Odisha tågkollision: Oppn-ledare kräver järnvägsminister Ashwini Vaishnaws avgång

0
35

När järnvägsstyrelsen har begärt en CBI-utredning om tågolyckan i Odisha som har lämnat 275 döda, har ledare från oppositionspartier, inklusive kongressen och AAP, krävt att unionens järnvägsminister Ashwini Vaishnaw ska avgå.

Kongressens president Mallikarjun Kharge skrev på måndagen till premiärminister Narendra Modi angående tragedin och sa “alla tomma säkerhetsanspråk” av Vaishnaw har nu blivit “exponerade” och regeringen måste ta fram de verkliga orsakerna som orsakade denna allvarliga olycka.

“ Tågolyckan i Odisha har varit en ögonöppnare för oss alla. Alla tomma säkerhetskrav från järnvägsministern har nu avslöjats. Det finns en allvarlig oro bland de vanliga passagerarna över denna försämring av säkerheten,” skrev han.

Ledare från CPI(M), AAP och Shiv Sena (Uddhav) har också bett regeringen att åtgärda ansvarsskyldigheten.

Vem sa vad

< strong>Rahul Gandhi: “Inget ansvar även efter 270+ dödsfall! Modis regering kan inte fly från att ta ansvar för en så smärtsam olycka. Premiärministern bör omedelbart söka järnvägsministerns avgång!”

Lalu Prasad Yadav (RJD):“Det var stor vårdslöshet. De har förstört järnvägar… Vem är detta lands järnvägsminister? Ingen vet. Men alla vet vem som har skrotat järnvägsbudgeten och flaggat tåg för att stärka hans image…Vem är ansvarig för en så stor järnvägsolycka.”

Nitish Kumar, JD(U)-ledare & Bihars chefsminister: “En tågolycka ägde rum i Västbengalen när jag var järnvägsminister. Jag bad omedelbart den dåvarande premiärministern Atal Bihari Vajpayee att acceptera min avgång… De borde undersöka hur den här olyckan hände. Tidigare fanns det en separat budget för järnvägar, men nu har den nya regeringen avskaffat den separata budgeten. Järnvägarna är nationens livlina.”

Derek O’Brien, TMC MP:”Beledsna när vi sörjer de döda, säg en tyst bön för 300 sörjande familjer och önskar att de skadade återhämtar sig snart. Också rasande. Den 25 maj 2023, för bara en vecka sedan, skröt premiärministern denna passiva (politiska) om hur “riktigt arbete för att byta järnvägar började först efter 2014.””

Under tiden, TMC:s generalsekreterare Abhishek Banerjee sa: “Om det finns ett sken av samvete, borde järnvägsministern avgå. NU!”

Annons

Sanjay Singh, AAP MP:“Modis regering startar nya Vande Bharat-tåg varje månad, varje vecka. Premiärminister Modi själv går och flaggar av tågen med grön signal som en stationsmästare. För en bana med en kapacitet på 100 km/h kör du tåg med 150 km/h. Du har inte uppgraderat spår för att underlätta höghastighetståg. Tre tåg kolliderade… detta betyder att säkerhetssystemet inte fungerar och ingen uppmärksamhet ägnas åt detta.”

Farooq Abdullah, National Conference President: “Det måste finnas en förfrågan. Folk måste veta vem som låg bakom.”

Läs även

Kvinna tagen för att se 'Kerala Story' av BJP:s Pragya Thakur ' rymmer' med ma…

Cyklonen Biparjoy kommer sannolikt att intensifieras till en kraftig cyklonstorm i dag

Våld i Manipur: Mamma, son bland tre fruktade döda i pöbelattack på …

Bron över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

Sitaram Yechury, CPI(M) generalsekreterare:“Det råder stor brist på gängmän som inspekterar spår varje dag, medan stationsmästare arbetar övertid. Om pengarna som spenderades på Modi-invigningen av Vande Bharat-tågen användes för järnvägssäkerhet, skulle många liv räddas… Många järnvägsministrar avgick tidigare efter olyckor med moraliskt ansvar. Under Modis regering har sådan politisk moral inte existerat.”

Priyanka Chaturvedi, Shiv Sena UBT MP: “Våldet fortsätter i Manipur men kan inte ställa frågor eller söka ansvar. Ett godståg har spårat ur i Odisha men våga inte ställa frågor eller söka ansvar. Brottare väntar fortfarande på åtgärder mot en kraftfull BJP-parlamentariker men förväntar sig inte ens svar från dem. Skamligt.”