Vad är nytt i iOS 17 och iPadOS 17?

0
52
Apple

Apple tillkännagav iOS 17 och iPadOS 17 vid sitt WWDC keynote-evenemang den 5 juni 2023. Uppdateringarna, som kommer som gratis nedladdningar för iPhone- och iPad-ägare, kommer att finnas tillgänglig under hösten och föra med sig en rad nya funktioner och förbättringar.

What’s Coming to iOS 17?

iOS är operativsystemet som driver iPhone, med stora nya uppdateringar som levereras varje år under hösten. iOS 16 släpptes den 12 september 2022, så du bör förvänta dig att den nya uppdateringen släpps någon gång i mitten av september 2023.

Här är några av de enastående funktionerna som kommer till det nya operativsystemet, men förvänta dig att lära dig om några ytterligare “dolda” funktioner som var fallet i iOS 16.

Förbättringar av Messages-appen

Några av de största förbättringarna av iOS 17 finns i Messages-appen. En ny säkerhetsfunktion som heter Check In låter dig hålla familj och vänner uppdaterade när du är ute och reser. Meddela kontakter automatiskt när du väl har kommit hem, med varningar som skickas ut när du är försenad eller inte har hunnit. Du kan till och med välja att dela batteriprocent och mobil mottagningsinformation.

Apple

Apple har också ägnat lite tid åt att förbättra meddelandegränssnittet i ett chattfönster. Borta är den röriga raden av iMessage-appar till förmån för en enda “Plus” -knappen, bakom vilken alla dina extra delnings- och interaktionsfunktioner döljs. Använd den här knappen för att dela eller ta foton, starta en incheckningssession, skicka memoji och mer.

Klistermärken-funktionen har också fått några förbättringar, med ett reviderat gränssnitt som håller alla dina klistermärken på ett ställe ( oavsett var du fått dem ifrån). Alla emojier kan nu användas som klistermärken, och motiv som du har isolerat från foton kan också snabbt förvandlas till klistermärken. Animerade “Live Stickers” kan skapas från Live Photos som du har tagit.

Apple

Du kan lägga till dessa klistermärken som reaktioner med hjälp av tapback-menyn och använda klistermärkena som du har samlat i appar från tredje part också.

Det är nu också lättare att hitta meddelanden, tack vare filter som du kan använda för dina sökningar i appen. Dessa fungerar ungefär som sökfilter i appen Foton, vilket gör att du kan begränsa dina sökresultat genom att göra saker som att filtrera efter kontakt när du söker i din inkorg.

Apple

Det finns några trevliga förbättringar av livskvalitet för chattar också. En ny “komma ikapp” pilen tar dig direkt till det senaste meddelandet som du ännu inte har läst (bra för upptagna gruppchattar), och du kan svara direkt på meddelanden enklare med ett enkelt svep. Ljudmeddelanden som du får kommer nu att transkriberas, perfekt om du inte kan lyssna på dem vid tillfället. Du kan också se var vänner som har delat sin position direkt i konversationen.

En ny journalapp

Om du har använt Notes som en sorts personlig journal, har du en stor uppgradering. Nytt för iOS 17 är Journal, en end-to-end krypterad journal komplett med ett nytt Journaling Suggestions API. Av integritets- och säkerhetsskäl kan den nya appen låsas och använder bearbetning på enheten för att aktivera några av dess mer intressanta funktioner.

Apple säger att Journal är utformad för att hjälpa “iPhone-användare att reflektera och öva tacksamhet genom journalföring” med en skvätt maskininlärning för att få dig att spela in relevanta saker. Utöver uppmaningar om att skriva din dagbok får du också smarta förslag baserat på dina aktiviteter.

Apple

Detta kan inkludera foton du har tagit, en resa du har tagit, musiken eller podcasterna du lyssnat på, träningspass du har slutfört, och allt annat som din iPhone kan lära sig om dig genom normal användning. Du kommer också att få skrivuppmaningar som relaterar till aktiviteten, som att bli tillfrågad vilken del av en resa du gillade mest.

Anpassa hur du ser ut när du ringer ett samtal

iOS 17 låter dig ta kontroll över hur du ser ut när du ringer telefonsamtal genom den nya anpassningen av kontaktaffischer. Dessa helskärmsbilder visas på vänner’ enheter när du ringer ett samtal och hämtar mycket inspiration från anpassningsalternativen för låsskärm som först visades i iOS 16.

Apple

Du kan anpassa din affisch precis som en låsskärm med ditt val av foto, filter, typografi och ett färgschema som matchar. Funktionen fungerar inte bara med telefonsamtal utan även tredjeparts VoIP-appar tack vare integrationen med Apples CallKit API. Utseendet du väljer här gäller även för ditt kontaktkort, vilket ger dig ännu mer kontroll över hur du ser ut när du delar din kontaktinformation med andra användare.

Live-transkription av röstbrevlåda

En imponerande ny funktion som kallas Voice Mail-transkription är ett samtal tillbaka till bandspelares telefonsvarares dagar. Funktionen låter dig se en transkription av meddelandet i realtid när det kommer in, så att du kan bestämma om du vill svara på samtalet i mitten av meddelandet (precis som du kunde göra på den gamla goda tiden genom att lyssna på inspelningen som uppringaren lämnade den).

Apple

Funktionen fungerar inte med nummer som flaggats som spammare, vilket är en trevlig touch. Detta bygger på Apples redan användbara funktion för transkription av röstmeddelanden, även om stödet kan variera beroende på din operatör och plats.

FaceTime får ljud- och videomeddelanden, Apple TV-integrering

FaceTime-uppringare kan nu lämna meddelanden om mottagaren inte är tillgänglig, precis som de kan med ett vanligt telefonsamtal. Detta fungerar för både video- och ljudmeddelanden, beroende på vilken typ av samtal som läggs. Det finns också några nya reaktioner som du kan utlösa med gester, ungefär som meddelandesändningseffekterna som finns i Messages (inklusive ballonger, fyrverkerier, hjärtan och mer).

Apple

Utöver detta kan Apple TV 4K-ägare nu skicka FaceTime-samtal till sin TV, som bygger på funktionen Kontinuitetskamera som lagts till i 2022 års iOS- och macOS-uppdateringar.

StandBy View

Apple Watch-användare kommer att känna till Nattbordsläget, och nu kommer en liknande funktion till iPhone. Vänd bara din iPhone på sidan för att gå in i StandBy View, som visar information med en blick som är utformad för att ses på avstånd.

Läget innehåller en rad olika klockstilar, som du kan komma åt genom att svepa upp och ned, eller visa bilder från ditt bibliotek genom att svepa från sida till sida. Du kan lägga till widgets till vissa urtavlor för att se information som vädret, en kalender, kontroller för smarta hem och widgets från appar från tredje part. Din iPhone kommer också att visa användbar information baserat på dina användningsmönster i det här läget.

Apple

På natten kommer skärmen att dämpas och få en röd nyans så att din iPhone inte stör din sömn. Apple visade upp ett horisontellt stativ när de demonstrerade funktionen, så förvänta dig att en mängd sådana kommer att dyka upp (troligen med MagSafe-laddning) när iOS 17 närmar sig lanseringen.

Apple nämnde specifikt iPhone 14 Pro och dess alltid-på-skärm under detta segment. Tillägget av StandBy View kan vara ett tecken på att företaget menar allvar med att lansera skärmar som alltid är på till fler enheter snart.

Bättre delning

AirDrop, Apples trådlösa närliggande delningsfunktion, blir enklare med några stora förbättringar. Den första är NameDrop, som låter två personer sammanföra sina iPhones för att automatiskt dela kontaktinformation. Funktionen gör det enkelt att utbyta telefonnummer och andra kontaktuppgifter och fungerar även med en iPhone och en Apple Watch.

Apple

Samma närhetsbaserade AirDrop-funktion fungerar med annat innehåll som foton eller videor, vilket förmodligen förbättrar lokal delning mellan två iPhones. Utöver detta låter AirDrop dig nu initiera en stor överföring (som en video) och gå utanför räckvidden, då överföringen kommer att fortsätta över internet. Om du någonsin har suttit och väntat på att en AirDrop-överföring ska slutföras är det en mer än välkommen förbättring.

Utöver AirDrop-funktionerna kommer iOS 17 äntligen att låta människor dela AirTags. Fyrarna var tidigare begränsade till en enskild användare men låter dig nu bjuda in kontakter för att se platsen för din AirTag och automatiskt välja bort alla varningar som är kopplade till den AirTag.

Mer exakt autokorrigering

Apple var också angelägen om att betona att de har gjort förbättringar av den underliggande autokorrigeringsmodellen för bättre förslag. Autokorrigering på meningsnivå korrigerar hela meningar efter att du har skrivit dem. Du kan trycka på ord för att komma tillbaka till ordet du först skrev, vilket är praktiskt när autokorrigering är lite för nitisk. Utöver detta kan din iPhone nu också lära sig svordomar.

Apple

Den andra stora skrivförbättringen är in-line-förutsägelser som visas när du skriver. Dessa förslag låter dig snabbt avsluta meningar eller fraser, och de speglar funktioner som du förmodligen redan har använt någon annanstans (Gmails e-postförutsägelse kommer att tänka på).

Apple

Offlinekartor, personlig röst och mer

Om du är ett fan av offline kartläggning och navigering på din iPhone, kommer du att bli glad att se att Apple äntligen har lagt till funktionen i sin inbyggda Apple Maps-app. Välj ett område, ladda ner det och få tillgång till det även när du inte har tillgång till internet. Detta är praktiskt eftersom Maps är hem för några praktiska funktioner, som möjligheten att hitta var din bil är parkerad.

Personlig röst faktureras som en tillgänglighetsfunktion och riktar sig till personer som riskerar att förlora sin talförmåga. Genom att träna iOS 17 kan du skapa en kopia av din röst som kan tala på dina vägnar på cirka en timme.

Apple

Vad kommer till iPadOS 17?

iPadOS är en spin-off av operativsystemet som driver iPhone, med surfplattaspecifika funktioner och förbättringar. iPadOS kan släpa efter iOS-släppet, vilket var fallet med iPadOS 16 förra året, vilket Apple beslutade att skjuta upp.

Låt oss ta en titt på några av de stora nya funktionerna som kommer till din Apple-surfplatta senare under året.

Interaktiva widgets för startskärmen

iPad har haft hemskärmswidgets ett tag, men i iPadOS 17 blir de mycket mer interaktiva. Du kan nu göra saker i widgets som inte kräver att du öppnar en kompletterande app. Detta inkluderar saker som att bocka av påminnelser, styra dina smarta hemenheter eller komma åt funktioner i appar från tredje part eftersom de också kan dra nytta av förbättrade widgets.

Apple

En mer användbar anpassningsbar låsskärm

iPadOS lägger till en anpassningsbar låsskärm, precis som du hittar på iPhone. Utgåvan innehåller några inbyggda bakgrundsbilder, som en ny astronomiuppsättning som låter dig anpassa vilken himlakropp du vill se. Du kan naturligtvis använda dina egna bilder, och detta inkluderar Live Photos som Apple förbättrar med en slow-motion-effekt som interpolerar ytterligare bildrutor.

Apple

Precis som iPhone kan du ställa in ditt typsnitt, lägga till filter och definiera ett färgschema. Liveaktiviteter är en annan förbättring av låsskärmen, som i huvudsak är snyggare meddelanden som visar uppdaterad information. Se flyginformation, sportresultat, matleveransstatus, timers och mer.

Apple Health kommer till iPad

Det är märkligt att det har tagit Apple så lång tid att lägga till en Health-app till iPad, men funktionen är officiell från och med iPadOS 17. Health synkroniseras säkert med din iPhone, så att du kan spela in och bläddra i informationen du har lagt till eller samlat in från wearables som Apple Watch.

Apple

Hälsa har samma användbara medicinpåminnelser, möjligheten att dela och exportera viss information för att vidarebefordra till hälso- och sjukvårdspersonal och stöd för tredjepartsappar som du har gett åtkomst till Health för att övervaka trender och framsteg.

Bättre PDF-stöd

Använder du din iPad för att fylla i formulär? iPadOS 17 förbättrar PDF-upplevelsen genom att använda maskininlärning för att känna igen fält, även om de inte är korrekt definierade i PDF:en. Du kan sedan använda autofyll för att fylla i din kontaktinformation automatiskt, vilket sparar tid.

Apple

Förbättringarna fungerar även med dokument som du har skannat i Notes, samt Apple Mails “Reply Back” in-line annoteringsfunktion.

Ytterligare förbättringar av hur Notes hanterar PDF-filer inkluderar förbättrad visning och kontroller för att bläddra mellan sidor och lagra flera PDF-filer i en enda anteckning. Anteckningar som du lägger till fungerar nu med funktioner för Live Collaboration, och Apple visade till och med två personer som kommenterade samma anteckning i realtid med två separata iPads.

Tweaks till Stage Manager

Stage Manager är multitasking-funktionen som Apple lade till i iPadOS 16. I iPadOS 17 gör Apple justeringar av funktionen, vilket ger dig mer kontroll över storleken och placeringen av fönster och möjligheten att använda kameran på en extern display för FaceTime och videosamtal (där tillgängligt).

Apple

Många av iOS 17-funktionerna också

iPadOS är baserad på iOS, så det är logiskt att många av de förbättringar som Apple har gjort på iPhone kommer att göra det till iPad också. Förvänta dig att se funktioner som FaceTime-meddelanden, bättre prediktiv text och autokorrigering, AirDrop-förbättringar och offline Apple Maps-stöd läggs till på iPad också.

Apple

Kommande hösten 2023

En av fördelarna med att äga en iPhone eller iPad är att Apple på ett meningsfullt sätt förbättrar upplevelsen en gång per år. Utöver helt nya funktioner kan du förvänta dig att se tweaks och uppdateringar av dina befintliga appar. Företaget gör ofta förbättringar bakom kulisserna för att förbättra prestanda, stabilitet och prestanda för appar som Safari och Mail.

iOS och iPadOS var inte det enda tillkännagivandet på WWDC. Läs mer om Apples nya mixed-reality-headset och den nya 15-tums MacBook Air.

LÄS NÄSTA

  • › Varför har vi inte 1440p-TV?
  • › Vilka bärbara datorer har mekaniska tangentbord?
  • › Du kan äntligen dela AirTags med andra människor
  • › Så här stoppar du din PS4 från att överhettas
  • › Skaffa Samsung’s legendariska ‘Beans’ Hörsnäckor för 55,99 USD (94 USD rabatt)
  • › Vad är nytt i macOS 14 Sonoma?