Waarom hebben we geen 1440p-tv's?

0
43
Hannah Stryker/How-To Geek

1440p biedt een resolutieverbetering ten opzichte van 1080p zonder de 4K-kosten, maar het is geen officiële standaard voor tv-uitzendingen. 1440p-tv's zijn in theorie misschien goedkoper, milieuvriendelijker en ideaal voor het renderen van games, maar de industrie richt zich nu op hogere resoluties zoals 8K.

Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd waarom 1440p, de populaire monitorresolutie van 2560-1440 pixels, geen televisiestandaard is. Het biedt immers een aanzienlijke toename in pixeldichtheid in vergelijking met 1080p (1920×1080) zonder de 4K-belasting. Dus waarom ook niet voor tv's?

Waarom 1440p geweldig is

1440p komt neer op 3.686.400 pixels, terwijl 1080p in totaal 2.073.600 pixels is. Dat is 56,25% van 1440p, wat betekent dat je bijna twee keer zoveel pixels krijgt in vergelijking met 1080p. Er is een duidelijke en dramatische resolutieverbetering van 1080p naar 1440p, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van 1440p naar 4K.

GERELATEERD: Een gamingmonitor kopen

4K klokt in met een verbijsterende 8.294.400 pixels, of precies vier keer het aantal pixels van 1080p. Op papier is dat enorm en biedt het meer dan twee keer de beeldkwaliteit bij 1440p. In het echte leven zitten de meeste mensen echter zo ver van hun televisie dat ze het verschil tussen 1440p en 4K, of in veel gevallen zelfs 1080p, niet kunnen oplossen!

Starico

Kijkend naar de bovenstaande grafiek, als je verder dan 1,5 meter van je 55-inch 4K-tv zit, ziet het er niet anders uit dan een 1440p-tv van hetzelfde formaat. Nu weten we dat dit een groot aantal sterretjes bevat met variabelen zoals gezichtsscherpte en of u op zoek bent naar gerenderde of vooraf opgenomen inhoud. Toch verlies je over het algemeen de meeste voordelen van 4K als je te ver van je scherm af zit. Zelfs met een enorme 85-inch tv moet je 2,5 meter of dichterbij zitten om alle voordelen te benutten.

Dit maakt misschien niet zoveel uit als je naar 4K-inhoud kijkt, zoals 4K streaming of UHD Blu-ray-inhoud, maar waar het een enorm verschil maakt, is weergegeven inhoud van videogames. “native” bij 4K is een enorme onderneming voor elk spelsysteem en het betekent onvermijdelijk dat andere, meer impactvolle functies worden opgeofferd, zoals betere verlichting of effecten in videogames.

1440p biedt een verbazingwekkende balans tussen resolutie en detail, waardoor het de beste middenweg is voor gamers. Naarmate de huidige generatie consoles vordert, worden nieuwe games in toenemende mate intern weergegeven op 1440p en vervolgens opgeschaald naar 4K met gemengde resultaten.

Consolemakers hebben geen andere keus dan te werken met de tv-standaarden waar de industrie zich op heeft gevestigd, maar in de pc-wereld zijn er tal van resolutie-opties, en dus hebben zelfs pc-gamers met enorm krachtige rigs de neiging om high-refresh 1440p-monitoren te verkiezen boven 4K-monitoren die bieden discutabele voordelen voor de beeldkwaliteit

The Best 4K Monitors of 2023 Beste 4K-monitor Gigabyte M32U kopen bij Amazon Beste budget 4K-monitor Dell S2721QS kopen bij Amazon Beste 4K-gamingmonitor LG C2 (42-inch) Koop bij Amazon Beste 4K 120Hz-monitor Gigabyte AORUS FO48U Koop bij Amazon Beste 4K 144Hz-monitor LG 27GP950-B Koop bij Amazon Beste 4K gebogen monitor Samsung Odyssey Neo G7 S32BG75 Koop bij Amazon

De voordelen van 1440p tv's

Dus waarom zou je een 1440p-tv willen? Wat zijn de echte voordelen? Allereerst zijn 1440p-panelen (niet de hele tv, alleen het paneel) waarschijnlijk goedkoper dan 4K-panelen. Hoe meer pixels in een scherm van een bepaalde grootte, hoe groter de kans dat een paneel defect raakt, wat de kosten opdrijft van panelen die de kwaliteitscontrole doorstaan. Betere opbrengsten zouden moeten leiden tot goedkopere panelen.

Omdat moderne consoles nu toch veel games op 1440p weergeven, krijgt u mogelijk een betere beeldkwaliteit van een native 1440p-paneel dat het beeld niet schaalt. Sommige games worden nog steeds weergegeven met minder dan 1440p, maar voor de meeste games kun je al je pixels volledig benutten. Games die gericht zijn op resoluties in de buurt van of op 4K bieden over het algemeen slechts 30 fps-prestaties, tenzij het een veel oudere titel is met eenvoudigere graphics.

Er is misschien zelfs een milieuvriendelijke kant aan 1440p-tv, aangezien de set met minder pixels minder stroom zou moeten verbruiken. Dit geldt met name voor technologieën zoals OLED, waarbij elke pixel zijn eigen lichtbron is.

Kortom, het zou minder verspillend en potentieel goedkoper zijn dan een 4K-set met dezelfde functies en afmetingen, maar te ver weg om te genieten van het voordeel van 4K, maar te dichtbij om de gebreken in 1080p te verbergen.

Er is geen 1440p-uitzendstandaard

< p>We zien geen 1440p-tv's omdat er geen uitzendstandaard is voor deze resolutie. Instanties zoals de International Telecommunication Union stellen uitzendnormen vast en bepalen de technische aspecten van televisie-uitzendingen, inclusief resolutie.

Momenteel zijn de standaarden ingesteld voor 720p, 1080i/p, 4K en 8K. Zonder een uitzendstandaard voor 1440p is er geen stimulans voor omroepen om inhoud met deze resolutie te produceren, noch voor fabrikanten om tv's te maken die dit ondersteunen. Dit is misschien de reden waarom Sony in eerste instantie niet de moeite nam om 1440p-ondersteuning op de PS5 aan te bieden, maar aangezien genoeg consolegamers nu 1440p-monitoren gebruiken, hebben ze dit uiteindelijk in een update opgenomen.

Veel niet-tv's apparaten (zoals smartphones) hebben 1440p-schermen, dus deze resolutie wordt ondersteund op streamingdiensten zoals YouTube.

Ze zijn mogelijk niet Veel Goedkoper

Hoewel het misschien logisch lijkt om aan te nemen dat een 1440p-tv in theorie goedkoper zou zijn dan een 4K-model, is dat in de praktijk misschien niet waar. De kosten van een tv worden niet alleen bepaald door de resolutie van het beeldscherm. Andere factoren, zoals de kwaliteit van het paneel, slimme functies en merkreputatie, spelen ook een belangrijke rol. Alleen omdat de panelen een hoger rendement en lagere kosten hebben, heeft dat niet noodzakelijkerwijs invloed op andere componenten van een moderne tv.

1080p niet 8217;t schaalt perfect (maar 720p wel!)

Een andere reden waarom we geen 1440p-tv's hebben, ligt in de manier waarop video-inhoud wordt geschaald. 1440p is precies vier keer de resolutie van 720p, wat betekent dat inhoud met een lagere resolutie perfect kan worden opgeschaald. Elke pixel in het 720p-beeld komt overeen met een blok van 2,2 pixels op het 1440p-scherm.

1080p-inhoud schaalt echter niet zo netjes. Als je probeert een 1080p-beeld op een 1440p-scherm te passen, krijg je een mismatch. Elke pixel in het 1080p-beeld komt overeen met een fractioneel aantal pixels in het 1440p-scherm. Dit kan leiden tot beeldvervorming of een zachter beeld, wat niet ideaal is.

4K daarentegen is precies vier keer de resolutie van 1080p, waardoor een perfecte schaalverdeling mogelijk is. Dit is een van de redenen waarom 4K op grote schaal is overgenomen op de tv-markt, terwijl 1440p dat niet heeft gedaan. Dit heeft natuurlijk op zijn beurt geleid tot het hele bovengenoemde probleem van 1440p-consolegames die moeten worden opgeschaald naar 4K met behulp van slimme wiskunde.

8K is Om de hoek

Als we het hebben over 1440p-tv's, kunnen we niet negeren dat 8K al op de markt komt. Met een resolutie van 7680 & 4320 pixels biedt het vier keer zoveel details als 4K en zestien keer dat van 1080p.

Naarmate de technologie vordert, gaat de trend naar hogere resoluties. Fabrikanten investeren in de ontwikkeling en marketing van 8K-tv's en zien dit als de toekomst van de branche. De introductie van een nieuwe standaard met een lagere resolutie, zoals 1440p, is in dit scenario niet erg zakelijk.

Hoewel 8K-inhoud nog steeds schaars is, is dit vergelijkbaar met wat we zagen toen 4K-tv's voor het eerst arriveerden. Naarmate de technologie vaker voorkomt, verwachten we dat er meer inhoud in 8K wordt geproduceerd. Latere generaties GPU's en meer vooraf opgenomen inhoud zullen standaard naar 4K gaan, omdat de kosten en rekenkracht om die resolutie te bereiken triviaal worden, net zoals 1080p dat vandaag de dag is.

De beste 8K-tv's van 2023 Beste 8K TV Overall Samsung QN900B Koop bij Amazon Beste Budget 8K TV TCL Series-6 8K TV Koop bij Amazon Beste 8K TV voor gaming Samsung QN900B Koop bij Amazon Beste OLED 8K TV LG Z2 Koop bij Amazon LEES VOLGENDE

  • › Je kunt eindelijk AirTags delen met andere mensen
  • › Welke laptops hebben mechanische toetsenborden?
  • › Hoe u kunt voorkomen dat uw PS4 oververhit raakt
  • › Wat is er nieuw in iOS 17 en iPadOS 17?
  • › Wat is er nieuw in macOS 14 Sonoma?
  • › Koop de legendarische ‘Beans’ Oordopjes voor $ 55,99 ($ ​​94 korting)