Snelle oplossing voor groen sein naar Coromandel, waarschijnlijke oorzaak van treinongeluk in Odisha

0
42

NAAR DE Spoorwegraad adviseerde om het onderzoek naar het Odisha-treinongeluk aan het CBI over te dragen, zeiden ten minste zes agenten waarmee The Indian Express sprak, dat de Coromandel Express de luslijn nam in plaats van de hoofdlijn en kwam hoogstwaarschijnlijk in botsing met een goederentrein vanwege “knoeien met de locatiebox” nabij het Bahanaga Bazar-treinstation.

De opeenvolging van gebeurtenissen die leidden tot de crash en ontsporing van de trein, zeiden agenten, werd waarschijnlijk veroorzaakt door een defecte overwegpoort – de slagboom werkte niet – voor het station. In de ene versie bleef de slagboom omhoog staan, in een andere ging hij wel omlaag maar bleef het sein op rood staan. In beide gevallen was het een probleem, zeiden ze.

Minister van Spoorwegen Ashwini Vaishnaw houdt toezicht op de restauratiewerkzaamheden op de plaats van het ongeval in Odisha's Balasore. (Express foto door Partha Paul)

Voor de ambtenaren die het Bahanaga Bazar-station bemanden, was vrijdag gewoon weer een werkdag. Hun taak was om de Coromandel Express gewoon door te laten, wat een paar seconden duurt. Dus om het probleem van de slagboom te omzeilen, hebben sommige spoorwegbeambten of de signaleringstechnicus op de grond een “lus” gemaakt in de ‘locatiebox’.

Een ‘locatiebox’, meestal geplaatst langs sporen, bevat een knooppunt van verbindingen met de wisselmotor (het beweegbare stuk rail dat een trein fysiek naar zijn aangewezen spoor leidt wanneer er twee uiteenlopende sporen zijn), de signalering lichten, de baanbezettingsdetectoren en vrijwel elk kritiek stuk dat de ‘in elkaar grijpende’ naadloos werken. Interlocking is een cruciaal veiligheidsmechanisme en zorgt ervoor dat treinen rijden zonder enig conflict met elkaar, waardoor ongelukken worden voorkomen.

In de ‘faalveilige’ logica ingebouwd in het vergrendelingssysteem van de spoorwegen, de hoofdlijn waarop de Coromandel Express zou passeren, zou geen “groen” sein hebben gekregen – een lijnvrij signaal – als de slagboom van de overweg niet was neergelaten.

Mening | Odisha-treintragedie: voor meer veiligheid spoorroutes ontlasten bussen van de sporen op de plaats van het ongeval in Balasore op zondag. (Express foto door Partha Paul)

Door de locatiebox te herhalen, bereikte de technicus een “alles veilig”-signaal voor de Coromandel Express, waarbij de fail-safe-logica handmatig werd opgeheven. Met andere woorden, de technicus 'voltooide' het circuit handmatig, waarbij hij bepaalde knooppunten omzeilde op een manier dat het systeem niet zou herkennen dat er iets mis was.

“Dit zou onopgemerkt zijn gebleven als er maar één ding was gebeurd. Het punt, 17A, 'zei een hoge ambtenaar die van alles op de hoogte is. Deze handmatige handeling gaf het systeem niet door dat terwijl het signaal “alles veilig” werd bereikt, de punt naar de luslijn gericht bleef.

Advertentie

Desgevraagd zei een Spoorwegwoordvoerder dat de zaak in onderzoek is. “Zowel CRS (Commissioner of Railway Safety) als CBI-sondes zijn besteld. De zaak wordt onderzocht, dus we willen nergens op reageren”, zei de woordvoerder maandag tegen The Indian Express.

Een trein rijdt langs ontspoorde rijtuigen in Balasore. (Express foto door Partha Paul)

De minister van Spoorwegen van de Unie, Ashwini Vaishnaw, heeft al gezegd dat de “grondoorzaak” van het ongeval en de verantwoordelijken zijn geïdentificeerd. In Balasore zei hij zondag: “Degene die dit heeft gedaan, heeft zo'n verandering aangebracht aan de wisselmachine, de configuratie van de baan waarop alles draait… er is een verandering in die configuratie opgetreden, waardoor dit pijnlijke ongeluk is gebeurd.”

Een hooggeplaatste overheidsbron zei dat het onderzoek van de Spoorwegen niet kan achterhalen of er mens rea was – de kennis van wangedrag – en verder dat de oorzaak van het ongeval niet technisch of nalatig was. “Alleen het CBI kan de criminaliteit vaststellen”, zei de bron, die om anonimiteit vroeg.

Advertentie

Degenen bij de Spoorwegen die hiermee te maken hebben, zeiden seinwachters en anderen op het station zijn goed geautoriseerd door codes en handleidingen om om welke reden dan ook officieel een vergrendelingssysteem los te koppelen, als ze denken dat de veiligheid in gevaar is. Verwijzend naar een mogelijke verklaring waarom technici op de grond “knoeien” met de locatiebox, zeiden de functionarissen, dit hielp hen om een ​​omslachtig “due proces” te omzeilen van het loskoppelen van een vergrendelingssysteem dat ook tijdrovend is.

Lees | Passagierstreindiensten worden hervat op herstelde sporen terwijl de verwoede zoektocht naar familieleden doorgaat in Balasore

Het juiste proces vereist dat signalerende technici eerst een “ontkoppelingsmemo” aan de stationschef verstrekken, die vervolgens toestemming geeft om het vergrendelingssysteem uit te schakelen. Dit zou betekenen dat er moet worden overgeschakeld naar de handmatige modus: het sein zou handmatig moeten worden gemarkeerd en daarvoor zou het punt handmatig moeten worden ingesteld en vergrendeld. Voor onderhoudstaken van langere duur zou de stationschef een “verkeersblokkade” instellen wanneer er een tijdje geen trein mag rijden.

Het volgen van het geplande proces zou een vertraging of oponthoud van de Coromandel Express hebben betekend als evenals de Yesvantpur-Howrah Express.

Toen er contact werd opgenomen, zei een woordvoerder van de South Eastern Railway dat er tot nu toe geen stationbeambte is geschorst. “Er is een proces dat wordt gevolgd in deze gevallen. Momenteel worden hun verklaringen enz. opgenomen.”

In een interne multidisciplinaire gezamenlijke nota op zaterdag, waarin stond dat een storing in de signalering tot het ongeval had geleid, heeft de Spoorwegen’ signaleringsafdeling had een “afwijkende noot” afgegeven. “Het punt van ontsporing (is) vóór de overwegpoort nr. 94, dat is vóór punt 17A”, aldus de afwijkende notitie. Het zei dat de datalogger – de digitale opname van de live status van het vergrendelingssysteem weergegeven in de kamer van de stationschef en elders – aantoonde dat alles in orde was.

Lees ook

Vrouw meegenomen om 'Kerala Story' te zien door BJP's Pragya Thakur ' weglopen met ma…

Cycloon Biparjoy zal vandaag waarschijnlijk uitgroeien tot een zware cycloonstorm

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop

Geweld in Manipur: moeder, zoon van drie gevreesde doden bij aanval op …Advertentie

Maandag gaf het Ministerie van Spoorwegen opdracht tot een landelijke veiligheidsrit van een week met speciale aandacht voor het waarborgen van de veiligheid van zijn seinapparatuur op stations.

© The Indian Express (P) Ltd