Nya Bihar CLP-ledare Shakeel Ahmad Khan, Congs Seemanchal ansikte för schackmatt Owaisi

0
31

Tvåfaldig Kadwa (Katihar) MLA och tidigare JNU Students Union (JNUSU) president Shakeel Ahmad Khan, 58, har blivit Bihar Congress Legislature Party (CLP) ledare och ersatt Bhagalpur MLA Ajit Sharma i denna position.

Senast en muslimsk ledare utsågs till CLP-ledare var 2000, då Furkaan Ansari valdes ut av kongressens ledning för posten.

Khans utnämning till CLP-ledare anses vara avgörande för det stora gamla partiets positionering i den muslimskt dominerade Seemanchal-regionen i staten.

Khan har varit aktiv i Seemanchal-regionen – som omfattar Katihar, Purnia, Araria och Kishanganj-distrikten — i två och ett halvt decennier.

Han valdes till JNUSU-president 1992, när han var med i CPI(M)-anslutna Students Federation of India (SFI). Han gick med i kongressen 1999. Han har representerat Kadwa Assembly-segmentet i Katihar-distriktet två gånger sedan 2015. Men dessförinnan hade han inte någon nyckelposition inom delstatskongressen.

Partikällor sa till partikällor. Indian Express som Khan framstod som kongressens CLP-val på grund av två faktorer – hans inflytande i Seemanchal och partiets försök att hitta en balans med olika kastgrupper inom Bihar-enheten.

“Med så mycket på spel i Seemanchal-politiken ville kongressen investera i en ledare som Khan. AIMIM (All India Majlis-e-ittehadul Musalameen) gör sin närvaro sakta märkbar i området och partiet letade efter ett starkt ansikte som kan neutralisera (AIMIM-chefen) Asaduddin Owaisi-faktorn. Partiet har ett bra grepp i Kishanganj, men vi hoppas att Khans närvaro skulle stärka vår enhet i Seemanchal. Vi hoppas att han blir ett pan-Bihar-muslimskt ansikte”, sa en senior kongressledare.

Annons

När Rajya Sabhas parlamentsledamot Akhilesh Prasad Singh (en Bhumihar-ledare i övre kasten) blev president i Bihar Pradesh Congress Committee (BPCC) förra året, susade det redan om att Bhumihar-kollegan Sharma kanske inte skulle behålla sin CLP-position länge.

Khan beskrev sina prioriteringar efter att ha blivit CLP-ledare och sa till reportrar på lördagen: “Jag skulle försöka höja rösten för Seemanchal och hela staten i och utanför församlingen i frågor av allmänt intresse”.

Läs också

När BJP protesterar, säger Siddaramaiah att kommer att diskutera omprövning av totalt förbud mot…

Bättre förr snarare än senare: Sense in Govt för att desarmera brottares motstånd

När BJP's väg till Tamil Nadu gör ett adheenam-stopp, många ekrar i hjulet

BJP:s Mali-uppsökande innan Rajasthan röstar bumeranger som frånvarande Gehlot h…

Medan Shakeel Ahmad och Choudhary Mehboob Ali Qaisar fungerade som BPCC-chefer tidigare, väldigt få ledare från minoritetssamfundet har varit CLP-ledare hittills. Innan Ansari var den sista medlemmen i samhället som hade tjänstgjort i CLP-positionen Abdul Gafoor, som också hade blivit delstats-CM mellan juli 1973 och april 1975).

© The Indian Express (P) Ltd.