Den oseriösa elefanten Arikomban tillfångatogs igen, denna gång i Tamil Nadu

0
49

Den vandrande tusker Arikomban, efter en jakt som varade i över en månad, lugnades och fångades tidigt på måndagen. Djuret, känt för sin förkärlek för ris, ransoneringsbutiker och att skapa förödelse, hittades i Chinnaovulapuram-byn Chinnamanur-kvarteret i distriktet Theni, nära Kerala-gränsen, och på måndagskvällen var processen igång för att flytta det till ett skogsområde nära Tirunelveli, cirka 200 km bort.

Den tidiga morgonoperationen av ett veterinärteam på fyra personer, utrustat med lugnande medel, var inte planerat, även om de var väl förberedda. De väntade på att den 35-åriga elefanten skulle komma ut från det kuperade skogsområdet till ett flygplansområde. När bromsen äntligen upptäcktes runt 03.00 utanför skogsområdet, kastade teamet djuret och gav två doser bedövningsmedel. Inom några ögonblick blev Arikomban bedövad.

Läs också | Lugnande medel, radiohalsband och fyra tränade Kumkis: Arikombans första dag i fångenskap

Efter att Tamil Nadu:s chefsminister M K Stalin beordrade skogstjänstemän och distriktsförvaltningen att prioritera säkerheten för allmänheten, hade resurser samlats från flera vilda reservat – inklusive Kumki-elefanterna Suyambu, Udhayan och Muthu från Cumbums skogskontor och ett veterinärteam – för att lugna elefanten och lasta den i en specialdesignad skogsbil.

Fångsten genomfördes dock under ett hölje av sekretess av flera skäl, inklusive oro för säkerheten för både djuret och lokalbefolkningen , och möjligheten av ett hot från människor om de fick veta om nästa plats där elefanten ska släppas.

Det var efter ett beslut från Kerala High Court den 29 april som Arikomban hade förflyttats till Periyar Tiger Reserve (PTR). Men elefanten tog sig till staden Cumbum en månad senare, vilket orsakade uppståndelse bland lokalbefolkningen och ledde till och med till döden av en säkerhetstjänsteman. Arikomban orsakade förödelse i staden Cumbum, skadade tre personer, skadade fordon och tvingade distriktsmyndigheter att införa Section 144, vilket hindrade invånarna från att gå utomhus.

S Anand, biträdande direktör för Srivilliputhur Megamalai Tiger Reserve, sa att elefanten fångades mellan klockan 03.00 och 04.00. Ett team på över 200 skogsavdelningspersonal sattes in för operationen och elefantens rörelse spårades via en radiohalsband. Ett speciellt kontrollrum har inrättats vid Cumbums skogsområdeskontor, och satellitteknik hjälpte myndigheterna att göra spårningen korrekt i realtid mellan kontrollrummet och officerare och skogsvakter på marken.

Don&#039 ;t fröken | Sajid Yahiya tillkännager film baserad på den oseriösa elefanten Arikombans liv; inspelningen börjar i oktober

Eftersom skogsavdelningen diskret planerade att släppa elefanten nära Kalakkad Mundanthurai tigerreservat, cirka 200 km från där den fångades, väntade flera framställningar från djurälskare på tider för förhandling inför Madurai-bänken i Madras högsta domstol.

Annons < p>Tästa skogstjänstemän i Tamil Nadu sa att elefantens popularitet gör deras jobb svårare eftersom det finns ett aldrig tidigare skådat allmänt intresse för dess rörelse.

 

Arikomban, den oseriösa elefanten, som har terroriserat bergsområden i Keralas Idukki-distrikt. (Expressfoto av Jomon George)

Tuskeren fångades först och flyttades till Periyar Tiger Reserve den 29 april. När den anlände till Cumbum runt klockan 4 på morgonen den 4 maj hade den färdats cirka 40 km på fyra dagar från Chuliyur-området, vid foten av Meghamalai Wildlife Sanctuary. .

Läs även

Bron över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: CBI börjar undersöka Balasore tåg ett…

Kerala-monsunen kommer att försenas ytterligare, cyklon utvecklas idag: IMD

Efter 2 uttalanden mot honom drar minor tillbaka anklagelserna mot WFI-chefen… < p>Efter att ha vandrat genom skogsområdena i Kerala och Tamil Nadu, vågade sig Arikomban in i mänskliga bosättningar igen, vilket ledde till ett förbud för turister att ta sig in i Meghamalai. Frågan om elefantens tillfångatagande, och dess öde, har hörts av Keralas och Madras högsta domstolar i flera utfrågningar om olika framställningar av individer som motsätter sig och stöder den oseriösa tuskaren.