Rahul Gandhis “sekulære” ros for IUML vil hjelpe deres allianse i Kerala, kan bidra til å holde venstresiden i sjakk

0
51

Senior Kongressleder Rahul Gandhis nylige uttalelse om å kalle Indian Union Muslim League (IUML) et “fullstendig sekulært parti” trakk alvorlig støy fra BJP og brakte tilbake fokus på historien til Kerala-baserte Muslimsk parti.

All India Muslim League (AIML), som ledet bevegelsen for Pakistan i årene frem til uavhengighet, ble oppløst etter delingen. Det indiske segmentet holdt sitt første møte i 1948, under AIML-banneret.

Tre år senere ble enheten omdøpt til IUML. Partiet hadde først blitt en del av Kerala-kabinettet i 1967 som en junioralliert av CPI(M)-regjeringen. Imidlertid har det vært en alliert av kongressen i staten de siste fire tiårene under ordningen med United Democratic Front (UDF).

Partiet har for tiden tre medlemmer i Lok Sabha – E T Mohammed Basheer, MP Abdussamad Samadani og K Navas Kani – og ett medlem, PV Abdul Wahab, i Rajya Sabha. Den har 15 MLAer i Kerala-forsamlingen med 140 medlemmer.

Må leses | Rahul Gandhis besøk i USA: Kan kongressen bryte Modi-trolldommen om den indiske diasporaen?

Partiet er innflytelsesrik i Wayanad, valgkretsen som Rahul ble valgt fra i 2019 (han er inhabilitet etter sin domfellelse i en ærekrenkelsessak). Rahuls massive seier med en margin på over fire lakh stemmer ble delvis tilskrevet det harde arbeidet til den lokale IUML-kadren. BJP slo også ut mot Rahul under kampanjen for dette, og antydet til og med at de grønne IUML-flaggene som ble vist fremtredende i Rahul-stevner var pakistanske flagg.

Da han kritiserte Rahuls uttalelse om å kalle IUML et “helt sekulært parti”, sammenlignet unionsminister Kiren Rijiju den med Muhammad Ali Jinnahs muslimske liga, som var “ansvarlig for Indias deling”.

IUMLs nasjonale generalsekretær P K Kunhalikutty sa til The Indian Express: «Rahuls observasjon av IUML stammet fra deres (kongress) erfaring… Den syv tiår lange historien til IUML viser at det er en organisasjon som har reist sammen med landet. I sporet etterlatt av partiet kan ingen finne kommunalisme eller sekterisme. I det post-uavhengige India har IUML tatt på seg oppgaven med å representere minoritetsmuslimene på rett spor.”

Kunhalikutty snakket også om partiets “moderate tilnærming” etter rivingen av Babri Masjid i 1992. “Etter Babri-rivingen, da det var forsøk på å villede muslimer, var det IUML som beseiret en slik sekterisk agenda og ga den riktige retningen til samfunnet. Til og med våre politiske kritikere ble tvunget til å erkjenne IUMLs sekulære standpunkt,” sa han.

Annonse

IUML vil hilse Rahuls godkjenning av det velkommen på et tidspunkt da den regjerende CPI(M) også har myket opp sin holdning til partiet, i det som oppfattes som et forsøk på å beile det mot Alliansen Venstre demokratiske front (LDF) . Tidligere ville CPI(M) kalle IUML “fellesskap”, til og med kalt det en del av “Congress-BJP kommunale allianse” mot venstresiden.

I desember 2022 sa CPI(M) statssekretær M V Govindan at IUML var «ikke felles» og var «et demokratisk parti som arbeider for minoritetene». Regjeringspartiet fortsatte med å sitere det «sekulære perspektivet” av IUML på guvernør Arif Mohammed Khans “bud om å saffronisere høyere utdanningssystemet.

Selv om IUML har gjentatt sin tilknytning til UDF, har dets nylige handlinger skapt en del tvil. I løpet av de siste par månedene, selv om kongressen har gått helt ut i sin kritikk av Pinarayi Vijayan-ledede CPI(M), har ikke IUML vært like høylytt.

Annonse

I mai, til og med etter aten båt kantret etterlot 22 døde i Malappuram-distriktet, en av IUML’s høyborger, ble ikke IUML med da kongressen beskyldte myndighetenes uaktsomhet for hendelsen.

Det var i en interaksjon med media i Washington at Rahul, som svar på et spørsmål, sa: «Den muslimske ligaen er et fullstendig sekulært parti, det er ingenting ikke-sekulært ved dem…»

Rijiju gjengjeldte: «Jinnahs muslimske liga er et sekulært parti? Partiet som er ansvarlig for Indias deling på religiøse linjer er et sekulært parti. Ekstremt uheldig at noen mennesker i India fortsatt anser personen som støtter den muslimske ligaen som sekulær!»

Les også

Som BJP protesterer, sier Siddaramaiah vil diskutere relooking på totalt forbud mot co…

Som BJP's vei til Tamil Nadu gjør en adheenam stopp, mange eiker i hjulet

BJPs Mali-oppsøking før Rajasthan avstemninger boomeranger som fraværende Gehlot h…

BJP-talsperson Amit Malviya kalte Rahul “dårlig lest”, og “uoppriktig og uhyggelig”.