'Mijn platform voor alle Sikhs die vechten tegen SGPC-peilingen… Ze kunnen van Cong, BJP, AAP zijn': Bibi Jagir Kaur

0
38

DE EERSTE vrouwelijke chef van de SGPC, Bibi Jagir Kaur, kondigde zaterdag een nieuwe outfit aan genaamd de Shiromani Akali Panthdie, zei ze, het Shiromani Gurdwara Parbandhak Comité – een representatief orgaan van Sikhs – van “de controle van één familie (lees de Badals)”.

Jagir Kaur werd vorig jaar door de Akali Dal verbannen nadat ze besloot deel te nemen aan de jaarlijkse SGPC-presidentsverkiezing, waarmee ze het partijbesluit trotseerde om dat niet te doen. kies haar voor een vijfde termijn. Kaur heeft gesproken over een “lifafa (envelop)-cultuur” in de Akali Dal, wat suggereert dat de naam van de SGPC-chef wordt gedicteerd door de top.

Lees ook | SGPC-chef Dhami ontmoet Amit Shah; geen gesprekken over Rs 1000-cr pak over Op Blue Star

De aankondiging van Kaur is ook problematisch voor de Akali Dal, aangezien de partij op een dieptepunt staat, onlangs haar patriarch Parkash Singh Badal heeft verloren en zich richt op de algemene huisverkiezingen van de SGPC, die om de vier jaar zouden worden gehouden, maar sinds 2011 in de wacht staan. Fragmenten uit een interview:

Wat zijn uw doelen voor de Shiromani Akali Panth?

KAUR:Het zou een platform zijn voor alle Sikhs die meedoen aan de SGPC-verkiezingen, van wie velen nu vechten als onafhankelijken. De SGPC wordt gecontroleerd door de Akali Dal, aangezien de meeste zetels vanaf nu worden ingenomen door partijkandidaten, aangezien de kiezers niet veel belang hechten aan onafhankelijke kandidaten. Vandaar dat dit platform, dat voor al zulke Sikh-gezichten zal zijn… ze kunnen van het congres, de Aam Aadmi-partij of de BJP zijn.

Lees ook | Nieuwsmaker | Ex-SGPC-voorzitter Bibi Jagir Kaur keert terug om het op te nemen tegen Badals, zeven maanden na uitzetting uit Akali Dal

We willen vertegenwoordiging van Sikhs van alle partijen in de SGPC, niet van een enkele partij of familie. Met een meerderheid van de gekozen leden van de Akali Dal, heeft dit geleid tot de controle van één familie over het lichaam. De SGPC vertegenwoordigt alle Sikhs en mag niet onder de kabza (controle) van één partij staan. Zo'n platform zal de SGPC alleen maar versterken.

Zal de Shiromani Akali Panth dus alleen meedoen aan de SGPC-verkiezingen of zal het zich ook wagen aan de reguliere politiek?

KAUR: Vanaf nu is het de bedoeling dat het platform zich alleen richt op SGPC-verkiezingen. We kunnen later beraadslagen en er kan een politieke vleugel worden gevormd. Maar op dit moment gaat het alleen om SGPC-verkiezingen.

Advertentie Lees ook | Punjab: Boerenbonden organiseren landelijke agitatie ter ondersteuning van protesterende worstelaars

Er zijn eerder splinter Akali Dal-facties geweest, gedreven door veteranen zoals wijlen Ranjit Singh Brahampura en voormalig Rajya Sabha-parlementslid Sukhdev Singh Dhindsa. Ze konden niet veel indruk maken of de Akali Dal uitdagen. Hoe zie je je outfit slagen als ze dat niet deden?

KAUR:De eerdere afgescheiden facties waren grotendeels politiek van aard. Degene die ik heb aangekondigd, heeft om te beginnen alleen betrekking op de SGPC… Er zijn ‘aanpassingen’ in het verleden (zoals dat) als iemand geen MLA-ticket kreeg, werd de persoon aangepast in de SGPC. We zullen breken met deze praktijken en de SGPC vestigen als een echt vertegenwoordigend orgaan van de Sikhs.

Lees ook | SGPC breidt steun uit aan protesterende worstelaars

U bent zelf viervoudig SGPC-chef. Ben je niet geselecteerd als onderdeel van de 'lifafa-cultuur' die je beschrijft?

Advertentie

KAUR: Ja, ik aarzel niet om dat te zeggen. Maar, dat is niet goed. En daar willen we een einde aan maken.

Uw zet om de Shiromani Akali Panth te laten zweven volgt op uw steun aan de BJP-kandidaat bij de recente tussentijdse verkiezingen in Jalandhar. Sommigen zeggen dat je handelt in opdracht van de BJP.

KAUR:Voordat ik de Shiromani Akali Panth aankondigde, werd het bericht verspreid dat de BJP-leiding, inclusief de minister van Binnenlandse Zaken (Amit Shah), die gemeente zou bijwonen. Maar toen ik de aankondiging deed, was er geen politieke leider aanwezig. Wat betreft het verlenen van steun aan de BJP, werd het besluit genomen na grondig overleg met supporters en na het opnemen van Sikh-kwesties met de centrale regering (onder leiding van de BJP).

Lees ook

Na audiëntie bij Chandrababu Naidu door BJP, de vrijgevigheid van de regering van Modi aan Jagan…

Beter eerder vroeger dan later: Sense in Govt om de impasse van worstelaars onschadelijk te maken

Terwijl BJP's weg naar Tamil Nadu adheenam stopt, spaken er veel spaken in het wiel

Oppn anti-BJP-eenheidsplannen: 'Laat me één partij zien die is geen medewerker geweest…

Toen er een Akali Dal-BJP-alliantie was, steunden we de BJP alleen op bevel van de president van Akali Dal. 25 jaar lang hebben we op het woord van de Akali Dal-president op de BJP gestemd. Als ik nu de BJP steun terwijl ik Sikh-eisen stel, zeggen ze dat ik het doe in opdracht van de BJP. Waarom zulke dubbele standaarden?