Hvordan å ta te med kjeks øker blodsukkernivået, bygger en avhengighet og fører til vektøkning

0
50

De fleste indere har en forkjærlighet for å starte dagen med en rykende kopp te akkompagnert av et par kjeks. Det har vært inngrodd i våre sinn fra barndommen at inntak av te på tom mage kan føre til surhet, så det er viktig å ha noen kjeks med teen vår. Men denne vanen slutter ikke der. Gjennom dagen, hver gang vi nipper til en kopp te eller kaffe, er kjeks det perfekte tilbehøret som vi sjelden savner. Har du noen gang tatt deg tid til å beregne antall kjeks du spiser i løpet av en dag? Har du dessuten noen gang sett på ingredienslisten til disse kjeksene?

Kjeks kan dessverre være ganske kaloritunge og inneholder mye hydrogenert fett. I gjennomsnitt inneholder en vanlig Marie-kjeks rundt 40 kalorier. Imidlertid kan kremfylte eller nybakte varianter inneholde så mye som 100 til 150 kalorier per kjeks. I tillegg er det sjelden noen stopper ved bare én kjeks. De fleste kjeks er laget med raffinert mel, vanligvis kjent som maida, som absorberes raskt av kroppen og kan bidra til insulinresistens og vektøkning.

Videre er kjeks ofte lastet med kjemikalier som emulgatorer, konserveringsmidler og fargestoffer, som tilsettes for å øke holdbarheten. For store mengder salt og sukker finnes også ofte i kjeks. Høyt natriumforbruk ender også i vannretensjon som resulterer i oppblåsthet, hevelser og vektfordeler. Som et resultat bør personer som er hypertensive, diabetikere eller overvektige unngå å innta kjeks. Det er viktig å være forsiktig med sukkerfrie kjeks også, da de ofte inneholder kunstige søtningsmidler som aspartam og sukralose, som kan påvirke metabolismen og forstyrre tarmmikrobiomet. I tillegg kan det å dyppe søte kjeks i te eller kaffe øke blodsukkernivået.

Selv når en kjekspakke hevder å være full hvete, fiberrik eller havregrynbasert, er andelen av disse sunnere ingrediensene vanligvis minimal, og varierer fra 5 til 10 prosent. Den primære ingrediensen forblir det usunne raffinerte melet. Denne villedende markedsføringen kan få forbrukere til å tro at de tar et sunnere valg når de i virkeligheten ikke gjør det.

Noen anslag sier at selv å ta fire digestive kjeks er lik nesten en pose potetgull! Det er plagsomt for hjertehelsen til personer med høyt blodtrykk, som spiser disse kjeksene og mener at de er et sunnere alternativ.

Neste gang du strekker deg etter en kjeks, er det verdt å vurdere de potensielle konsekvensene. Det finnes bedre alternativer tilgjengelig, for eksempel å spise nøtter som mandler, makhana (revenøtter) eller stekt bhuna chana (brent gram). Disse alternativene gir ikke bare en deilig smak, men tilbyr også viktig næring. Nøtter er rike på sunt fett, protein, vitaminer og mineraler, noe som gjør dem til et sunnere valg sammenlignet med kjeks.

Selv om nostalgien og bekvemmeligheten til kjeks med te er dypt forankret i indisk kultur, er det avgjørende å prioritere helsen vår og ta bevisste valg. Ved å erstatte kjeks med sunnere alternativer som nøtter, kan vi tilfredsstille smaksløkene våre samtidig som vi gir kroppen den ernæringen de trenger. Så neste gang du blir fristet til å strekke deg etter en kjeks, tenk deg om to ganger og vurder alternativene som tilbyr både smak og næring.

Les også

En ny vekt tapsstrategi? En studie viser mye protein, mye fiber og god…

Er du 45 pluss og engstelig for hjerteinfarktrisiko? Ta kalsiumsco…

Konsekvens av litchis på blodsukkernivået: Kan diabetikere trygt spise juicen…

Kan mango påvirke blodsukkeret ditt hvis du starter dagen med dem? Shou…Annonse

Som de henvender seg til nytelsessøkende områder i hjernen, blir inntak av kjeks en avhengighet omtrent som kokain og morfin. Det er grunnen til at du ikke stopper ved en.