mer användbara interaktiva widgets som presenterades under sin iPadOS 17-presentation och nu möjligheten att placera widgets direkt på din Mac-skrivbordet.

Välj widgets från widgetgalleriet, precis som du 8217;d hitta på Apples mobila plattformar och släppa dem direkt på skrivbordet. Du kan till och med använda Continuity för att komma åt de widgetar du redan använder på din iPhone eller iPad.

Apple

Widgets är samma nya interaktiva typ som finns någon annanstans, vilket innebär att du kan göra saker som att bocka av påminnelser eller utlösa genvägar utan att behöva starta en separat app. De kan placeras var som helst på ditt skrivbord, och (detta är Apple) snäpper de snyggt på plats med jämna mellanrum för ett rent utseende.

För att bibehålla produktiviteten tonas widgets in i bakgrunden när du har en annan app fokuserad. När detta händer får de samma nyans som din bakgrundsbakgrund, så att de fortfarande är synliga utan att kräva för mycket av din uppmärksamhet.

Skärmsläckare är tillbaka

Din Mac har redan skärmsläckare, men du använder dem förmodligen inte. Med macOS 14 Sonoma lägger Apple förnyad tonvikt på skärmsläckare. Dessa ser precis ut som de skärmsläckare du ser på en Apple TV, och det är inte dåligt. Apples flygbilder av städer och landskap är vackra så det är trevligt att se dem ta sig till en annan plattform.

Apple

När du kommer ut ur skärmsläckarläget sätter dessa skärmsläckare sig behagligt in i en skrivbordsbild.

Kan en push för användare att använda sina vackra skärmsläckare vara en antydan om att Apple överväger OLED-skärmar för framtida hårdvara? Att undvika statiska element på skärmen genom att använda rörliga bilder är ett sätt att undvika OLED-specifik bildretention. Det kan vara ett välkommet tillägg om du redan använder en OLED-TV eller QD-OLED-skärm med din Mac.

macOS får spelläge, enklare portering

h2>

Det verkar som att Apple tar spel på Mac på större allvar med varje macOS-version. macOS 13 Ventura handlade om MetalFX 3-uppskalningen, medan macOS 14 Sonoma handlar om prestanda och minska latens.

En ny funktion som heter Game Mode prioriterar vilket spel du än spelar på CPU och GPU, vilket begränsar bakgrundsuppgifter till lägre användning. Detta fungerar med alla spel för att förbättra prestanda och minska latens genom att låta det dra full nytta av din Macs hårdvara. Syftet här är att leverera mjukare spel och mer konsekventa bildhastigheter.

Apple

Spelläget gör andra förbättringar, som att dramatiskt minska latensen när du spelar med AirPods och dubbla Bluetooth-samplingsfrekvensen när du använder Xbox- och PlayStation-kontroller för att spela ett spel. Apple gjorde också en poäng med att presentera ett urval av befintliga Mac-spel, inklusive No Man’s Sky och Stray.

Utöver detta meddelade den legendariske spelindustriveteranen Hideo Kojima (skaparen av Metal Gear Solid) att Death Stranding Director’s Cut kommer till Mac senare under 2023, och drar full nytta av MetalFX 3-uppskalningen. Kojima meddelade också att han arbetar med att ta med framtida (ännu oanmälda) utgåvor till Mac också, vilket utan tvekan är den större historien här.

För att hjälpa till att få fler spel på Mac-plattformen kan utvecklare nu få tillgång till ett Game Porting Toolkit för att påskynda porteringsprocessen. Apple lovar snabbare prestandautvärderingar (uppenbarligen från månader till dagar) plus en enklare konverteringsprocess för shaders och grafikhårdvaruanrop. Apple verkar mycket investerat i att få utvecklare ombord med Mac som en seriös spelplattform.

Mer kraftfulla videokonferensfunktioner

Apple tror att vi alla tillbringar mycket tid i videokonferenser, men att effekten av det vi säger kan begravas, särskilt när man använder skärmdelning för att visa upp en presentation, design eller media. Presenter Overlay-läge är ett nytt verktyg som är utformat för att knyta ihop dig och dina idéer, inbakat direkt i de befintliga videokontrollerna i macOS Control Center.

Apple

Det finns två lägen, Small Overlay och Large Overlay. Den förra stoppar ditt huvud i en bubbla som du kan dra runt på skärmen, medan den senare får dig att se mer ut som en nyhetspresentatör med den delade skärmen projicerad bakom dig. Det finns också några nya cheesy reaktioner som du kan utlösa med gester för att få fyrverkerier, ballonger och andra saker att hända på skärmen.

Safari

Apple hävdar att Safari i macOS 14 Sonoma är världens snabbaste webbläsare tack vare vissa prestandajusteringar bakom kulisserna och förbättringar av WebKit-renderingsmotorn.

Utöver de vanliga förbättringarna under huven, får Safari en ny profilfunktion som låter dig separera surfsessioner efter profil precis som du kan med Chrome. Håll cookies, webbinformation, flikgrupper, tillägg och mer åtskilda så att du kan logga in på samma webbplats med olika konton bara genom att byta till en annan profil. Detta är något som gör den experimentella Arc-webbläsaren så användbar, och det är fantastiskt att se Apple spela ikapp.

Apple

Apple är också måna om att förvandla webbplatser till appliknande upplevelser med en ny “Add to Dock” funktion som gör webbplatser tillgängliga som separata appar. När du har lagt till en webbplats får du en förenklad verktygsfältsupplevelse och “webbappen” beter sig mer som en inbyggd app.

Detta inkluderar appspecifika meddelanden och möjligheten att Kommando+Tabb som vilken annan app som helst eller starta appen via Spotlight. Det är mycket som “Lägg till på startsidan” funktion på iPhone.

Safari i macOS 14 gör också vissa ändringar i läget för privat surfning genom att låsa privata surffönster, blockera spårare från att ladda alls och ta bort URL-spårare som standard.

Apple

Sistligen kan lösenord som lagts till i Safari nu delas, liksom iCloud Keychain-lösenord.

Plus nya funktioner som finns i iOS 17 och iPadOS 17

iOS, iPadOS och macOS har mycket gemensamt, och de körs till och med på samma processorarkitektur. Detta gör det enkelt för Apple att ta med förbättringar till både sina stationära och mobila plattformar på en gång.

Några av förbättringarna inkluderar förbättringar av Messages-upplevelsen, bättre PDF-hantering, diktering och autokorrigeringsfunktioner och förbättringar av nyare appar som Freeform i form av nya verktyg och samarbetsfunktioner.

Apple

Du kan läsa mer om dessa andra uppdateringar i vår sammanfattning av iOS 17 och iPadOS 17.

macOS 14 heter officiellt Sonoma

Döpt efter en av världens mest kända vinregioner gick Apple med namnet Sonoma för den nya utgåvan. Detta är i linje med namnkonventionen Apple har använt i flera år nu som hämtar inspiration från delstaten Kalifornien.

macOS 13 Ventura släpptes den 24 oktober 2022 så du bör förvänta dig att den nya versionen kommer någon gång i slutet av oktober 2023. Även om du kanske vill installera uppdateringen dag ett, kom ihåg att det kan vara vettigt att vänta innan du går över till den senaste versionen av macOS.

LÄS NÄSTA

  • › Du kan äntligen dela AirTags med andra människor
  • › Så här stoppar du din PS4 från att överhettas
  • › Skaffa Samsung’s legendariska ‘Beans’ Hörsnäckor för 55,99 USD (94 USD rabatt)
  • › Varför har vi inte 1440p-TV?
  • › Vad är nytt i iOS 17 och iPadOS 17?
  • › Vilka bärbara datorer har mekaniska tangentbord?