NIRF 2023: Nio från Punjab i topp 100, PU halkar, PAU gör entré, pvt universitet LPU, CU förbättras

0
34

NIRF 2023: Nio utbildningsinstitut, inklusive sex statliga, från Punjab har hamnat bland de 100 bästa i den totala kategorin enligt National Institutional Rankings Framework (NIRF) -2023 släppt av Union Ministry of Education, måndag. De övriga tre är från den privata sektorn.

Indiska tekniska institutet (IIT), Ropar har framstått som det högst rankade statliga institutet på plats 33 i den övergripande kategorin, medan Patiala-baserade Thapar Institute of Engineering and Technology är det högst rankade privata institutet från Punjab rankades som 40.

Läs | NIRF Ranking 2023 Live Updates: Toppuniversitet, högskolor i Indien

Andra institut att ha hittade på topp 50 är Panjab University, Chandigarh (44), Chandigarh University, Mohali (45) och Lovely Professional University, Phagwara (46).

The Punjab Agricultural University (PAU), Ludhiana gjorde inte bara den till topp 100, rankad 74 i den totala kategorin, men är också placerad på tredje plats i landet i kategorin jordbruk och allierade sektorer.

Kontrollera hela listan | Topp 10 universitet i Indien

Andra som har hamnat bland de 100 bästa är IISER, Mohali (51), NIT, Jalandhar (72) och GNDU Amritsar (87).

Men medan de privata institutionerna förbättrade sina rankningar jämfört med förra året, sjönk de statliga.

Men IIT-Ropar förbättrade sin rankning med två positioner från 35:e förra året. NIT, Jalandhar förbättrade också sin placering från 85:e plats förra året till 72 i år.

Annons

Fast i politisk bråk mellan Punjab och Haryana har PU fortsatt sin nedgång och är rankad 44, tre ner från 41 förra året och sex ned från 38 2021. IISER Mohali tappade också fyra positioner från 47:e plats förra året till 51 i år . GNDU, Amritsar halkade av sju piedestaler och är rankad på 87:e plats i den totala kategorin.

Läs | IIT Madras nummer 1 ingenjörshögskola, IIT dominerar rankningen: NIRF 2023

Å andra sidan förbättrade privata institut sin rankning ytterligare. Thapar Institute of Engineering and Technology, Patiala, har rankats som 40:e i år, 17 steg upp från förra årets 57:e ranking.

Chandigarh University, Mohali klättrade tre positioner och är rankad 45. På samma sätt har Phagwara-baserade Lovely Professional University (LPU), samägt av AAP Rajya Sabha MP Ashok Mittal, flyttat upp från 58:e plats förra året till 46 i år.

Annons

Inget av instituten från Haryana kunde ta sig till topp 100 i den totala kategorin. I universitetskategorin har dock Maharishi Markandeshwar (Ambala) rankats som 78, Amity University (Gurgaon) är rankad 94, Maharishi Dayanand University (Rohtak) är på 96:e plats och Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University (Hisar) är rankad 99.

Från Himachal Pradesh är IIT-Mandi rankad 73 i den totala kategorin. Det halkade 30 snäpp från 43:e plats förra året. I universitetskategorin, Shoolini University of Biotechnology and Management Sciences, är Solan rankad 73, och går upp från 96:e plats förra året.

Läs även

NEET UG 2023: Resultat nästa vecka, försäkrar NTA parlamentsutskottet

CUET UG 2023: Banaras Hindu University börjar registrera sig för UG-admis…

NMIMS behåller plats bland de 50 bästa förvaltningsinstituten i Indien: NIRF 2023 Ra…

NIRF Ranking 2023-uppdateringar: Lista över bästa högskolor, universitet i Indien

NIRF utvärderar institutioner på fem breda generiska grupper av parametrar för undervisning, lärande och resurser (TLR), forskning och yrkesutövning (RP), examensresultat (GO), uppsökande och inkluderande (OI) och perception (PR). Rangen tilldelas baserat på den totala summan av poäng som tilldelas för var och en av dessa fem breda grupper av parametrar.

© The Indian Express (P) Ltd