De Meta Quest Pro: is het het nog waard?

0
57
Dave McQuilling/Review Geek

De Quest Pro heeft een aantal verbeteringen aangebracht en heeft de afgelopen maanden een forse prijsverlaging ondergaan. Helaas kun je dit nog steeds het beste vermijden.

Afgelopen november werd de Quest Pro gelanceerd voor $ 1.499, en ondanks de aanvankelijke hype bleef hij ver achter bij de verwachtingen. Belangrijke functies ontbraken of waren vergrendeld, delen leken onvoltooid en bugs tierden hoogtij. Er zijn sindsdien zes maanden verstreken, dus is het tijd om de 4/10-score die we eraan hebben gegeven te heroverwegen?

Ik heb eigenlijk de Quest Pro gekocht die voor de beoordeling is getest. Aangezien ik veel VR-gerelateerde inhoud schrijf en graag recreatief in de virtuele wereld duik, was het logisch om een ​​high-end headset te kopen. Dat betekent ook dat mijn specifieke Quest Pro veel is gebruikt sinds de release, en ik ben zeer goed thuis in de ins en outs ervan.

Dingen kunnen op je groeien, en de headset heeft sinds het begin van het jaar veel updates gehad. Laten we dus eens kijken waar het nu staat in vergelijking met de lancering in november 2022.

Comfort is nog steeds een probleem

Dave McQuilling/Review Geek

Als de afgelopen zes maanden me iets hebben geleerd, dan is het wel dat de Quest Pro geen comfortabele headset is. Natuurlijk kan hij je naar binnen lokken met zijn balans, halo-riem en schedelvormige gewatteerde hoofdsteun — maar je krijgt er na relatief korte tijd nog niet half pijn van.

Het is een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers, maar dat zegt niet veel. De Quest en Quest 2 stonden niet echt bekend om hun comfort. Als je echter naar de prijsklasse kijkt, blazen andere producten, zoals de ultralichte HTC Vive XR Elite, het uit het water wat betreft draagbaarheid.

Ik waardeer de duidelijkheid meer dan ooit

Sinds ik een Quest Pro heb, heb ik de kans gehad om een ​​aantal andere headsets te gebruiken, waaronder een Quest 2 en HTC Vive XR Elite. Ik moet zeggen dat het scherm van de Quest Pro momenteel nog steeds een van de beste op de markt is. Het is bijna kristalhelder.

Misschien zie je verhalen dat de Quest 2 een scherm met een hogere resolutie heeft, en dat is technisch gezien het geval, maar het verschil is klein en dat komt doordat het scherm van de Quest 2 iets groter is. Het scherm van de Quest Pro ziet er beter uit, en dat komt door de kleinere openingen tussen de pixels van het scherm. Aangezien je in wezen door een vergrootglas naar de displays kijkt, kunnen deze openingen worden benadrukt, en ze zijn de oorzaak van de “hordeur” effect.

Meer bugs dan de koelkast van een hoarder

Dave McQuilling/Review Geek

Toegegeven, dit is meestal softwaregerelateerd en zal ook veel Quest 2-gebruikers treffen, maar ze betaalden meer dan $ 1000 minder voor hun headsets. Ze hebben dus minder te huilen als het gaat om kwaliteitscontrole. En gezien de hardwareverschillen bestaat de kans dat iets perfect werkt op de Quest 2, maar de Pro ronduit kapot maakt.

Hoewel het geweldig is dat de Quest regelmatig updates krijgt, is het nadeel dat deze updates bugs en glitches veroorzaken die een tijdje duren zonder gepatcht te worden. Soms zijn het frustrerende dingen, zoals problemen met het volgen van de controller. Andere keren zal de headset ronduit crashen. Terwijl een crash frustrerend is op zoiets als een gameconsole, is het regelrechte maagkramp op een VR-headset. Je zult merken dat je hoofd gewoon de ruimte in rolt, waardoor je hersenen denken dat er iets ernstig mis is gegaan. De enige oplossing is een harde reset, waarbij de aan/uit-knop lang ingedrukt moet worden gehouden.

Verder ben ik getuige geweest van gruwelijke schermscheuren bij het bekijken van dingen als YouTube in de browser, vreemde bugs bij het scrollen door menu's en andere kleine irritaties die regelmatig lijken op te duiken. En een van de meest opvallende bugs van de Quest Pro breekt eigenlijk een van de vlaggenschipfuncties van de headset.

Wi-Fi 6E heeft Eindelijk ingeschakeld

Dave McQuilling/Review Geek

De Snapdragon-chip die de Quest Pro aandrijft, kan verbinding maken via Wi-Fi 6E. Dit soort verbinding vindt plaats op de 6 GHz-band en heeft hogere snelheden, een hogere bandbreedte en lagere latentie dan zijn 5 GHz-equivalent. Helaas was het niet ingeschakeld toen de headset ongeveer zes maanden geleden werd gelanceerd om redenen die Meta nog moet uitleggen. Het werd eindelijk ingeschakeld met de V.53-update die de Pro onlangs ontving, maar deze lancering was niet zonder problemen.

De Quest Pro lijkt regelmatig de verbinding met het netwerk te verbreken als je Wi-Fi 6E gebruikt. Dit gebeurt meestal wanneer de headset in de stand-bymodus wordt gezet. Je eerste actie bij het opstarten is meestal naar het netwerkmenu gaan, wachten tot de band weer verschijnt en opnieuw verbinding maken.

GERELATEERDApple's Augmented Reality Headset is niet wat je denkt

Het is een paar keer gelukt om verbonden te blijven, soms een dag of langer, maar meestal wordt de verbinding met wifi verbroken wanneer de headset wordt opgestart of uit de slaapstand wordt gehaald. Het is ook een paar keer voorgekomen dat de headset tijdens het spelen werd losgekoppeld.

De PCVR-ervaring is veel beter bij gebruik van Wi-Fi 6E, en sommige concurrenten van de Quest Pro zijn beide gelanceerd met de functie en heb geen van Meta's problemen gehad. Dus hopelijk wordt dit opgelost in een toekomstige update en kunnen Quest Pro-gebruikers eindelijk iets krijgen dat lijkt op de ervaring waarvoor ze meer dan $ 1.500 hebben betaald.

De oplaadstandaard is geweldig, maar het is ook een zorg

Dave McQuilling/Review Geek

De meegeleverde oplaadstandaard is iets dat ik tijdens de review heb aangestipt, maar de afgelopen maanden ben ik gaan beseffen hoe nuttig het werkelijk is. In plaats van de controller zo nu en dan te moeten aansluiten, staat hij gewoon op de standaard en is klaar voor gebruik wanneer ik hem nodig heb. Hetzelfde geldt voor de controllers, en ondanks vroege angsten over de levensduur van de batterij, heb ik er nog nooit een gehad tijdens een VR-sessie. Ze zijn eigenlijk minder gedoe dan de oude controllers met AAA-batterijen.

GERELATEERDDe Oculus Quest 2 is waardeloos en ik heb er spijt van dat ik hem heb gekocht

Door de standaard maak ik me echter ook zorgen over de levensduur van mijn headset. In tegenstelling tot de HTC Vive XR Elite is de batterij van de Quest Pro niet eenvoudig te vervangen. De batterijduur van twee uur was in het begin enigszins beperkt, en alles wat ik weet over opladers vertelt me ​​​​dat het leven op de standaard er niet het beste voor is. Veel dingen kunnen de levensduur van een lithium-ionbatterij verkorten; twee grote bijdragers zijn de batterij die helemaal vol of helemaal leeg is, en het aantal oplaadcycli dat hij heeft meegemaakt.

Ik weet niet precies hoe de standaard werkt en ik kan de informatie niet online vinden, maar ik weet wel of de headset in “standby” modus, zal het binnen een dag of twee helemaal dood zijn. De stand-bymodus verbruikt veel stroom. Dus tenzij u uw headset uitschakelt voordat deze op de standaard wordt geplaatst, wat het “oppakken en spelen” capaciteiten enigszins, zou je onbedoeld het eindige aantal oplaadcycli van je headset kunnen opgebruiken zonder hem zelfs maar aan te raken. Het andere probleem is het feit dat de standaard de batterij van de headset standaard vol houdt. Ik heb de afgelopen maanden geen batterijverslechtering opgemerkt, maar het staat nog in de kinderschoenen. Ik heb niet veel hoop op de lange termijn.

Er zijn onderhoudstaken die u moet uitvoeren

Dave Mcuilling/Review Geek

Eerdere Quest-headsets zijn vrij onderhoudsarm. Helaas, naarmate de dingen geavanceerder worden, moet je wat meer doen om alles soepel te laten verlopen. Dit is het geval met de Quest Pro, je doet iets meer als je wilt dat de headset goed presteert.

Ik ondervond een tijdje behoorlijk afschuwelijke problemen met het volgen van de controller. Vooral mijn rechtercontroller zweefde ongeveer vijf centimeter van waar hij zou moeten zijn, en dit zou de gameplay ernstig beïnvloeden. Aangezien de controller inside-out tracking heeft, zijn er een aantal mogelijke oorzaken voor dit probleem, die niet allemaal softwaregerelateerd zijn.

Er was voldoende verlichting in de kamer, dus uiteindelijk vermoedde ik dat de problemen verband hielden naar de camera's zelf. Ik nam even de tijd om de lenzen van de volgcamera's grondig schoon te maken en het probleem was meteen opgelost. Houd er rekening mee dat als je een Quest Pro of de bijbehorende controllers hebt, je de lenzen van de volgcamera om de paar maanden grondig moet reinigen om er zeker van te zijn dat je geen problemen ondervindt.

De Quest 3 staat voor de deur

Meta

Er is een grote reden waarom je misschien niet wilt spetteren op Meta's meest premium headset — en het komt van het bedrijf zelf. De langverwachte Quest 3 wordt waarschijnlijk voor het einde van het jaar uitgebracht. Meta onthulde de nieuwe headset vlak voor de jaarlijkse gaming-showcase en beweerde dat de Quest 3 een krachtigere processor en een scherm met een hogere resolutie zal bevatten dan zowel de Quest 2 als de Quest Pro. De entre-level Quest 3 zal ook beschikbaar zijn voor $ 499, wat minder is dan de helft van de prijs van de post-prijsdaling Pro.

Aangezien de algemene consensus onder recensenten en VR-enthousiastelingen is dat de Quest Pro vanuit financieel oogpunt een slechtere optie is dan de Quest 2, zou Meta zijn aankomende headset echt moeten verknoeien om de Pro als de betere keuze te laten uitkomen. /p>

Er is verbetering, maar dit is nog steeds een miskoop

Meta

Ondanks de prijsverlaging, de toevoeging van Wi-Fi 6E en het uitstekende beeldscherm is de Quest Pro nog steeds een vrij slechte koop. Het kan een meer gerechtvaardigde prijs zijn nu Meta de prijs onder de $ 1.000 heeft verlaagd — maar zelfs dan zorgen de aanhoudende problemen ervoor dat u waarschijnlijk gefrustreerd raakt door uw aankoop.

Bovendien is de releasedatum van de Quest 3 waarschijnlijk slechts enkele maanden verwijderd, geen jaren. De Quest Pro was een slechte koop toen hij voor het eerst werd uitgebracht, en het is misschien wel een nog slechtere keuze zes maanden later. Helaas is het enige dat de prijs van de Quest Pro zou kunnen rechtvaardigen een mislukte Quest 3-lancering. Aangezien we al weten dat de aankomende headset betere specificaties en een mooier scherm zal hebben dan de pro, terwijl hij ook de helft van de prijs is, is dat onwaarschijnlijk. Kortom, zes maanden geleden was het een miskoop en op dit moment is het een heel domme koop.

Ik zal de score echter een beetje herzien. Gezien de prijsverlaging en de extra functies, kan ik dit gerust een 5/10 geven. Het is ongeveer het minimum dat u voor het geld kunt verwachten in plaats van een te dure, overhaaste stapel afval.

Meta Quest Pro

☆☆☆☆☆ Koppelingspictogram Lees recensie Volledige recensie van Geek

De Meta Quest Pro is de krachtige nieuwe VR-headset van Facebook, gebouwd voor werk en ontspanning. Het bevat full-color passthrough-video, gezichtsuitdrukkingen en meer.

Amazon

$ 999,99
 

Beste koop

$ 999,99
 

Meta Quest 2

Meta Quest 2 is de meest betaalbare zelfstandige VR-headset. Het is geweldig voor het spelen van games, het verkennen van VR-werelden of socializen in VR.

Amazon

$299,00
$ 388,92 Bespaar 23%

Best Buy

$ 299,99
 

Doel

$ 399,99