Daglig genomgång: Järnvägar söker CBI-sond om Odisha tågolycka; Amit Shah möter protesterande brottare; senaste om Manipur-krockar och mer

0
49

God morgon!

🚨Big Story< /strong>

🔴 Två dagar efter tågtragedin i Odisha’s Balasore-distriktet, som krävde 275 liv och lämnade över 1 000 skadade, järnvägsminister Ashwini Vaishnaw rekommenderade en undersökning från Central Bureau of Investigation (CBI)av olyckan. Vaishnaw hävdade att “grundorsaken” och personer bakom dådet har identifierats.

🔴 “…efter hans död stirrar vi nu dystert framtid”.

Raju Marndi, från Odisha’s Mayubhanj, som förlorade sin far, är en av de många som står i kö utanför AIIMS bårhus i Bhubaneswar och letar efter ett bekant ansikte bland de döda. Medan vissa hittar sina anhöriga, andra väntar på en längre väntan.

🔴 Nästan 50 timmar efter den fruktansvärda kraschen började tåg att gå genom Balasore-olyckan webbplats. Återupptagandet av trafiken var resultatet av arbete som utfördes på krigsfot av mer än 1 000 arbetare och järnvägstjänstemän under lördagskvällen och söndagen.

⚡Endast i Express

I den senaste utgåvan av Idéutbytet, Tamil Nadu BJP-president K Annamalai talar om sitt förflutna som IPS-officer, vilket gör BJP populär i staten bland dravidianism och tamilsk nationalism och mer.

📰Från förstasidan< /strong>

👉🏽 En delegation av brottare, som har protesterat mot Wrestling Federation of Indias chef Brij Bhushan Sharan Singh på grund av anklagelser om sexuella trakasserier, träffade unionens inrikesminister Amit Shah på lördagen. Brottarna underströk sitt krav på att ett starkt anmälningsformulär skulle lämnas in snabbt, Indian Express har fått reda på det.

Annons

👉🏽 Nya sammandrabbningar rapporterades i staden Sugnu i Kakching-distriktet även när centret tillkännagav en undersökningskommission, ledd av f.d. Högsta domstolen i Gauhati Ajai Lamba, för att undersöka våldet i Manipur, som började den 3 maj.

👉🏽Den 2 juni bodde det 37 450 människor i Manipurs hjälpläger i 13 distrikt. Medan vissa familjer drömmer om ett hem, andra hoppas de få en nystart.

👩🏽‍💻Måste läsa

✍️ I vår åsiktssektion idag skriver Vikram S Mehta om behovet av unga röster i företagsvärlden: “ Privata företag skulle göra klokt i att ha fler oberoende styrelseledamöter som är yngre, tekniskt kunniga och med domänkunskap för att hantera framtida osäkerheter.”

Annons

I Västbengalen har flera Kudmi-ledare för TMC såväl som oppositionen lämnat sina partier eller poster för att intensifiera samhällets agitation för ST-status, som nu till och med ser meddelanden på bybornas hus som förbjuder partier att använda väggar för graffiti. Vi tar en titt på vad som ligger bakom fellinjerna

Efter Adani-Hindenburg-avsnittet, marknadsregulator Sebis förslag att be utländska portföljinvesterare (FPI) att avslöja de ultimata förmånstagarna av högrisk FPI-fonder kommer sannolikt att påverka inflödena, enligt analytiker. Ta reda på vad detta betyder här

Nästan ett år efter att Högsta domstolen stoppade tillämpningen av uppviglingslagen, har Indiens lagkommission rekommenderat att bestämmelsen bibehålls med processuella skyddsåtgärder och utökade fängelsestraff. Varför har kommissionen rekommenderat att stärka uppviglingslagstiftningen? Vi förklarar.

⏱️ Och till sist

Det finns en stark buzz på internet som när Apple tillkännager sitt mixed-reality-headset vid denna veckas Worldwide Developers Conference, skulle iPhone bli överflödig. Men det är inte särskilt troligt att det händer – inte än i alla fall.

🤫 Läs om unionsminister Prahlad Singh Patels tempelrundturer och RJD:s försök att bredda sitt upptagningsområde inom valpolitiken i < strong>dagens Delhis konfidentiella!

Läs även

Daglig information: Förstå Coromandel Express krasch; mindre poster fre…

Daglig genomgång: Viktiga anklagelser mot WFI-chefen Brij Bhushan Singh ; NAT…

Dagligen genomgång: President Murmu utser sex nya guvernörer; Aero India 20…

Den 16 december hängdes våldtäktsdömda till döds; Premiärminister Modi säger att rättvisa…Annons

🎙️ I det senaste avsnittet av 3 Things-podden diskuterar vi markrapporten från Odisha-tågkraschen, den politiska slugfesten över Mahakal Lok-korridoren projekt och en stor brokollaps i Bihar.

Tills nästa gång,
Varsha Sriram och Arushi Bhaskar