Varför har vi inte 1440p-TV?

0
39

Så varför skulle en 1440p-TV vara något du vill ha? Vilka är de verkliga fördelarna? Först och främst är 1440p-paneler (inte hela TV:n, bara panelen) troligen billigare än 4K-paneler. Ju fler pixlar i en skärm av en given storlek, desto mer sannolikt kommer en panel att vara defekt, vilket driver upp kostnaderna för paneler som klarar kvalitetskontroll. Bättre avkastning borde leda till billigare paneler.

Eftersom moderna konsoler nu ändå renderar många spel i 1440p, kanske du får bättre bildkvalitet från en inbyggd 1440p-panel som inte skalar bilden. Vissa spel kan fortfarande återges i mindre än 1440p, men du kommer att få full användning av alla dina pixlar för de flesta spel. Spel som är inriktade på upplösningar nära eller vid 4K erbjuder i allmänhet bara 30 fps prestanda såvida det inte är en mycket äldre titel med enklare grafik.

För närvarande är standarderna satta för 720p, 1080i/p, 4K och 8K. Utan en sändningsstandard för 1440p finns det inget incitament för programföretag att producera innehåll med denna upplösning, och inte heller för tillverkare att göra TV-apparater som stöder det. Det kan vara anledningen till att Sony inte brydde sig om att erbjuda 1440p-stöd på PS5 från början, men eftersom tillräckligt många konsolspelare nu använder 1440p-skärmar, inkluderade de det så småningom i en uppdatering.

Många icke-TV enheter (som smartphones) har 1440p-skärmar, så du ser att denna upplösning stöds på streamingtjänster som YouTube.

De kanske inte är Mycket billigare

Även om det kan verka logiskt att anta att en 1440p-TV skulle vara billigare än en 4K-modell i teorin, kanske det inte är sant i praktiken. Kostnaden för en TV bestäms inte enbart av dess bildskärmsupplösning. Andra faktorer, som panelens kvalitet, smarta funktioner och varumärkesrykte, spelar också en betydande roll. Bara för att panelerna kan ha en högre avkastning och lägre kostnad, påverkar det inte nödvändigtvis andra komponenter i en modern TV.

1080p Inte’ 8217;t skala perfekt (men 720p gör det!)

En annan anledning till att vi inte har 1440p-TV är hur videoinnehåll skalas. 1440p är exakt fyra gånger upplösningen på 720p, vilket innebär att innehåll med lägre upplösning kan skalas upp perfekt. Varje pixel i 720p-bilden motsvarar ett 2×2 block med pixlar på 1440p-skärmen.

Men 1080p-innehåll skalas inte lika snyggt. Om du försöker passa in en 1080p-bild på en 1440p-skärm, hamnar du på en missmatchning. Varje pixel i 1080p-bilden motsvarar en bråkdel av antalet pixlar i 1440p-skärmen. Detta kan leda till bildförvrängning eller en mjukare bild, vilket inte är idealiskt.

Däremot är 4K exakt fyra gånger upplösningen på 1080p, vilket möjliggör perfekt skalning. Detta är en av anledningarna till att 4K har anammats i stor utsträckning på TV-marknaden, medan 1440p inte har gjort det. Naturligtvis har detta i sin tur skapat hela det tidigare nämnda numret av 1440p-konsolspel som behöver skalas upp till 4K med hjälp av smart matematik.

8K Is Runt hörnet

Medan vi pratar om 1440p TV-apparater kan vi inte ignorera att 8K redan är på väg in på marknaden. Med en upplösning på 7680×4320 pixlar erbjuder den fyra gånger så mycket detaljer som 4K och sexton gånger så mycket som 1080p.

I takt med att tekniken går framåt går trenden mot högre upplösningar. Tillverkare investerar i att utveckla och marknadsföra 8K-TV, och ser detta som branschens framtid. Att introducera en ny standard med lägre upplösning som 1440p är inte så affärsmässigt meningsfullt i det här scenariot.

Även om 8K-innehåll fortfarande är knapphändigt, liknar detta det vi såg när 4K-TV-apparater först kom. När tekniken blir mer utbredd förväntar vi oss att se mer innehåll producerat i 8K. Senare generationer av GPU:er och mer förinspelat innehåll kommer som standard till 4K eftersom kostnaden och beräkningskraften för att nå den upplösningen blir trivial på samma sätt som 1080p är idag.

The Best 8K TVs of 2023 Bästa 8K TV totalt Samsung QN900B Köp på Amazon Bäst Budget 8K TV TCL Series-6 8K TV Köp på Amazon Bästa 8K TV för spel Samsung QN900B Köp på Amazon Bästa OLED 8K TV LG Z2 Köp på Amazon LÄS NÄSTA

  • › Du kan äntligen dela AirTags med andra människor
  • › Vilka bärbara datorer har mekaniska tangentbord?
  • › Så här stoppar du din PS4 från att överhettas
  • › Vad är nytt i iOS 17 och iPadOS 17?
  • › Vad är nytt i macOS 14 Sonoma?
  • › Skaffa Samsung’s legendariska ‘Beans’ Hörsnäckor för 55,99 USD (94 USD rabatt)