Varför är “1% låga” betydelse i videospel (och vad är de?)

0
42
Josh Hendrickson/How-To Geek

“1% lows” och “0,1% lows” hänvisar till de lägsta bildfrekvenserna en spelare upplever under 1% och 0,1 % av spelet, respektive. Dessa mätvärden, som belyser potentiella problem med stamning eller eftersläpning, ger en mer omfattande förståelse av spelets prestanda än enbart den genomsnittliga bildfrekvensen.

Om du är en hardcore PC-spelare eller till och med en avslappnad, har du förmodligen hört talas om termen “1 % låga.” och “0,1 % låga” Men vad betyder denna term och varför spelar den någon roll? Spänn fast dig, för det är dags för lektion.

Vad är 1 % eller 0,1 % låg?

Termen “1 % låga” hänvisar till de lägsta bildfrekvenserna du upplever 1 % av tiden under ditt spelande. På samma sätt är “0,1 % låg” hänvisar till de lägsta bildfrekvenserna (FPS) du upplever 0,1 % av tiden.

Dessa mätvärden ger en mer holistisk förståelse av spelupplevelsen än bara den genomsnittliga bildfrekvensen, eftersom de ger insikt i de värsta scenarierna. De hjälper till att identifiera fall av stamning eller eftersläpning, vilket kan försämra spelandet avsevärt, även om den genomsnittliga bildfrekvensen verkar tillfredsställande.

Grunderna i bildfrekvens

h2>

Innan du förstår relevansen av 1 % låga värden är det viktigt att förstå vad bildfrekvens är. Enkelt uttryckt är bildhastigheten antalet ramar eller bilder som din dators GPU (Graphics Processing Unit) kan återge och visa på skärmen på en sekund. Detta mäts vanligtvis i bildrutor per sekund (FPS).

En högre bildfrekvens är vanligtvis lika med jämnare spel. Konsistens i bildhastigheter är dock lika viktigt. Att ha ett genomsnitt på 60 FPS betyder inte mycket om ditt spel fortsätter att sjunka till 20 FPS vid avgörande ögonblick, vilket orsakar stamning och potentiellt påverkar din spelupplevelse.

Det är här konceptet med 1 % låg och 0,1% låga spelar in. De hjälper till att mäta denna konsekvens eller brist på sådan.

Vad betyder ditt låga resultat?

Nu när vi har fastställt 1 % låga och 0,1 % låga, är det dags att tolka vad dessa siffror betyder för din spelupplevelse.

Om din lägsta 1 % är nära din genomsnittliga FPS är det utmärkta nyheter. Det betyder att ditt spels prestanda är konsekvent och det är osannolikt att du kommer att märka märkbara fall i bildfrekvensen. Men om din lägsta nivå på 1 % eller 0,1 % är betydligt lägre än ditt genomsnitt, stöter du på avsevärda bildfrekvenssänkningar under spelandet, vilket leder till potentiell stamning eller eftersläpning.

Dessa plötsliga sänkningar, särskilt under kritiska spelögonblick kan påverka din upplevelse negativt. Därför handlar det inte bara om att jaga den högsta genomsnittliga FPS— utan också om att minimera dessa låga nivåer.

Hur man blir bättre 1 % och 0,1 % låga

Att få bättre 1 % och 0,1 % låga nivåer i spelets benchmarks eller liveprestandaräknare säkerställer att din dators prestanda är stabil och konsekvent. Här är några steg du kan ta:

 • Uppgradera din hårdvara: I många fall beror låga bildhastigheter på otillräcklig hårdvara. Överväg att uppgradera din GPU eller CPU om de är föråldrade. Ibland kan en snabbare SSD eller mer RAM-minne också hjälpa.
 • Optimera spelinställningar: Alla spel är inte väl optimerade för alla system. Experimentera med grafikinställningarna i ditt spel för att hitta en balans mellan visuell kvalitet och prestanda.
 • Håll dina drivrutiner uppdaterade: Grafikdrivrutiner uppdateras regelbundet med optimeringar för nya spel. Se till att du använder de senaste versionerna.
 • Begränsa bakgrundsprogram: Att köra för många program i bakgrunden kan ta upp värdefulla systemresurser. Stäng onödiga program innan du startar ditt spel.
 • Överklocka din hårdvara:Om du är bekväm med riskerna kan överklockning av din GPU eller CPU ge en prestandaökning. Var dock medveten om att detta potentiellt kan skada din hårdvara och ogiltigförklara garantier.
 • Förbättra systemkylningen: På tal om värme, bättre kylningslösningar kan hjälpa din hårdvara att prestera mer konsekvent, vilket leder till till bättre 1% och 0,1% lägsta. Det kan handla om att installera fler eller bättre fläktar, använda en termisk pasta av hög kvalitet eller till och med byta till flytande kylning.
 • Justera dina effektinställningar:I ditt systems energiinställningar kan du ha möjlighet att prioritera prestanda. Detta kan potentiellt förbättra dina låga nivåer.
 • Uppdatera ditt spel: Sist men inte minst, se till att dina spel är uppdaterade. Utvecklare släpper ofta patchar som kan förbättra prestanda och lösa problem.

Du behöver naturligtvis inte göra alla dessa saker, och börja med de billigaste och enklaste metoderna (t.ex. eftersom nedringning av spelinställningar) är mest meningsfullt. När du väl har dessa FPS-lågvärden närmare din genomsnittliga FPS kommer du definitivt att känna ett enormt kvalitativt steg i din spelupplevelse.

LÄS NÄSTA

 • › Roku’s streamingenheter är billigare än någonsin nu
 • › Hur man optimerar flera stopp till en tur och retur på Google Maps
 • › Bing Chat kan nu ha ännu längre konversationer
 • › Det bästa DDR5 RAM-minnet 2023
 • › 5 skäl att uppgradera till 11:e generationens Kindle Paperwhite
 • › Adjö, Cortana