Rahul Gandhi's 'seculiere' lof voor IUML zal hun alliantie in Kerala helpen, kan helpen om Links op afstand te houden

0
44

De recente verklaring van senior congresleider Rahul Gandhi dat de Indian Union Muslim League (IUML) een “volledig seculiere partij” noemde, kreeg veel kritiek van de BJP en bracht de aandacht weer op de geschiedenis van de in Kerala gevestigde Moslimpartij.

De All India Muslim League (AIML), die de beweging voor Pakistan leidde in de jaren voorafgaand aan de onafhankelijkheid, werd ontbonden na de partitie. Het Indiase segment hield zijn eerste bijeenkomst in 1948, onder de vlag van AIML.

Drie jaar later werd de eenheid omgedoopt tot de IUML. De partij was in 1967 voor het eerst onderdeel geworden van het kabinet van Kerala als ondergeschikte bondgenoot van de CPI (M) -regering. Het is echter de afgelopen vier decennia een bondgenoot van het congres in de staat geweest onder de regeling van het United Democratic Front (UDF).

De partij heeft momenteel drie leden in de Lok Sabha – ET Mohammed Basheer, MP Abdussamad Samadani en K Navas Kani – en één lid, PV Abdul Wahab, in de Rajya Sabha. Het heeft 15 MLA's in de Kerala Assembly met 140 leden.

Must Read | Bezoek van Rahul Gandhi aan de VS: kan het congres de Modi-betovering van de Indiase diaspora verbreken?

De partij is invloedrijk in Wayanad, het kiesdistrict waaruit Rahul in 2019 werd gekozen (hij staat gediskwalificeerd na zijn veroordeling in een smaadzaak). De enorme overwinning van Rahul met een marge van meer dan vier lakh-stemmen werd gedeeltelijk toegeschreven aan het harde werk van het lokale IUML-kader. De BJP haalde tijdens de campagne hiervoor ook uit naar Rahul en suggereerde zelfs dat de groene IUML-vlaggen die prominent aanwezig waren in Rahul-bijeenkomsten, Pakistaanse vlaggen waren.

Vakbondsminister Kiren Rijiju bekritiseerde Rahul's verklaring waarin hij de IUML een “volledig seculiere partij” noemde en vergeleek het met de Muslim League van Muhammad Ali Jinnah, die “verantwoordelijk was voor de opdeling van India”.

De algemeen secretaris van IUML, P K Kunhalikutty, sloeg dit dicht en zei tegen The Indian Express: “Rahul's observatie over IUML kwam voort uit hun (congres) ervaring… De zeven decennia lange geschiedenis van de IUML laat zien dat het een organisatie is die met het land is meegereisd. In het spoor dat de partij heeft achtergelaten, vindt niemand gemeenschappelijkheid of sektarisme. In het post-onafhankelijke India heeft de IUML de taak op zich genomen om de moslimminderheid op het goede spoor te brengen.

Kunhalikutty sprak ook over de “gematigde aanpak” van de partij na de sloop van de Babri Masjid in 1992. “Na de sloop van Babri, toen er pogingen waren om moslims te misleiden, was het de IUML die zo'n sektarische agenda versloeg en de gemeenschap de juiste richting gaf. Zelfs onze politieke tegenstanders werden gedwongen het seculiere standpunt van de IUML te erkennen'', zei hij.

Advertentie

De IUML zal de goedkeuring van Rahul verwelkomen in een tijd waarin de heersende CPI(M) ook haar standpunt ten opzichte van de partij heeft afgezwakt, in wat wordt gezien als een poging om haar naar de alliantie van het Links Democratisch Front (LDF) te lokken. . In het verleden zou de CPI(M) de IUML “communaal” noemen, en zelfs een deel van de “congres-BJP gemeenschappelijke alliantie” tegen links noemen.

In december 2022 zei CPI (M) staatssecretaris M V Govindan dat de IUML “niet gemeenschappelijk” was en “een democratische partij die voor de minderheden werkt”. De regerende partij haalde vervolgens het “seculiere perspectief” aan; van de IUML over de “poging van gouverneur Arif Mohammed Khan om het hoger onderwijssysteem te safraniseren”.

Hoewel de IUML haar lidmaatschap van de UDF heeft herhaald, hebben haar recente acties tot enige twijfel geleid. Hoewel het congres de afgelopen maanden alle kritiek heeft geuit op de door Pinarayi Vijayan geleide CPI(M), heeft de IUML zich niet zo uitgesproken.

Advertentie

In mei zelfs nadateen boot kapseisde 22 doden in het district Malappuram, een van de bolwerken van de IUML, deed de IUML niet mee omdat het congres de schuld gaf aan nalatigheid van de regering voor het incident.

Het was tijdens een interactie met de media in Washington dat Rahul, in reactie op een vraag, zei: “De Moslimliga is een volledig seculiere partij, er is niets niet-seculier aan hen -“

Rijiju nam wraak: “Jinnah’s Muslim League is een seculiere partij? De partij die verantwoordelijk is voor de opdeling van India langs religieuze lijnen is een seculiere partij. Ontzettend jammer dat sommige mensen in India de persoon die de Moslim Liga steunt nog steeds als seculier beschouwen!”

Lees ook

Na audiëntie bij Chandrababu Naidu door BJP, geeft Modi de vrijgevigheid aan Jagan…

Oppn anti-BJP-eenheidsplannen: 'Laat me één partij zien die niet is aangesloten. ..​Haryana Cong tussle premières in roze aan Amerikaanse kusten: Deepender Hooda draait… >

Beter eerder vroeger dan later: Sense in Govt om de impasse van worstelaars onschadelijk te maken

BJP-woordvoerder Amit Malviya noemde Rahul “slecht gelezen” en “onoprecht en sinister”.