Tyskland angelägen om ubåtstekniskt samarbete med Indien, säger Pistorius

0
60

Tyskland är angelägen om ett potentiellt samarbete med Indien om ubåtsteknik från ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS), berättade den tyska förbundsförsvarsministern Boris Pistorius, som är på ett fyra dagar långt besök i Indien, till The Indian Express i en intervju.

ThyssenKrupp Marine Systems i Tyskland är en koncern och ett holdingbolag som består av leverantörer av örlogsfartyg, ytfartyg och ubåtar.

På frågan om frånvaron av stora bidrag från tyska försvarskonsortier till den indiska arsenalen, sa Pistorius: “Visst kan detta diskuteras under mitt besök här i Indien. Det blir också ett utbyte med industrin. Jag ser fram emot potentiellt samarbete kring nyckelteknologi med avseende på ubåtar från tkMS.”

Pistorius är på ett fyra dagar långt besök i New Delhi från och med måndag. Han är planerad att träffa försvarsminister Rajnath Singh för bilaterala samtal på tisdag. Han kommer sannolikt också att träffa några försvarsstart-ups under ett evenemang som anordnas av Innovations for Defense Excellence (iDEX) i New Delhi.

Senare i veckan kommer han att resa till Mumbai där han sannolikt kommer att besök högkvarteret, Western Naval Command och Mazagon Dock Shipbuilders Limited.

För sin krympande ubåtsflotta vill marinen skaffa sex avancerade dieselelektriska ubåtar under Project 75I – en affär som ännu inte går framåt på grund av olika tekniska parametrar. MDL och L&T kommer att samarbeta med en utländsk tillverkare för att tillverka ubåtarna.

Ett förslag från Tyskland till Indien om att tillhandahålla ubåtsteknik kan finnas på kort, med tanke på att landet och Sydkorea är bland tillverkarna som uppfyller de tekniska kriterierna för affären.

Annons

Tillfrågad om Tysklands linbana med västerländska allianser, rysk energi och kinesiskt ekonomiskt inflytande och nyckeln till möjliga framtida försvarssamarbeten med Indien, sa Pistorius att Tyskland har lyckats minska sitt energiberoende från Ryssland förvånansvärt bra.

“Vi föra en politik för att ta bort risker men inte frikoppling. För det andra, samtidigt som Bundeswehr fokuserar på avskräckning och försvar i Europa och går tillbaka till framtiden, kommer Bundeswehr samtidigt att befästa sitt engagemang i Indo-Stillahavsområdet, sade han.

“För att landcentrerade väpnade styrkor från hjärtat av Europa utan utomeuropeiska territorier i regionen är detta en ganska signal”, sa han.

Annons

Han sa att Indien är en strategisk partner och att båda länderna delar värderingar och intressen. “Nästa år, när den tyska marinen återigen kommer att sättas in i regionen, planerar vi att hålla en maritim övning med den indiska marinen. Men vårt samarbete behöver inte begränsas till den här dimensionen”, sa han.
“Tyskland och Indien delar gemensamma värderingar och gemensamma intressen, särskilt när det gäller den regelbaserade internationella ordningen, multilateralism och öppna havskommunikationslinjer. Baserat på denna grund är ökade kontakter en naturlig konsekvens”, sa han.

Han tillade att han ser fram emot att prata med nystartade entreprenörer som en del av hans agenda i Indien och kommer också att ta tid att få lite mer bekant med “ditt enorma och vackra land.”

Viktigast av allt, sade han, har båda länderna en stadig ökning av utbyten av sina väpnade styrkor inom ramen för deras flotta utplaceringar och den gemensamma övningen av deras flygvapen. Han sa, efter det framgångsrika hamnbesöket av Tysklands flotta i Mumbai 2022, planerar Tyskland ytterligare ett till Goa av två tyska flottans fartyg nästa år som kommer att inkludera gemensamma övningar.

Pistorius sa att Tyskland och Indien har upprätthållit ett strategiskt partnerskap i 23 år.

Läs även

Bron över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: CBI börjar undersöka Balasore tåg ett…

Kerala-monsunen kommer att försenas ytterligare, cyklon utvecklas idag: IMD

Efter 'avvikelsebud', affischer som ber muslimska handlare att stänga butiker för…

“Vårt höga försvar Kommittén är den mest synliga manifestationen av våra växande strategiska relationer. Vi har etablerat detta format med väldigt få andra icke-NATO-länder, sade han och tillade: “Dess kärnuppgifter förblir säkerhetspolitik och rustningssamarbete. Jag ser fram emot nästa månads möte i Berlin för att följa upp mina samtal här idag.”

© The Indian Express (P) Ltd