De EU ziet een grotere rol in de veiligheid van Azië te midden van de spanningen in China

0
35

Geschreven door David Hutt

Hoge Europese defensiefunctionarissen gebruikten een topontmoeting in Singapore tijdens het weekend om hun visie uiteen te zetten voor meer veiligheidsbetrokkenheid in de Indo-Pacific te midden van zorgen over China.

Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie, vertelde de Shangri -La Dialogue, het belangrijkste veiligheidsforum van Azië, dat Europa en Azië een “rechtstreeks belang” in elkaars veiligheid.

“We moeten samenwerken om een ​​confrontatie in de regio te voorkomen,” Borrell vertelde het forum. “Niets is ver weg in een geglobaliseerde wereld.

Naarmate de spanning toeneemt over de strategische ambities van Peking in de Zuid-Chinese Zee, probeert Europa een samenhangend antwoord te ontwikkelen.

Moet lezen | Enquête: de invloed van de EU neemt toe in Zuidoost-Azië

Een potentieel brandpunt is Taiwan, een zelfbestuurd eiland dat Peking beschouwt als Chinees grondgebied dat op een dag zal worden “herenigd” met het vasteland. Dit is een belangrijke bron van spanning tussen de VS en China.

Beijing claimt ook de controle over bijna de hele Zuid-Chinese Zee, ondanks een uitspraak van een internationaal tribunaal dat het geen wettelijke basis heeft voor de meeste van zijn claims.< /p>Advertentie

Op zaterdag, terwijl het forum aan de gang was, kondigde het US Indo-Pacific Command aan dat een Amerikaanse marinevernietiger, de USS Chung-Hoon, gedwongen was van koers te veranderen om een ​​aanvaring met een Chinees marineschip te voorkomen tijdens zijn doortocht door de Straat van Taiwan tussen China en Taiwan.

China wijst bijeenkomst VS af, gaat om de tafel met Europa

De Chinese minister van Defensie, Li Shangfu, waarschuwde het forum dat elke poging om Taiwan van China te scheiden, zou worden beantwoord met een militaire reactie zonder “vrees te hebben voor tegenstanders, en ongeacht de kosten”.

Li beklaagde zich ook over landen van buiten de regio die “proberen onrust te zaaien” door hun oorlogsschepen te sturen op vrijheid van navigatie-oefeningen in de Zuid-Chinese Zee, waar Peking het grondgebied betwist met verschillende Zuidoost-Aziatische landen.

Advertentie Lees ook | Verliest de EU de strijd voor mensenrechten in Azië?

Beijing claimt de controle over bijna de hele Zuid-Chinese Zee, ondanks een uitspraak van een internationaal tribunaal dat het geen wettelijke basis heeft voor de meeste van zijn claims.

Hoewel Li zijn Amerikaanse tegenhanger, Lloyd Austin, de Chinese ambtenaar ging zitten voor besprekingen met Europese functionarissen, waaronder Borrell en de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius.

De chef buitenlands beleid van de EU omschreef de bijeenkomst later als “constructief” en twitterde dat Brussel “de betrekkingen tussen de EU en China wil blijven ontwikkelen op basis van vertrouwen en respect voor het internationale recht.

Borrell zei op het forum ook dat de EU meer zou doen om met landen in de regio samen te werken om de stabiliteit te helpen behouden.

Tijdens zijn toespraak benadrukte Borrell dat, hoewel de EU een luchtige benadering heeft behouden in de verleden over veiligheidskwesties, beloofde hij dat Brussel van plan is meer inspanningen te leveren om de vrede in de regio te bewaren. “U kunt op ons rekenen,” zei hij.

Advertentie

“De betrokkenheid neemt langzaam maar zeker toe, zij het vanaf een heel laag uitgangspunt,” zei Felix Heiduk, senior medewerker bij het Duitse Instituut voor Internationale en Veiligheidszaken.

Uitgelegd | Wat staat de opkomende Aziatische economieën in 2023 te wachten?

In Zuidoost-Azië zijn enquêtes onder “elite” Volgens het ISEAS-Yusof Ishak Institute in Singapore, tonen de opinies in de regio aan dat de EU het vertrouwen geniet om het internationale recht te handhaven en als veiligheidspartner te fungeren.

Advertentie

Veiligheidssamenwerking is een van de pijlers van een strategisch partnerschap dat in 2020 werd geratificeerd tussen de EU en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN).

Het blok heeft defensieovereenkomsten met Vietnam ondertekend en onderhandelt momenteel partnerschap en vrijhandelsovereenkomsten met andere landen in de regio.

Advertentie

Verschillende Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, hebben oefeningen met vrijheid van scheepvaart in de Zuid-Chinese Zee gehouden, die worden gezien als een reactie op Maritieme claims van China.

De Duitse minister van Defensie Pistorius kondigde op het forum aan dat Duitsland volgend jaar een fregat en een bevoorradingsschip naar de Zuid-Chinese Zee zal sturen als onderdeel van oefeningen voor vrijheid van navigatie, na een eerdere inzet in 2021.

In plaats van te zijn gericht op het afschrikken van China, benadrukte hij dat de oefeningen “gewijd zijn aan de bescherming van de op regels gebaseerde internationale orde die we allemaal hebben ondertekend en waarvan we allemaal zouden moeten profiteren – of het nu in de Middellandse Zee is, in de Golf van Bengalen of in de Zuid-Chinese Zee.

De rol van de EU op het gebied van veiligheid blijft beperkt

Borrell gaf al vroeg in zijn toespraak op het veiligheidsforum toe dat “Europa nog steeds grotendeels wordt gezien als een extraregionale actor met een beperkte impact op de regionale veiligheidsdynamiek van de Indo-Pacific of Azië.

Mis het niet | NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg: 'Veiligheid niet langer regionaal… wat in Azië gebeurt, is belangrijk voor Europa'

“Mijn kernboodschap,” voegde hij eraan toe, 'is dat de Europese Unie een betrouwbare veiligheidspartner is. We zijn geen klassiek militair bondgenootschap; we zijn geen traditionele grootmacht die zijn gewicht in het rond gooit. We hebben niet de 6e of 7e vloot om in de Indo-Pacific in te zetten.

Borrell zei echter dat sommige Europese landen “een bepaalde technologische capaciteit hebben die we willen ontwikkelen om een ​​‘smart enabler,’ investeren in gedeelde veiligheid.

Shada Islam, een in Brussel gevestigde commentator over EU-aangelegenheden, vertelde DW dat de meeste Aziatische landen weten dat de EU geen echte veiligheidsactor zal worden, vergelijkbaar met de VS of China, en dat ze niet willen dat kan elk moment gebeuren.

De waarde van de EU in de regio, voegde ze eraan toe, is haar zachte veiligheid of niet-traditionele veiligheidsreferenties, van het bestrijden van piraterij en illegale visserij tot bestrijding van klimaatverandering en armoede. Analisten zijn zelfs van mening dat Europese betrokkenheid baat kan hebben bij onopvallende — en weinig controversiële — vormen van samenwerking.

Dit lage profiel heeft echter een beperkte Europese betrokkenheid bij formele veiligheidsplatforms in Azië. De EU mocht pas onlangs deelnemen aan de jaarlijkse East Asia Summit (EAS), het belangrijkste forum voor strategische dialoog in de Indo-Pacific.

Europese functionarissen zijn ook uitgesloten van de vergaderingen van de ASEAN-ministers van Defensie 8217; Meeting Plus (ADMM-Plus), een regionaal geleid forum.

De Europese Unie, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben nog lopende aanvragen om toe te treden, hoewel Frankrijk en het VK dit jaar zullen deelnemen aan verschillende door ADMM-Plus gecreëerde Experts’ Werkgroepen, dit zijn discussieplatforms op een lager niveau.

Xuechen Chen, een assistent-professor in politiek en internationale betrekkingen aan de Northeastern University, Londen, vertelde DW dat het onwaarschijnlijk is dat de EU zal toetreden tot de ADMM -Plus op korte termijn.

“De EU ziet zichzelf als een cruciale veiligheidsactor, vooral op niet-traditionele veiligheidsgebieden,” ze zei. “De ASEAN en haar lidstaten zien de EU echter nog steeds in de eerste plaats als een marktmacht en een belangrijke economische speler, in plaats van een veiligheidsspeler in de regio.

Er is ook een probleem met representatie, wat betrokkenheid nog ingewikkelder maakt. China en Rusland, en mogelijk ook India, die al jaren lid zijn van ADMM-Plus, zijn er tegen dat nog meer westerse democratieën zich aansluiten bij regionale kaders. Frankrijk en Duitsland willen vaak individueel deelnemen, maar sommige Aziatische regeringen geven de voorkeur aan een gecentraliseerd Europees contingent.

Lees ook

Een boot met 180 Rohingya vluchtelingen verdwenen. Een hectisch telefoontje helpt…

< /figuur>Instorting grote dam in Zuid-Oekraïne veroorzaakt noodtoestand nu Moskou en…

Nepal Oppn beschuldigt premier van 'uitverkocht' aan India bij terugkomst, sta…

India is een levendige democratie, ga naar Delhi en ontdek het zelf: Witte Huis

“Wat Azië niet doet willen dat tientallen Europese ministers deze vergaderingen bijwonen en de discussies bemoeilijken,” zei Islam.