Voormalig opperrechter van Gauhati HC leidt onderzoek naar geweld in Manipur

0
40

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (MHA) heeft een driekoppige gerechtelijke onderzoekscommissie ingesteld om het grootschalige geweld dat sinds 3 mei in Manipur is uitgebroken, te onderzoeken.

De MHA heeft voormalig Gauhati Hooggerechtshof benoemd Opperrechter Ajai Lama (gepensioneerd) als voorzitter van de commissie. Hij zal worden bijgestaan ​​door IAS Himanshu Shekhar (gepensioneerd) en IPS Aloka Prabhakar (gepensioneerd).

De commissie moet haar rapport niet minder dan 6 maanden na de datum van haar eerste vergadering indienen bij de centrale overheid, aldus een bevel van de MHA.

Het bevel zei dat de commissie onderzoek zal doen naar een reeks gebeurtenissen, waaronder de oorzaken en verspreiding van geweld en rellen tegen verschillende gemeenschappen op 3 mei en daarna. De commissie zal ook onderzoeken of er sprake was van verzuim of plichtsverzuim door de overheidsinstanties.

De Het dodental als gevolg van het geweld is opgelopen tot 99 nadat een man die op 2 juni gewond raakte tijdens een vuurgevecht in het dorp Phayeng, zondag bezweek aan zijn verwondingen.

Lees ook | Geweld in Manipur: welke maatregelen heeft minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah aangekondigd voor de staat?

Hoewel het een maand geleden is dat geweld uitbrak in de staat, zijn er sporadische vuurgevechten geweest tussen gewapende groepen uit de vallei en de heuvels. Sugnu was getuige van grootschalig geweld, waaronder het in brand steken van huizen en schietincidenten op 28 mei.

Op zondag braken er hevige vuurgevechten uit tussen groepen uit de vallei en de heuvels in het Sungu-gebied van het Kakching-district. Minstens één persoon uit de vallei is gewond geraakt. Lokale bronnen zeiden dat maar liefst 8 personen, elk vier van beide kanten, zijn omgekomen bij het incident. De lichamen zijn overgedragen aan de leiders van beide partijen, zo liet een inwoner van Sugnu weten.

Advertentie

De nieuwe schietpartij op zondagis de meest intense sinds 28 mei, zei Nanao, een inwoner van de Sugnu-bazaar. Hij zei dat de lokale bevolking informatie heeft ontvangen dat het huis van een MLA van het congres ook gedeeltelijk is afgebrand op de Serou-bazaar. Er is echter geen officiële bevestiging, zei hij.

Het schieten begon na middernacht op Sugnu Mamang Leikai, aldus de politie. Er is gemeld dat er nog steeds wordt geschoten tot het moment van indiening van dit rapport.

Een persoon die op 28 mei vermist werd, is gered door de politiecommando's van Manipur. De geredde persoon, die een kogelwond opliep, is geëvacueerd naar het Regionaal Instituut voor Medische Wetenschappen (RIMS).

Advertentie

Een Chanthoi, een vrouwelijke leider van Sugnu, beschuldigde de Kuki's van het heersende geweld in de gebied door een pact van het vredescomité te schenden.

“Toen de rest van de staat in brand stond, was Sugnu de enige plek waar zowel Kukis als Meitei vreedzaam leefden. Dit was mogelijk omdat er een vredescomité was gevormd en beide partijen waren overeengekomen zich te onthouden van geweld totdat vermoedelijke Kuki-militanten op 28 mei dorpen in ons gebied aanvallen. zei Chanthoi.

Ze drong er bij de betrokken autoriteit op aan de militanten weg te jagen. Zondag werd ook een vuurgevecht gemeld in Phayeng, Senjam Chirang.

Lees ook

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop

Na 2 verklaringen tegen hem trekt minderjarige de aanklacht tegen WFI-chef in…

Odisha treinongeluk: Passagierstreindiensten worden hervat op herstelde sporen …

Dag nadat zijn hulpsheriff had aangekondigd dat de brug zou instorten, geeft Nitish de schuld aan 'arme…

Tegen deze achtergrond, De avondklok is versoepeld voor 12 uur in de vallei en 10 uur en 07 uur in de naburige heuveldistricten. De afgelopen 24 uur zijn 23 wapens geborgen. Dit maakt een totaal van 202 wapens, 252 munitie en 92 bommen van alle soorten teruggevonden na het bezoek van de minister van de Unie Amit Shah. Tot nu toe zijn in totaal 789 wapens en 10648 munitie geborgen.