Naga MLA's, groepen in Delhi om Shah te ontmoeten, zorgen ervoor dat 'niet buiten de Manipur-overeenkomst blijft'

0
33

Toen nieuw geweld uitbrak in Manipur, arriveerden 10 Naga MLA's van de staat maandag in New Delhi, een dag voor hun ontmoeting met minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah. De MLA's werden vergezeld door Lorho Pfoze, parlementslid van Outer Manipur, van het Naga People's Front (NPF), een bondgenoot van de BJP.

Het MLA-contingent van Naga omvat vijf leden van de NPF: minister van Transport van Manipur, Khashim Vashum, Leishio Keishing , Awangbow Newmai, Ram Muivah en Losii Dikho. Twee MLA's, S S Olish en Dinganglung Ganmei, behoren tot de regerende BJP onder leiding van N Biren Singh, terwijl N Kayisii en Janhemlung Panmei van de door Conrad Sangma geleide Nationalistische Volkspartij (NPP), ook een bondgenoot van de BJP, zijn.

img src=”https://data.indianexpress.com/election2019/track_1x1.jpg” />

Intellectuelen en sociale activisten uit de Naga-gemeenschap kwamen maandagochtend ook bijeen ter voorbereiding op de ontmoeting met Shah. Hoewel de Naga-gemeenschap niet betrokken is geweest bij het geweld in Manipur, dat zich afspeelde tussen de dominante Meiteis en tribale Kuki's over een mogelijke ST-status voor Meiteis, hadden haar vertegenwoordigers om een ​​ontmoeting met Shah verzocht toen hij de staat eerder deze maand bezocht.

p>

“Hij had toen geen tijd om ons te ontmoeten. Maar hij had gezegd dat we hem op 6 juni moesten ontmoeten. Daarom zijn we hier'', zei een delegatielid tegen The Indian Express.

Hij voegde eraan toe: “Tijdens de ontmoeting met het maatschappelijk middenveld vandaag hebben we vastgesteld dat gekozen vertegenwoordigers en de leden van het maatschappelijk middenveld van de Naga-gemeenschap op dezelfde golflengte zitten. We zijn bezorgd dat een oplossing van de Indiase regering niet voor één gemeenschap alleen is, maar voor de hele regio. Een oplossing voor slechts één gemeenschap is zinloos. Het zal niets oplossen. Het centrum moet een balans vinden.

“We zullen zorgen uiten over het aanhoudende geweld. Momenteel heeft dit geen invloed op de Naga-gemeenschap, maar we moeten weten hoe we met een dergelijke situatie moeten omgaan. Op dit moment maken we ons zorgen over een mogelijke schikkingsovereenkomst met de Kuki-gemeenschap – waar de minister van Binnenlandse Zaken op gezinspeeld heeft. Een overeenkomst heeft ook rechtstreekse gevolgen voor de Naga-stammen. Dit komt doordat een groot deel van het land dat de Kuki's domineren en claimen als hun eigendom historisch gezien toebehoorde aan de Naga's. Een schikking die geen rekening houdt met dit aspect zou moeilijk te accepteren zijn'', aldus een ander delegatielid.

Maatschappelijke actoren uit de Kuki-Zomi-gemeenschap hebben aangedrongen op “gescheiden bestuur” in de nasleep van het geweld dat tot nu toe ten minste 98 doden en honderden ontheemden heeft geëist.

Lees ook | Manipur verdeelt zich ook in overheidsdiensten: 'Told my boss transfer me'

De Kuki's en Naga's hebben sinds de koloniale tijd een vijandige relatie en hebben in het verleden ook etnische botsingen gehad. De Kuki-opstand kwam in een stroomversnelling na etnische botsingen met de Naga's van Manipur in de vroege jaren negentig, waarbij de Kuki zich bewapenden tegen Naga-agressie. Maar liefst 115 Kuki-mannen, -vrouwen en -kinderen zouden in 1993 zijn vermoord door de NSCN-IM in Tengnoupal – een dag die door de Kuki's nog steeds wordt gemarkeerd als 'zwarte dag'.

De groepen opstandelingen van Kuki-Zomi zijn voornamelijk gevestigd in het district Churachandpur in Manipur, maar zijn ook aanwezig in de districten Kanpokpi en Chandel, voornamelijk in de Indo-Myanmar grensstad Moreh. Ze waren in 2008 een overeenkomst tot opschorting van de operatie (SoO) aangegaan met de Indiase regering, tien jaar na de overeenkomst van de Nagaland-rebellengroep NSCN-IM met het Centrum. Vredesbesprekingen met de opstandelingen waren echter pas veel later begonnen onder het bewind van premier Narendra Modi.

Volgens bronnen zou de vredesregeling die wordt besproken tussen de Kuki SoO-groepen en de Indiase regering op de moment zou gebaseerd zijn op het concept van territoriale raden. Deze raden zullen de stammen waarschijnlijk veel meer autonomie geven, met name in het geval van financiële controle.

Advertentie

De Kuki-groepen hebben gevraagd om de 10 heuveldistricten, gedomineerd door Kuki-Zomi- en Naga-stammen, te verdelen in twee territoriale raden.

Lees ook | In Manipur, schaduw van een eerder etnisch conflict

De regering-Biren Singh daarentegen heeft 10 territoriale raden voorgesteld, één voor elk heuveldistrict. Het Centrum had een 2:2:1 indeling voorgesteld, een voorstel gesteund door de opstandige Zomi-groepen.

Het is vernomen dat de Meiteis niet vatbaar zijn voor het concept van de territoriale raad. De Naga-gemeenschap zal het nu waarschijnlijk ook betwisten, vooral het punt over de afbakening van administratieve territoria voor de Kuki- en Zomi-stammen in de staat.

Lees ook

Beter eerder vroeger dan later: Sense in Govt om de impasse van worstelaars onschadelijk te maken

Terwijl de BJP protesteert, zegt Siddaramaiah dat hij opnieuw zal kijken naar een totaal verbod op co… adheenam.jpg?resize=450,250″ />

Terwijl BJP's weg naar Tamil Nadu adheenam tot stilstand brengt, spaken er veel spaken in het wiel

BJP's bereik in Mali voordat Rajasthan stemt in boemerangs als afwezig Gehlot h…

“Wat heeft om onder de indruk te zijn van het centrum is dat de nederzetting ons goed treft, niet alleen de Kuki-Zomi-stammen. Het raadplegingsproces voor de schikking moet een veel bredere reikwijdte hebben en ook de Naga's omvatten. De centrale regering kan de raden voor de stammen niet beslissen door één gemeenschap te raadplegen. Het is ook niet genoeg om simpelweg de gekozen vertegenwoordigers te raadplegen – de regering moet ook het maatschappelijk middenveld van Naga raadplegen'', zei een Naga-activist.

© The Indian Express (P) Ltd