Indien till USA: Förenkla försvarsförsäljningsnormer, överföring av teknik

0
38

Indien bad på måndagen USA att ta bort de “stränga hindren” – som finns i form av komplicerade regler och förordningar – i försäljningen av militär utrustning och överföring av kritisk försvarsteknik till den, sa högsta regeringstjänstemän till The Indian Express.

Detta var bland en rad frågor som försvarsminister Rajnath Singh och USA:s försvarsminister Lloyd Austin diskuterade vid sina bilaterala samtal på måndagen, där de två sidorna förband sig till ett närmare samarbete om “vår gemensamma vision för ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområdet” .

Vid mötet sa tjänstemän att Indien också i detalj förmedlade till USA:s sida att Pakistan inte kan vara betrodda med västerländsk militär utrustning och plattformar eftersom de kunde dela tekniken med Kina för att de ska kunna omvändas.

Austin anlände till New Delhi från Singapore i söndags. Det är hans andra besök i Indien.

Vid mötet, sade tjänstemän, diskuterade den indiska och den amerikanska sidan militär kapacitetsuppbyggnad, vilket säkerställer en större medvetenhet om maritim domän, strategisk infrastruktur och logistik, förutom framtida samarbete om en rad försvarsteknologier, med tonvikt på undervattensdomänen.

En tjänsteman sade att möjligheten att samarbeta om fler sådana nyare teknologier diskuterades i de bilaterala samtalen om att ett större samarbete med USA om kritisk och avancerad teknik diskuterades.

“Medan samtalen om att ingå ett partnerskap mellan det statliga Hindustan Aeronautics Limiteds (HAL) och det amerikanska företaget General Electric (GE) för gemensam tillverkning av inhemska jetmotorer för stridsflygplan befinner sig i ett framskridet stadium, kommer båda sidor att leta efter andra viktiga teknologier för att samarbeta om”, sa en tjänsteman.

Annons

“Det är i detta sammanhang som lättnader i USA:s stränga regler och bestämmelser om försäljning av försvarsutrustning och tekniköverföringar diskuterades,” tillade tjänstemannen.

Indien lär också ha sagt till USA att inköp av delar bör ökas från Indien i samband med Air India-Boeing-avtalet som tillkännagavs i februari i år. “Indien förmedlade också att för utrustning och plattformar som köpts från USA borde det finnas anläggningar för underhåll, reparation och översyn (MRO) inrättade i Indien eftersom det skapar en lucka när de åker ut ur landet, säger en tjänsteman.

Singh sa till Austin att ett större antal amerikanska fartyg borde skickas till Indien för översyn, underhåll och reparation. Sedan förra året har två amerikanska fartyg lagt till vid en L&T-anläggning i Chennai under några dagar för underhålls- och reparationsarbete. Ett tredje fartyg kommer sannolikt snart att komma till Indien för detta ändamål.

Annons

I ett uttalande senare sade USA att Austin och Singh åtog sig att stärka det operativa samarbetet mellan alla militära tjänster, med ett öga på att stödja Indiens ledande roll som säkerhetsleverantör i Indo-Stillahavsområdet, sa uttalandet.

“Sekreterare (Austin) och minister Singh välkomnade slutförandet av en ny färdplan för industriellt samarbete mellan USA och Indien, som kommer att påskynda tekniksamarbete och samproduktion inom områden som luftstrid och landmobilitetssystem; underrättelser, övervakning och spaning; krigsmateriel; och undervattensdomänen”, heter det i det amerikanska uttalandet.

Detta initiativ, enligt det amerikanska uttalandet, syftar till att förändra paradigmet för samarbete mellan amerikanska och indiska försvarssektorer, inklusive en uppsättning specifika förslag som kan ge Indien tillgång till spjutspetsteknik och stödja Indiens planer för modernisering av försvaret.

< p>“Sekreteraren och ministern Singh lovade också att se över regulatoriska hinder som hindrar närmare industri-till-industri-samarbete och att inleda förhandlingar om ett arrangemang för försörjningstrygghet och ett ömsesidigt avtal om försvarsupphandling, som kommer att främja långsiktig stabilitet i försörjningskedjan,” det lades till.

De två sidorna diskuterade också den växande betydelsen av försvarsinnovation och samarbete inom framväxande domäner som rymd, cyberrymden och artificiell intelligens. De välkomnade inrättandet av Indien-USA:s försvarsacceleration Ecosystem (INDUS-X), ett nytt initiativ för att främja banbrytande tekniksamarbete. Initiativet, som kommer att lanseras av US-India Business Council den 21 juni, är utformat för att komplettera existerande regering-till-regering-samarbete genom att främja innovativa partnerskap mellan amerikanska och indiska företag, investerare, start-up acceleratorer och akademiska forskningsinstitutioner .

Annons

I enlighet med USA:s uttalande utbytte Austin i sitt möte med den nationella säkerhetsrådgivaren Ajit Doval åsikter om regionala och globala säkerhetsfrågor av oro, inklusive sjösäkerhet i Indiska oceanen.

Ett uttalande från den indiska sidan sade att Singh och Austin undersökte sätt att bygga motståndskraftiga leveranskedjor. Båda sidor kommer att identifiera möjligheter för gemensam utveckling av ny teknik och samproduktion av befintliga och nya system och underlätta ökat samarbete mellan försvarsstartsekosystem i de två länderna.

Annons

“Mot dessa mål har de slutit en färdplan för USA-Indien försvarsindustriellt samarbete som ska vägleda den politiska inriktningen för de kommande åren”, tilläggs det.

Läs även

Kvinna tagen för att se 'Kerala Story' av BJP:s Pragya Thakur 'elopes' med…

Cyklon Biparjoy kommer sannolikt att intensifieras till en kraftig cyklonstorm i dag

Manipur-våld: Mamma, son bland tre fruktade döda i mob-attack på …

Bron över Ganga “kollapsar”, säger Bihar planerad rivning

Högre tjänstemän från försvarsministeriet, inklusive chefen för försvarsstaben general Anil Chauhan, försvarssekreterare Shri Giridhar Aramane och sekreterare vid försvarsdepartementets FoU och ordförande för försvarets forsknings- och utvecklingsorganisation (DRDO) Dr Samir V Kamat, deltog i mötet.

© The Indian Express (P) Ltd