Hur att dricka te med kex ökar dina blodsockernivåer, skapar ett beroende och leder till viktökning

0
47

De flesta indier har en förkärlek för att börja dagen med en rykande kopp te tillsammans med ett par kex. Det har varit inarbetat i våra sinnen sedan barndomen att intag av te på fastande mage kan leda till surhet, så det är viktigt att ha några kex till vårt te. Men denna vana slutar inte där. Under hela dagen, varje gång vi smuttar på en kopp te eller kaffe, är kex det perfekta tillbehöret som vi sällan missar. Har du någonsin tagit dig tid att beräkna antalet kex du konsumerar på en dag? Dessutom, har du någonsin tittat på ingredienslistan för dessa kex?

Kex kan tyvärr vara ganska kaloritunga och innehåller mycket hydrerade fetter. I genomsnitt innehåller ett vanligt Mariekex cirka 40 kalorier. Däremot kan gräddfyllda eller nybakade varianter innehålla så mycket som 100 till 150 kalorier per kex. Dessutom är det sällsynt att någon stannar vid bara en kex. De flesta kex är gjorda av raffinerat mjöl, allmänt känt som maida, som absorberas snabbt av kroppen och kan bidra till insulinresistens och viktökning.

Dessutom är kex ofta laddade med kemikalier som emulgeringsmedel, konserveringsmedel och färgämnen, som tillsätts för att öka deras hållbarhet. Överdrivna mängder salt och socker är också vanligt förekommande i kex. Hög natriumkonsumtion slutar också i vattenretention vilket resulterar i uppblåsthet, svullnad och viktfördelar. Som ett resultat bör individer som är hypertensiva, diabetiker eller överviktiga undvika att konsumera kex. Det är viktigt att vara försiktig med sockerfria kex också, eftersom de ofta innehåller konstgjorda sötningsmedel som aspartam och sukralos, vilket kan påverka ämnesomsättningen och störa tarmmikrobiomet. Dessutom kan doppa söta kex i te eller kaffe öka blodsockernivåerna.

Även när ett kexpaket påstår sig vara helvete, fiberrikt eller havregrynsbaserat, är andelen av dessa hälsosammare ingredienser vanligtvis minimal, från 5 till 10 procent. Den primära ingrediensen förblir det ohälsosamma raffinerade mjölet. Denna vilseledande marknadsföring kan få konsumenter att tro att de gör ett hälsosammare val när de i verkligheten inte gör det.

Vissa uppskattningar säger att till och med att ta fyra digestive kex är lika med nästan en påse potatischips! Det är besvärande för hjärthälsan hos personer med högt blodtryck, som äter dessa kex och anser att de är ett hälsosammare alternativ.

Nästa gång du tar ett kex är det värt att överväga de potentiella konsekvenserna. Det finns bättre alternativ tillgängliga, som att konsumera nötter som mandel, makhana (rävnötter) eller rostad bhuna chana (rostad gram). Dessa alternativ ger inte bara en utsökt smak utan erbjuder också viktig näring. Nötter är rika på nyttiga fetter, protein, vitaminer och mineraler, vilket gör dem till ett hälsosammare val jämfört med kex.

Medan nostalgin och bekvämligheten med kex med te är djupt rotade i den indiska kulturen, är det avgörande att prioritera vår hälsa och göra medvetna val. Genom att ersätta kex med hälsosammare alternativ som nötter kan vi tillfredsställa våra smaklökar samtidigt som vi förser våra kroppar med den näring de behöver. Så nästa gång du är frestad att ta ett kex, tänk efter två gånger och överväg alternativen som erbjuder både smak och näring.

Läs även

En ny vikt förluststrategi? En studie visar högt protein, hög fiber och go…

Är du 45 plus och orolig för risken för hjärtinfarkt? Ta kalciumsco…

Inverkan av litchis på blodsockernivåer: Kan diabetiker säkert äta juicen…

Kan mango påverka ditt blodsocker om du börjar dagen med dem? Shou…Annons

Eftersom de vänder sig till nöjessökande områden i hjärnan, blir konsumtion av kex ett beroende ungefär som kokain och morfin. Det är anledningen till att du inte stannar vid en.