Dagen efter att hans ställföreträdare kallade brokollaps planerad, skyller Nitish på “dålig arbetskvalitet”

0
57

Efter att en bro under konstruktion över Ganga kollapsade i Bihar på söndagen, har chefsminister Nitish Kumar skyllt på “dålig kvalitet på arbetet” och sagt att åtgärder skulle vidtas mot de ansvariga – en avvikelse från kommentarer från hans ställföreträdare Tejashwi Yadav och den extra chefssekreteraren för vägbyggnadsavdelningen Pratyay Amrit, som en dag tidigare hade hävdat att delar av bron medvetet drogs ner.

Arbeta på den 3,1 km långa bron för att förbinda Aguani i Khagaria-distriktet med Sultanganj i Bhagalpur startade 2014 och var planerad att stå klart 2019. Tidsfristen har sedan dess förlängts åtta gånger. “Projektet var tvungen att starta 2012, men det togs i drift 2014. Det har varit för mycket förseningar i projektet,” sa Nitish och tillade att han har bett tjänstemän att vidta “snabbda korrigerande åtgärder och säkerställa att projektet slutförs”.

“Jag hade bett berörda myndigheter att se över saken på allvar efter överbyggnadens fall förra året. Arbetet ska slutföras snabbt. Bron faller för att den inte byggs ordentligt”, sa han.

På frågan om åtgärder skulle vidtas mot de ansvariga svarade han: “Definitivt. Jag har redan sagt så mycket.”

Bron byggs av SP Singla Constructions Private Limited till en kostnad av 1 710 crore Rs.

Ett team från IIT-Roorkee hade påpekat fel med brons design i en rapport som lämnades till statens vägbyggnadsavdelning i december. “Man kan komma ihåg att en del av den här bron hade kollapsat den 30 april förra året. Vi hade därefter kontaktat IIT-Roorkee, som är uppskattat för sin expertis i byggfrågor, för att göra en studie. Det återstår att komma med en slutlig rapport men experter som hade studerat strukturen hade informerat oss om att det fanns allvarliga defekter,” Tejaswi hade sagt vid söndagens presskonferens.

Omkring 400 meter av segment eller slutgjutning av bron mellan pelare nummer 10 och 13 kollapsade på söndagen, vilket ledde till en beräknad förlust på 150 miljoner Rs. Det var den andra sådan incidenten på drygt ett år, med cirka 200 meter av brons överbyggnad som kollapsade i april 2022 efter hårda vindar.

Läs också | En vakt “saknas” efter Bihar-brorivningen, säger cirkelofficer

När bilder av söndagens brokollaps delades på sociala medier hade Tejaswi och Amrit kallat till en presskonferens för att hävda att delar av bron hade rivits ned som “en del av en förebyggande övning”.

Annons

Men, en högre regeringstjänsteman i Bhagalpurs administration sa: “I händelse av en planerad neddragning måste det finnas förhandsinformation till den lokala administrationen, inklusive lokal polis. Detta gjordes inte och floden barrikaderades inte heller. Faktum är att en båt hade passerat under bron bara 10 minuter innan kollapsen.”

Tjänstemän sa också att en sådan övning skulle kräva att byggföretaget ansöker om ett intyg om inga invändningar (NOC) från myndigheterna för ett delfinreservat som är en del av den del av floden som bron står på.

“Delfinskyddsmyndigheterna hade stoppat byggföretaget från att utföra arbeten över pelare nummer 5 under två månader i år fram till mars eftersom de ville att företaget skulle följa extra säkerhetsriktlinjer så att delfiner inte hotades eller stördes av bygget”, en sade skogsavdelningens tjänsteman.

Annons

En källa nära byggföretaget sa till The Indian Express: “Eftersom det var söndag pågick ingen konstruktion. Endast en vakt fanns på platsen. Runt klockan 11 märkte han att vissa delar av gjutningen mellan pelare nummer 10 och 13 höll på att lossna. Han informerade ledande tjänstemän i företaget, men det var lite de kunde ha gjort eftersom segment över pelarna nummer 10, 11 och 12 hade börjat falla av. Vid 18-tiden grävde alla tre pelarna in tillsammans med gjutstyckena som placerats över den”, sa källan.

Aguani-Sultanganj broprojektledare Rakesh Ranjan och projektordirektör Alok Kumar Jha var inte tillgängliga för kommentar. Indian Express skickade också ett e-postmeddelande till företaget om att potentiella röda flaggor hade ignorerats, men fick inget svar.

Sedan juli förra året har team från IIT Mumbai, IIT Roorkee och NIT Patna genomfört separata studier på bron. “Alla tre team lämnade in sina rapporter till Road Construction Department (RCD) i december förra året. Även om det fanns nästan liknande resultat från de tre teamen, fann vi IIT Roorkee-rapporten mer specifik eftersom den fann fel med brons design. IIT Roorkee-teamet hade också föreslagit en omprövning av hela designen innan de gick vidare med ytterligare konstruktionsarbete”, sa en RCD-tjänsteman.

Det är inte första gången som SP Singla Constructions Private Limited hamnar under skanner. Delar av bron Baluaha Ghat Kosi i Saharsa, som också byggts av företaget, hade ramlat av inför invigningen 2013. Företaget har också kritiserats för att det tog 19 år att färdigställa Munger-Khagaria-järnvägsbron. Den tilldelades nyligen kontraktet att bygga en parallell bro över Ganga till Vikramshila Setu i Bhagalpur.

Läs även

Bro över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: CBI börjar undersöka Balasore-tåg en…

Kerala-monsunen kommer att försenas ytterligare, cyklon utvecklas idag: IMD

< /figure>Efter två uttalanden mot honom drar minor tillbaka anklagelserna mot WFI-chefen…

Denna Aguani-Sultanganj-bron anses vara ett viktigt projekt eftersom den försöker koppla samman Kosi-regionen, som omfattar distrikten Khagaria, Saharsa, Madhepura och Supaul, med de södra Bihar-distrikten Bhagalpur, Munger och Jamui samt angränsande Jharkhand-distrikt Deoghar och Godda.