Home Dutch Gezamenlijke Oppn-bijeenkomst: Te midden van datumproblemen zegt Nitish dat partijen hun leiders moeten sturen

Gezamenlijke Oppn-bijeenkomst: Te midden van datumproblemen zegt Nitish dat partijen hun leiders moeten sturen

0

MET DE eerste gezamenlijke vergadering van de oppositiepartijendie gepland stond voor 12 juni in Patna werd uitgesteld, reikte Bihar Chief Minister Nitish Kumar – die het voorwerk deed voor het conclaaf – contact op met de meeste partijen – maandag zeiden dat degenen die hebben ingestemd om aanwezig te zijn, vertegenwoordigd moeten worden door hun respectieve hoofden.

De wijziging van de vergaderdatum is een indicatie van de breuklijnen in de eenheid van de oppositie kader, waarbij een leider aan The Indian Express vertelde dat er geen overleg met zijn partij was voordat werd besloten dat 12 juni de eerste datum zou zijn, noch voordat deze werd uitgesteld tot voorlopig 23 juni.

Moet je lezen | Post-Karnataka, BJP verlegt Zuid-strategie, praat met Chandrababu Naidu eerste stap

“Nitish Kumar belde me op een dag en informeerde me over de bijeenkomst op 12 juni. Voordat de datum werd bepaald, was er geen overleg met mij. Ik ben ook niet op de hoogte gebracht van het uitstel. Sterker nog, ik had Kumar gevraagd of hij met alle anderen had gesproken. Hij zei dat ze het er allemaal mee eens waren. Ik herinner me dat ik hem vertelde dat hij elke partij moest raadplegen alvorens de datum te bepalen”, zei de leider.

“Als alle partijen waren geraadpleegd over de datum en locatie, zou deze situatie niet zijn ontstaan”, zei een andere leider. zei.

Lees | Back-to-back mahapanchayats ter ondersteuning van worstelaars wakkeren de politieke hitte aan in Haryana, buurt

Het uitstel was een direct gevolg van het feit dat zowel congresvoorzitter Mallikarjun Kharge als senior congresleider Rahul Gandhi hun onvermogen kenbaar maakten om de vergadering van 12 juni bij te wonen .

Congresbronnen zeiden dat de datum niet in overleg met de partij was vastgesteld.

Op 22 mei, nadat Nitish, samen met de nationale president van JD(U), Lalan Singh, Kharge en Rahul in Delhi had ontmoet en hen op de hoogte had gebracht van zijn gesprekken met oppositieleiders had het congres gezegd dat de locatie en datum van de gezamenlijke oppositiebijeenkomst over een dag of twee bekend zou worden gemaakt.

Advertentie

Zes dagen later vaardigde de JD(U) blijkbaar eenzijdig een verklaring in Patna dat de bijeenkomst op 12 juni zal plaatsvinden.

Het Congres, dat wilde dat de bijeenkomst na 20 juni zou plaatsvinden – Rahul keert op 18 juni terug van een rondreis door de Verenigde Staten – koos ervoor officieel te zwijgen.

Lees | Wat de stille Modi Govt niet snapt: iedereen gelooft de worstelaars, iedereen wil actie

Maar ook andere partijen waren niet blij met de datum. DMK-chef en Tamil Nadu-hoofdminister MK Stalin en de CPI(M) zouden aan de JD(U) hebben verteld dat 12 juni ongelegen voor hen was. De DMK zou er bij Nitish op hebben aangedrongen om de afspraak te verzetten.

Advertentie

De DMK gaf aan dat het zijn senior leider en Lok Sabha-parlementslid Kanimozhi als zijn vertegenwoordiger voor de vergadering zou sturen. Het congres bracht vervolgens naar buiten dat, aangezien zowel Kharge als Rahul niet beschikbaar waren, het een van de CM's van de partij naar de vergadering van 12 juni kon sturen.

Overigens leek Nitish tijdens zijn toespraak op maandag te suggereren dat dit een van de redenen was waarom de bijeenkomst was uitgesteld. “We moesten de bijeenkomst van 12 juni uitstellen na het congres en een andere partij vertelde me dat ze de datum ongelegen vonden. Ik heb daarom besloten de bijeenkomst uit te stellen en heb het congres gevraagd om een ​​nieuwe datum voor te stellen na overleg met andere partijen”, zei hij, eraan toevoegend: “Maar ik heb één ding heel duidelijk gemaakt. Alle partijen die ermee instemmen de vergadering bij te wonen, moeten worden vertegenwoordigd door hun respectieve hoofden. Als een partij erop staat dat ze door iemand anders wordt vertegenwoordigd, zou dat niet acceptabel zijn.”

Nitish gaf het congres vervolgens het voorbeeld. “Er was de indruk dat het congres iemand anders dan zijn president zou sturen. Dit konden wij niet accepteren.”

Het signaal van de JD(U) supremo was duidelijk dat de afwezigheid van partijleiders het conclaaf van zijn ernst zou beroven en dat het niet als een voorbereidende bijeenkomst, zoals sommige congresleiders – die niet al te enthousiast waren over het volledig afstaan ​​van de leidende ruimte aan de JD(U) – hadden beweerd.

Voor nu heeft het congres Nitish de basis laten leggen om oppositiepartijen onder één paraplu te brengen, aangezien er veel partijen zijn die zich misschien niet op hun gemak voelen als het congres de leiding neemt.

Advertentie

Een leider wees erop dat er twee groepen partijen in het oppositiekamp – degenen die bondgenoten zijn van het congres of er verkiezingen mee hebben gevochten, zoals de DMK, NCP, RJD, JMM en de CPI(M), en degenen die verre van een electorale alliantie met de Het Congres zijn de belangrijkste rivalen in staten, zoals de Aam Aadmi-partij en het Trinamool-congres.

Lees ook

Na audiëntie bij Chandrababu Naidu door BJP , Modi's vrijgevigheid aan Jagan…

Beter eerder dan later: Sense in Govt om de impasse van worstelaars onschadelijk te maken

Oppn anti-BJP-eenheidsplannen: 'Laat me één partij zien die niet geassocieerd is…

Het verhaal van Rajasthan Cong neemt een Sachin Pilot-may-leave wending, zijn stilte voegt toe…

“Zij die dat niet zijn bondgenoten van het congres hoeven niet in elke kwestie op dezelfde golflengte te zitten als het congres,” zei de leider.

© The Indian Express (P) Ltd