Hur man stoppar din PS4 från överhettning

0
40
charnsitr/Shutterstock.com

Rengör din PS4-konsol både på utsidan där ventilerna är inuti för att ta bort damm och hår som kan orsaka värmeuppbyggnad. Du bör också se till att konsolen har bra tillförsel av frisk luft och ta bort andra värmekällor.

Låter din PlayStation 4-konsol som en jetmotor? Ser du varningar om att konsolen är för varm eller upplever plötsliga avstängningar? Så här fixar du en överhettad PS4.

Varför fortsätter min PS4 att överhettas?

Den mest troliga orsaken till en överhettad PS4 är ålder. Sony PlayStation 4-konsolen släpptes första gången 2013, med en tunn version som släpptes i september 2016, och PS4 Pro släpptes senare i november samma år. Oavsett vilken version du äger, blir din konsol förmodligen lite lång i tanden i det här skedet.

Ju mer användning din konsol har sett, desto mer damm och smuts har samlats inuti den. Detta är huvudorsaken till att de flesta konsolägare så småningom börjar märka värmeproblem. Dessa problem uppstår som varningar på skärmen om att din konsol är för varm (och behöver vila innan du kan fortsätta spela) och ett “tre pip” varning med rött ljus på själva konsolen. Du kan också märka andra kontrollamper som överdrivet fläktljud eller plötsliga avstängningar.

< /p>

Problemet kan förvärras av särskilt dammiga omgivningar, förekomsten av husdjurshår i hemmet eller genom att placera din PS4 i en sluten miljö. Oavsett vilken modell du har problem med är korrigeringarna i allmänhet desamma.

Rengör dina PS4-ventiler för att förbättra luftflödet

Den överlägset enklaste lösningen du kan utföra är att noggrant rengöra din PS4:s luftintag och avgaspunkter för att förbättra luftflödet. Alla modeller av PS4 ventilerar varm luft från baksidan av enheten, medan ventilerna på konsolens sidor används för att suga in kall luft. Du bör se till att alla dessa ventiler är fria från damm, hår och annat skräp.

En fuktig trasa bör räcka för att ta bort allt envis, fast smuts. Var försiktig med att använda konserverad luft eftersom det plötsliga trycket kan skada fläktblad eller andra komponenter.

Sony

Medan du håller på, se till att PS4 är i en relativt dammfri miljö också. Du bör rutinmässigt rengöra din konsols ventiler och plattformen som den sitter på. Ju mer damm det finns i miljön, desto mer kommer att hamna inuti din PS4. Det är mycket lättare att bli av med detta damm innan det tar sig in än efteråt.

Damma av tryckluft, 10 oz – förpackning med 2

Det perfekta verktyget för att säkert få bort allt damm från dina enheter.

Amazon

14,43 USD
19,99 USD Spara 28 %

Åtgärda PS4-överhettningsproblem genom att rengöra inuti din konsol

Om du antar att du har haft din PS4 i flera år, finns det en god chans att en hel del damm och annat oönskat material har tagit sig in. Detta kan bromsa luftflödet inuti konsolens kylsystem och fånga in varm luft. Om din PS4 inte kan kyla sig själv är det mycket mer sannolikt att den överhettas, medan komponenter som fläktar måste arbeta övertid (gör dem mer benägna att misslyckas).

Om du nyligen köpte din PS4 och den fortfarande omfattas av garantin rekommenderar vi att du kontaktar Sony eller återförsäljaren du köpte den från för ytterligare instruktioner. Alternativt, om din konsol är lång utanför garantifönstret och du är säker på att du kan öppna upp och rengöra din konsol, bör du gå vidare och göra det.

Du hittar guider för detta överallt på internet. YouTube-kanalen TronicsFix har guider för att rengöra den ursprungliga PS4, Slim-revisionen och PS4 Pro. iFixit har guider för att byta ut termisk pasta på originalmodellerna PS4 och PS4 Slim. Det är viktigt att notera att det är osannolikt att enbart byta termisk pasta kommer att ge bättre termisk prestanda, utan att byte av termisk pasta är en nödvändig del av återmonteringen.

Spela upp video

Om du inte är säker på att rengöra insidan av din PS4 själv, sök en lokal reparationsservice. Du kanske också vill fråga en teknikkunnig vän eller någon som har erfarenhet av att rengöra sin konsol.

Se till att din PS4 har utrymme att andas

Som vilken annan konsol eller luftkyld dator som helst, är PS4 beroende av ett utbyte av varm och kall luft för att kyla sig själv tillräckligt. Att hålla din konsol i ett trångt utrymme där den inte kan få tillräckligt med kall luft kan leda till överhettning. När konsolen släpper ut varm luft i utrymmet, blir luften som används för att kyla interna komponenter varmare och varmare.

Du kan lösa det här problemet genom att se till att din PS4-konsol har tillräckligt med utrymme runt sidorna, baksidan och framsidan av enheten. Placera inte andra konsoler eller mediautrustning för nära och undvik att placera din konsol i en sluten underhållningsenhet. Om du placerar din konsol på en enhet med öppna sidor kan den kyla sig själv mycket bättre.

Se till att du inte har staplat spellådor nära eller ovanpå konsolen och undvik att placera din konsol direkt på en matta eller tygyta. Att placera din PS4 i upprätt läge kan ge mer utrymme runt kanterna på konsolen om du har utrymme att göra det. Du kan tillämpa denna logik på andra prylar som du vill hålla cool.

Titta på värmekällor i närheten och omgivningstemperatur

Prylar i närheten som heta PC-fodral, andra konsoler, AV-mottagare eller till och med värmare kan också få din PS4 att värmas upp i onödan. Se till att ingen av dessa enheter töms direkt på PS4 medan den används, annars kan du försämra konsolens tillgång på frisk luft med onödig värme.

Även din TV kan vara en källa till oönskad värme, särskilt LED-modeller som använder stora bakgrundsbelysningar för att lysa upp skärmen. Försök att placera din PS4 längre bort från din TV (under eller åt sidan) om du misstänker att värmen på baksidan av TV:n orsakar värmeproblem för din konsol.

Hannah Stryker/How-To Geek

Slutligen, titta på omgivningstemperaturen. Din PS4 kan bara kyla sig själv tillräckligt om den har tillgång till frisk luft. Om rummet du befinner dig i är särskilt varmt kan du behöva öppna ett fönster eller köra en luftkonditionering för att ge dina prylar lite lättnad. Du kan också prova att spela på kallare tider på dagen och undvika att placera din PS4 i direkt solljus.

Har du redan tagit isär din PS4?

Om du redan har testat att öppna och rengöra din PS4 men inte har märkt någon förbättring (eller om du nu ser sämre termisk prestanda) så se till att du inte glömde att ansöka igen kylpasta. Processen att ta bort PS4-kylflänsen innebär att förseglingen som tillverkats av Sonys fabriksvärmepasta bryts.

När den termiska pastan är torr och sprucken måste du applicera ett nytt lager igen. Att göra detta är precis som att applicera termisk pasta på en dators CPU. Se först till att rengöra den gamla termiska pastan och applicera sedan en hälsosam (men inte överdriven) mängd till kontaktpunkten.

Spela upp video

Kom ihåg att att bara byta ut termisk pasta förmodligen inte enbart kommer att ge bättre termik. Du måste vara upptagen med en borste och försiktig användning av tryckluft för att rensa ut dammet.

Lösa andra PS4-problem

Visste du att du kan starta din PS4 i felsäkert läge för att fixa alla möjliga problem? Detta gör att du kan göra saker som att bygga om PS4-speldatabasen för att lösa problem som orsakats av korrupta data.

Gungar du fortfarande den PS4:an? Det finns några övertygande skäl att uppgradera till PS5, särskilt nu när utbudet av Sonys nästa PlayStation-konsol är stort.

LÄS NÄSTA

  • › Vad är nytt i macOS 14 Sonoma?
  • › Apples nya Mac Studio och Mac Pro är här
  • › Skaffa Samsung’s legendariska ‘Beans’ Hörsnäckor för 55,99 USD (94 USD rabatt)
  • › Kontaktaffischer kommer till din iPhone
  • › Din iPhone låter dig byta nummer med AirDrop
  • › Standby kommer att förvandla din iPhone till en smartskärm