Bij twee treinongelukken met sabotage twijfel nog geen lastenboek

0
40

Aangezien de mogelijkheid van sabotage wordt gespeculeerd in het geval van het treinongeluk in Balasore waarbij 275 mensen om het leven kwamen, zijn vergelijkbare pogingen om treinongevallen te onderzoeken vanuit de “externe factor” invalshoek de afgelopen tijd niet tot bloei gekomen. verleden.

De regering-Modi droeg onderzoeken naar twee treinongelukken van 2016 (nabij Kanpur, UP) en van 2017 (in Kuneru, Andhra Pradesh) over aan het National Investigation Agency (NIA) op basis van “informatie” dat ze zijn ontstaan ​​als gevolg van sabotageactiviteiten. Het NIA-onderzoek heeft echter nooit bewijs gevonden om hetzelfde te bewijzen en de zaken zijn nooit ten laste gelegd.

Bij het treinongeluk in Kanpur die 152 levens eiste, schreef het ministerie van Spoorwegen aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh met het verzoek om een ​​onderzoek door de NIA, waarna een zaak werd geregistreerd. De NIA kon echter niet genoeg bewijs vinden om sabotage aan te tonen. De sonde door een team van IIT Kanpur-ingenieurs stelde vast dat er geen tekenen van sabotage op de spoorlijnen waren, noch explosieve sporen gevonden op de monsters die op de plaats van het ongeval waren verzameld.

Lees ook | Snelle oplossing voor groen sein naar Coromandel, waarschijnlijke oorzaak van Odisha-treinongeval

Dat jaar vermeldde de NIA in een aanklacht ingediend in verband met de Ghorasahan-treinbomaanslag in het Motihari-district in Bihar dat een verdachte tegen een andere had verteld dat een andere groep met succes had vervoerd uit een sabotageactiviteit in Kanpur. Het bureau kon echter geen aanklacht indienen in de zaak van het treinongeval in Kanpur.

Een spoorwegonderzoek had “mechanische storing” als een van de waarschijnlijke oorzaken aangemerkt en ontdekte dat een van de rijtuigen “ernstige corrosie, oude breuk en slechte laskwaliteit” had.

Bij het treinongeluk in Kuneru dat beweerde 40 levens, de NIA registreerde een zaak onder de UAPA nadat een MHA-bevel wees op “Maoïstische” hand. De NIA die de zaak onderzocht, heeft nog geen aanklacht ingediend.

Bronnen zeiden dat het onderzoek van het bureau nog niet tot een conclusie is gekomen om iemands schuld vast te stellen, ook al heeft het de theorie van sabotage uitgesloten.

Advertentie

In 2017, maanden na de overname van het onderzoek naar het Kuneru-ongeval van Hirakhand Express, had NIA materiaal dat van de plaats van het ongeval was teruggevonden, naar het Forensic Science Laboratory (FSL) in Hyderabad gestuurd om sporen van explosieven op gebroken railstukken, busonderdelen en het grind onder de sporen te detecteren. Er werd niets gevonden en een bomexplosie werd uitgesloten.

Hierna nam het bureau de hulp in van IIT Kanpur om een ​​simulatieoefening uit te voeren op basis van de omstandigheden en het aan hen verstrekte materiaal. Maar zelfs dit leverde niets op over sabotage.

In feite was de NIA FIR zelf gebaseerd op verdenking, aangezien het vermeldde dat het ongeval mogelijk sabotageactiviteit was die werd uitgevoerd door maoïsten, aangezien de regio Naxal is beïnvloed.

Advertentie

In 2020 concludeerde een onderzoek van de spoorwegen dat het ongeval werd veroorzaakt door een “gebroken” deel van het spoor. Het definitieve sonderapport, opgesteld door Ram Kripal, commissaris van Spoorwegveiligheid (South Central Circle), stelde dat “het ongeval plaatsvond als gevolg van een breuk van de tongrail”.

Lees ook

Vrouw meegenomen om 'Kerala Story' te zien door BJP's Pragya Thakur 'loopt weg' met ma…

Cycloon Biparjoy waarschijnlijk om vandaag te intensiveren tot een zware cycloonstorm

Geweld in Manipur: moeder, zoon van drie gevreesde doden bij aanval van menigte op …

Brug over Ganga 'stort' in, zegt Bihar geplande sloop

Ook in dit geval moet NIA nog aangifte doen.

© The Indian Express (P) Ltd