Rahul Gandhis “sekulära” beröm för IUML kommer att hjälpa deras allians i Kerala, kan hjälpa till att hålla vänstern på avstånd

0
54

Senior kongressledaren Rahul Gandhis senaste uttalande där han kallade Indian Union Muslim League (IUML) ett “fullständigt sekulärt parti”fick allvarliga fläckar från BJP och återförde fokus på historien om det Kerala-baserade Muslimskt parti.

All India Muslim League (AIML), som ledde rörelsen för Pakistan under åren fram till självständigheten, upplöstes efter delningen. Dess indiska segment höll sitt första möte 1948, under AIML-bannern.

Tre år senare döptes enheten om till IUML. Partiet hade först blivit en del av Keralas kabinett 1967 som en junior allierad till CPI(M)-regeringen. Det har dock varit en allierad till kongressen i delstaten under de senaste fyra decennierna under United Democratic Front (UDF) arrangemang.

Partiet har för närvarande tre medlemmar i Lok Sabha – E T Mohammed Basheer, MP Abdussamad Samadani och K Navas Kani — och en medlem, PV Abdul Wahab, i Rajya Sabha. Den har 15 MLAs i Kerala-församlingen med 140 medlemmar.

Måste läsas | Rahul Gandhis besök i USA: Kan kongressen bryta Modi-förtrollningen om den indiska diasporan?

Partiet är inflytelserik i Wayanad, valkretsen som Rahul valdes från 2019 (han är diskvalificerad efter sin fällande dom i ett ärekränkningsfall). Rahuls massiva seger med en marginal på över fyra lakh röster tillskrevs delvis den lokala IUML-kadrens hårda arbete. BJP slog också ut mot Rahul under kampanjen för detta, och antydde till och med att de gröna IUML-flaggor som visades framträdande i Rahul-rallyn var Pakistans flaggor.

Genom att kritisera Rahul’s uttalande om att kalla IUML för ett “fullständigt sekulärt parti”, liknade fackminister Kiren Rijiju det med Muhammad Ali Jinnahs muslimska liga, som var “ansvarig för Indiens uppdelning”.

IUML:s nationella generalsekreterare P K Kunhalikutty slog emot detta till The Indian Express: “Rahuls observation av IUML härrörde från deras (kongress) erfarenhet… IUML:s sju decennier långa historia visar att det är en organisation som har rest tillsammans med landet. I det spår som partiet lämnat efter sig kan ingen hitta kommunalism eller sekterism. I Indien efter självständighet har IUML tagit på sig uppgiften att representera minoritetsmuslimerna på rätt spår.”

Kunhalikutty talade också om partiets “moderata inställning” efter rivningen av Babri Masjid 1992. “Efter Babri-rivningen, när det fanns försök att vilseleda muslimer, var det IUML som besegrade en sådan sekteristisk agenda och gav rätt riktning till samhället. Till och med våra politiska belackare tvingades erkänna IUML:s sekulära ståndpunkt”, sa han.

Annons

IUML kommer att välkomna Rahuls godkännande av det vid en tidpunkt då den styrande CPI(M) också har mjukat upp sin hållning gentemot partiet, i vad som uppfattas som ett försök att uppvakta det mot Alliansen för vänsterdemokratiska fronten (LDF). . Tidigare kallade CPI(M) IUML “kommunalt”, till och med dubbade det en del av “Congress-BJP communal alliansen” mot vänstern.

I december 2022 sa CPI(M) statssekreterare M V Govindan att IUML var “inte kommunalt” och att det var “ett demokratiskt parti som arbetar för minoriteterna”. Det styrande partiet fortsatte med att citera det ”sekulära perspektivet” av IUML om guvernör Arif Mohammed Khans “bud att saffronisera det högre utbildningssystemet”.

Även om IUML har upprepat sin anslutning till UDF, har dess senaste agerande väckt vissa tvivel. Under de senaste månaderna har IUML inte varit lika högljudd, trots att kongressen har gått ut i sin kritik av Pinarayi Vijayan-ledda CPI(M), inte lika högljudd.

Annons

I maj efter en båt kantrat 22 döda i Malappuram-distriktet, ett av IUML’s fästen, gick inte IUML med eftersom kongressen anklagade statlig vårdslöshet för incidenten.

Det var i en interaktion med media i Washington som Rahul, som svar på en fråga, sade: “Muslimska förbundet är ett helt sekulärt parti, det finns inget icke-sekulärt med dem…”

Rijiju svarade: “Jinnahs muslimska liga är ett sekulärt parti? Det parti som ansvarar för Indiens uppdelning på religiösa linjer är ett sekulärt parti. Extremt olyckligt att vissa människor i Indien fortfarande betraktar personen som stöder Muslim League som sekulär!”

Läs även

Efter audiens på Chandrababu Naidu av BJP, Modi-regeringens storhet till Jagan…

Oppn anti-BJP enhetsplaner: “Visa mig en part som inte har varit associerad. ..

​Haryana Cong tussle har premiär i rosa på USA:s stränder: Deepender Hooda turn…

Rajasthan-kongressens berättelse tar Sachin Pilot-får lämna twist, hans tystnad …

BJP-talesperson Amit Malviya kallade Rahul “dåligt läst” och “ouppriktig och olycklig”.