Meta Quest Pro: Är det värt det ännu?

0
41
Dave McQuilling/Review Geek

Quest Pro har gjort några förbättringar och fått en rejäl prissänkning under de senaste månaderna. Tyvärr är det fortfarande bäst att undvika det.

I november förra året lanserades Quest Pro för $1 499, och trots den initiala hypen levde den långt ifrån förväntningarna. Nyckelfunktioner saknades eller var låsta, delar verkade oavslutade och buggar skenade. Sex månader har gått sedan dess, så är det dags att ompröva betyget 4/10 vi gav det?

Jag köpte faktiskt Quest Pro som testades för recensionen. Eftersom jag skriver mycket VR-relaterat innehåll och njuter av att doppa in i den virtuella världen på fritiden, var det vettigt att köpa ett high-end headset. Det betyder också att just min Quest Pro har använts mycket sedan den släpptes, och jag är mycket väl bevandrad med alla detaljer.

Saker kan växa på dig, och headsetet har haft många uppdateringar sedan året började. Så låt oss ta en titt på var den är nu jämfört med lanseringen i november 2022.

Komfort är fortfarande ett problem

Dave McQuilling/Recensionsnörd

Om de senaste sex månaderna har lärt mig något, är det så att Quest Pro inte är ett bekvämt headset. Visst, den kan locka in dig med sin balans, halo-rem och det skallformade vadderade huvudstödet — men det gör dig inte hälften öm efter en relativt kort tid.

Det är en förbättring jämfört med sina föregångare, men det säger inte så mycket. Quest och Quest 2 var inte riktigt kända för sin komfort. Men om du tittar på dess prisklass så blåser andra produkter som den ultralätta HTC Vive XR Elite den ur vattnet när det gäller bärbarhet.

Jag uppskattar klarheten mer än någonsin

Sedan jag har ägt en Quest Pro har jag haft chansen att använda ett antal andra headset, inklusive en Quest 2 och HTC Vive XR Elite. Jag måste säga att Quest Pro’s skärm fortfarande håller sig som en av de bästa på marknaden för tillfället. Det är nästan kristallklart.

Du kanske ser historier om att Quest 2 har en skärm med högre upplösning, och det är tekniskt fallet, men skillnaden är liten och det beror på att Quest 2:s skärm är lite större. Quest Pros skärm ser bättre ut, och det beror på de mindre avstånden mellan skärmens pixlar. När du i huvudsak tittar på bildskärmarna genom ett par förstoringsglas, kan dessa luckor framhävas, och det är de som orsakar “skärmdörren” effekt.

Fler buggar än en Hoarder’s kylskåp

Dave McQuilling/Review Geek

Visserligen är detta mestadels mjukvarurelaterat och kommer att påverka många Quest 2-användare också, men de betalade över $1000 mindre för sina headset. Så de har mindre att gråta över när det kommer till kvalitetskontroll. Dessutom, med tanke på skillnaderna i hårdvara, finns det en chans att något kommer att fungera perfekt på Quest 2, men att det direkt bryter Pro.

Även om det är bra att Quest får regelbundna uppdateringar, är nackdelen att dessa uppdateringar släpper lös buggar och fel som går ett tag utan att bli korrigerade. Ibland är det frustrerande saker, som problem med kontrollspårning. Andra gånger kraschar headsetet direkt. Medan en krasch är frustrerande på något som liknar en spelkonsol, är det direkt pirrande i magen på ett VR-headset. Du kommer att upptäcka att ditt huvud bara rullar ut i rymden, vilket får din hjärna att tro att något har gått väldigt fel. Den enda åtgärden är en hård återställning, som innebär att strömbrytaren hålls intryckt länge.

Utöver det har jag sett fruktansvärda skärmslitningar när jag försöker titta på saker som YouTube i webbläsaren, udda buggar när man bläddrar igenom menyer och andra mindre irritationer som verkar dyka upp regelbundet. Och en av Quest Pro’s mest anmärkningsvärda buggar bryter faktiskt en av headsetets flaggskeppsfunktioner.

Wi-Fi 6E har Äntligen aktiverats

Dave McQuilling/Recensionsnörd

Snapdragon-chippet som driver Quest Pro kan anslutas via Wi-Fi 6E. Den här typen av anslutning sker på 6 GHz-bandet och har högre hastigheter, högre bandbredd och lägre latens än motsvarande 5 GHz. Tyvärr var det inte aktiverat när headsetet lanserades för cirka sex månader sedan av skäl som Meta ännu inte har förklarat. Den slogs äntligen på med V.53-uppdateringen som Pro nyligen fick, men den här lanseringen var inte problemfri.

Quest Pro verkar koppla från nätverket regelbundet när du använder Wi-Fi 6E. Detta händer vanligtvis när headsetet sätts i standbyläge. Din första åtgärd när du startar upp innebär vanligtvis att gå till nätverksmenyn, vänta på att bandet ska dyka upp igen och återansluta.

RELATERATApples Augmented Reality Headset är inte vad du tror

Det har lyckats hålla sig uppkopplat ett par gånger, ibland under en dag eller mer, men vanligtvis kopplas headsetet från Wi-Fi när det startas upp eller väcks från viloläge. Det har också funnits ett par tillfällen där headsetet kopplats ur under spelandet.

PCVR-upplevelsen är mycket bättre när du använder Wi-Fi 6E, och några av Quest Pros konkurrenter lanserades båda med funktion och har inte haft några problem med Meta. Så förhoppningsvis kommer detta att fixas i en framtida uppdatering och Quest Pro-användare kan äntligen få något som liknar upplevelsen de betalade över 1 500 USD för.

Laddstället är fantastiskt, men det är också ett bekymmer

Dave McQuilling/Review Geek

Det medföljande laddningsstället är något jag berörde under granskningen, men under de senaste månaderna har jag kommit att inse hur användbart det verkligen är. Istället för att behöva koppla upp kontrollen då och då, sitter den bara på stativet och är redo att användas när jag behöver den. Detsamma gäller för kontrollerna, och trots tidiga farhågor om batteritid har jag aldrig haft en dies på mig under en VR-session. De är faktiskt mindre krångel än de gamla AAA-batteridrivna kontrollerna var.

RELATERATOculus Quest 2 suger och jag ångrar att jag köpte den

Men stativet får mig också att oroa mig för mitt headsets livslängd. Till skillnad från HTC Vive XR Elite är Quest Pros batteri inte lätt att byta ut. Dess två timmars batteritid var något begränsad till att börja med, och allt jag vet om laddare säger mig att livet på stativet inte är det bästa för det. Många saker kan förkorta livslängden för ett litiumjonbatteri; två stora bidragsgivare är att batteriet är helt fullt eller helt tomt, och antalet laddningscykler som det har upplevt.

Jag vet inte exakt hur stativet fungerar, och jag kan inte hitta informationen på nätet, men jag vet om headsetet är i “standby” läge, kommer den att vara helt död inom en dag eller två. Standbyläge förbrukar mycket ström. Så om du inte stänger av ditt headset innan det sätts på stativet, vilket kommer att hindra dess “plocka upp och spela” funktioner något, kanske du av misstag använder ditt headsets ändliga antal laddningscykler utan att ens röra det. Den andra frågan är det faktum att stativet håller headsetets batteri fullt genom design. Jag har inte märkt någon batteriförsämring under de senaste månaderna, men det är fortfarande tidiga dagar. Jag har inte mycket hopp på lång sikt.

Det finns underhållsuppgifter du måste utföra

Dave Mcuilling/Review Geek figur>

Tidigare uppdragsheadset har ganska lite underhåll. Tyvärr, när saker och ting blir mer avancerade, måste du göra lite mer för att allt ska gå smidigt. Detta är fallet med Quest Pro, du kommer att göra lite mer om du vill att headsetet ska prestera bra.

Jag upplevde några ganska fruktansvärda problem med kontrollspårning ett tag. Särskilt min högra handkontroll svävade runt två tum från där den borde vara, och detta skulle allvarligt påverka spelet. Eftersom styrenheten har spårning inifrån och ut finns det ett antal potentiella orsaker till detta problem, och alla är inte programvarurelaterade.

Det fanns tillräckligt med belysning i rummet, så jag gissade till slut att problemen var relaterade till själva kamerorna. Jag tog lite tid på mig att rengöra spårningskamerornas linser noggrant och problemet löstes omedelbart. Tänk på att om du har en Quest Pro, eller dess kontroller, måste du rengöra spårningskameralinserna noggrant varannan månad för att säkerställa att du inte har några problem.

The Quest 3 är precis runt hörnet

Meta

Det finns en stor anledning till att du kanske inte vill satsa på Metas mest premiumheadset — och det kommer från företaget självt. Den mycket efterlängtade Quest 3 kommer sannolikt att släppas innan årets slut. Meta presenterade det nya headsetet precis innan dess årliga spelshowcase, och hävdar att Quest 3 kommer att inkludera en kraftfullare processor och högre upplösning än både Quest 2 och Quest Pro. Entre-level Quest 3 kommer också att finnas tillgänglig för $499, vilket är mindre än halva priset av efter-pris-sänkningen Pro.

Med tanke på att den allmänna konsensusen bland recensenter och VR-entusiaster är att Quest Pro är ett sämre alternativ än Quest 2 ur ekonomisk synvinkel, skulle Meta verkligen behöva förstöra sitt kommande headset för att Pro ska komma ut som det bättre valet.< /p>

Det har skett förbättringar, men det här är fortfarande ett dåligt köp

Meta

Trots prissänkningen, tillägget av Wi-Fi 6E och dess utmärkta display är Quest Pro fortfarande ett ganska dåligt köp. Det kan vara till en mer försvarlig prisnivå nu när Meta har sänkt priset under 1 000 $ — men även då betyder dess ihållande problem att du sannolikt kommer att bli frustrerad över ditt köp.

Utöver det är det troligt att släppdatumet för Quest 3 är bara månader bort, inte år. Quest Pro var ett dåligt köp när det först släpptes, och det är utan tvekan ett ännu sämre val sex månader senare. Tyvärr är det enda som kan motivera Quest Pros pris en misslyckad lansering av Quest 3. Med tanke på att vi redan vet att det kommande headsetet kommer att ha bättre specifikationer och en snyggare skärm än proffset, samtidigt som det är halva priset, är det osannolikt. Kort sagt, det var ett dåligt köp för sex månader sedan, och det är ett väldigt dumt köp just nu.

Jag ska dock revidera poängen lite. Med tanke på prissänkningen och de extra funktionerna är jag bekväm med att ge detta en 5/10. Det är ungefär det lägsta du kan förvänta dig för pengarna istället för en överprissatt, utrusad hög med sopor.

Meta Quest Pro

☆☆☆☆☆ Länkikon Läs recension Geeks fullständiga recension

The Meta Quest Pro är Facebooks kraftfulla nya VR-headset byggt för arbete och lek. Den har genomgångsvideo i fullfärg, ansiktsuttryck och mer.

Amazon

999,99 USD
 

Bästa köp

999,99 USD
 

Meta Quest 2

Meta Quest 2 är det mest prisvärda fristående VR-headsetet. Det är utmärkt för att spela spel, utforska VR-världar eller umgås i VR.

Amazon

299,00 USD
388,92 USD Spara 23 %

Bästa köp

299,99 USD
 

Mål

399,99 USD