Een nieuwe strategie voor gewichtsverlies? Een studie toont aan dat een eiwitrijk, vezelrijk en vetrijk dieet de antwoorden kan hebben

0
47

Diëten werken mogelijk niet bij gewichtsverlies op de lange termijn, tenzij we rekening houden met hoe tevreden en verzadigd we ons voelen en ze gewoon beschouwen als een oefening in ontkenning en het tellen van calorieën. Uit een meta-analyse van 29 langetermijnonderzoeken naar gewichtsverlies bleek dat bijna 80 procent van de deelnemers binnen vijf jaar weer op gewicht kwam. Sommige onderzoeken suggereren dat diëten die gericht zijn op verzadiging door hogere niveaus van eiwitten en vezels op te nemen, effectiever kunnen zijn dan het tellen van calorieën om gewichtsverlies te behouden.

De studie, die werd gepubliceerd in The Annals of Family Medicine, liet onderzoekers 261 volwassen deelnemers rekruteren, die overgewicht hadden en een lage inkomensachtergrond hadden, en ze in twee groepen verdeelden. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 42 jaar, waarvan ongeveer 95 procent vrouw was. De ene groep hield zich bezig met een dieet dat gericht was op het verminderen van calorieën, terwijl de andere groep het MyPlate-dieet volgde, dat zich richt op een gezonde inname van voedingsstoffen met de nadruk op fruit, groenten, granen, eiwitrijk voedsel en zuivelproducten. Deelnemers waren gedurende 12 maanden bezig met beide diëten. Uiteindelijk verloren deelnemers aan de MyPlate-interventiegroep en de calorietel-interventiegroep gemiddeld respectievelijk 3,15 centimeter (cm) en 2,72 cm van hun middelomtrek. In totaal verloor 59,1 procent van de mensen in de MyPlate-groep en 53,5 procent van degenen in de calorietelgroep aan het einde van het onderzoek gewicht.
Beide groepen rapporteerden een verhoogde verzadiging en verzadiging in de loop van het onderzoek.< /p>

Priyanka Rohatgi, Chief Nutritionist, Apollo Hospitals, pleit voor individualisering van plannen voor gewichtsverlies: “De benadering van gewichtsverlies kan variëren, afhankelijk van individuele voorkeuren en doelen. Hoewel zowel een vol gevoel na een maaltijd als het tellen van calorieën een rol kunnen spelen bij een succesvol dieet, is het belangrijk om te bedenken dat elke methode zijn voor- en nadelen heeft. Focussen op een vol gevoel na een maaltijd kan om verschillende redenen gunstig zijn. Door voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan vezels, eiwitten en gezonde vetten, kunt u de verzadiging vergroten en de kans op overeten verminderen. Deze benadering benadrukt de kwaliteit van het voedsel dat u consumeert en moedigt de opname van voedzame opties aan. Het kan ook leiden tot een duurzamere en aangenamere eetervaring, omdat u zich richt op tevredenheid in plaats van strikte caloriebeperkingen. Dit soort op voedsel gebaseerde benadering kan mensen motiveren om het idee van een dieetplan in hun dagelijks leven te integreren. De samenstelling van onze voeding heeft invloed op de afgifte van onze darmhormonen en op ons darmmicrobioom. Een goede darmgezondheid betekent gewichtsverlies.”

Alleen vertrouwen op het gevoel van volheid is echter niet voor iedereen voldoende. “Het is vermeldenswaard dat niet alle voedingsmiddelen die je een vol gevoel geven noodzakelijkerwijs weinig calorieën bevatten. Bepaalde calorierijke voedingsmiddelen, zoals die met veel geraffineerde koolhydraten of ongezonde vetten, kunnen nog steeds een vol gevoel geven zonder dat dit bevorderlijk is voor gewichtsverlies. Bovendien kunnen individuele stofwisselingssnelheden en voedingsbehoeften variëren, en sommige mensen, zoals mensen met diabetes, hebben mogelijk een nauwkeurigere benadering van caloriebeheer nodig om hun doelen te bereiken”, zegt dr. Rohatgi.

Ze pleit voor het tellen van calorieën en stelt: “Aan de andere kant biedt het tellen van calorieën een meer kwantitatieve en nauwkeurige benadering van gewichtsbeheersing. Door uw calorie-inname bij te houden en ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met uw doelen, kunt u een calorietekort creëren dat nodig is om af te vallen. Deze methode zorgt voor flexibiliteit in voedselkeuzes, zolang de totale calorie-inname onder controle is. Het tellen van calorieën kan met name nuttig zijn voor diegenen die hun energie-inname nauwlettend in de gaten moeten houden, zoals personen met specifieke dieetwensen of medische aandoeningen.”

Uiteindelijk kan de meest effectieve benadering van gewichtsverlies een combinatie zijn van strategieën en werken binnen culturele voorkeuren. “Focussen op de kwaliteit van je voedselkeuzes en ernaar streven om je na een maaltijd verzadigd te voelen, kan worden aangevuld met aandachtige portiecontrole en bewustzijn van je totale calorie-inname. Het raadplegen van een geregistreerde diëtist of voedingsdeskundige kan persoonlijke begeleiding bieden en u helpen bij het ontwikkelen van een duurzaam en effectief plan voor gewichtsverlies op basis van uw individuele behoeften en voorkeuren”, zegt dr. Rohatgi.

Lees ook

Bent u 45 plus en maakt u zich zorgen over het risico op een hartaanval? Neem de calciumsco…

Hoe het drinken van thee met koekjes je bloedsuikerspiegel verhoogt, een verslaving opbouwt…

Impact van lychees op de bloedsuikerspiegel: kunnen diabetici veilig de jui…

Kunnen mango's je bloedsuikerspiegel beïnvloeden als je je dag ermee begint? Shou…

Geen van beide groepen ervoer een significante verlaging van de systolische of diastolische bloeddruk na 12 maanden, hoewel die in de MyPlate-groep een kleine verlaging van de systolische bloeddruk ervoeren na zes maanden. Obesitas verminderen is een belangrijk doel voor de volksgezondheid, omdat het het risico op andere chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, kan verhogen.

© IE Online Media Services Pvt Ltd