Uitzicht vanuit de wijk | Akhand Bharat-muurschildering, Erdogan en herstel van de Pakistaanse roepie: waar de Pakistaanse media het over hebben

0
33

De overwinning van Erdogan, de muurschildering van Akhand Bharat en het treinongeluk in Odisha

Over Recep Tayyip Erdogan die de verkiezingen wint in Turkije, is het algemene verhaal dat hij moet werken aan het versterken van de Turkse economie en het verbeteren van de betrekkingen met Pakistan.

Daily Times (29 mei) zegt: “hij moet werken aan hoe hij het parlement kan versterken, een agenda voor groei kan uitrollen”. Dawn (30 mei) zegt: “De Turkse leider moet een klimaat van politieke verzoening bevorderen en werken aan het herstel van de noodlijdende economie”. News International (31 mei) geeft commentaar op de conservatieve politiek van Erdogan door te zeggen: “Erdogan heeft de afgelopen jaren een steeds autocratischere stijl van regeren nagestreefd. In de woorden van zijn critici is onder zijn bewind de onderdrukking van dissidenten, kritiek en media en online censuur toegenomen”. The Nation (30 mei) benadrukt de betrekkingen tussen Turkije en Pakistan door te zeggen: “Türkiye heeft Pakistan in het verleden geholpen op zijn weg naar ontwikkeling, maar er kan altijd meer worden gedaan om de banden uit te breiden.”

Over de Akhand Bharat-muurschildering in het nieuwe parlementsgebouw van India, die de territoria van buurlanden laat zien als onderdeel van India, er heerst een gevoel van onbehagen en een sterke veroordeling vanuit Pakistan.

Express Tribune (3 juni) geeft commentaar op deze muurschildering en zegt dat het “niets anders is dan een verlengstuk van chauvinisme. Misschien komt de BJP tegemoet aan de nazisme-theorie van Lebensraum en vormt ze zelf een bedreiging voor anderen. The Nation (3 juni) wijst erop: “Er zijn al talloze rapporten geweest over de verschillende manieren waarop de Indiase staat niet alleen repressief is jegens zijn minderheden, maar ook zijn agenda tegen Pakistan nastreeft via Kasjmir … [maar] geen noemenswaardige actie wordt genomen tegen het land”.

Over het treinongeluk in Odisha, Daily Times (4 juni) merkte op: “de totale uitgaven voor treinbeveiligingsmechanismen blijven te laag om India's uitgestrekte en uitgestrekte spoorwegsysteem te onderhouden… het ongeval in Odisha had voorkomen kunnen worden als de Indiase regering de vooruitziende blik had gehad om KAVACH's [trein collision avoidance system] diensten aan alle functionerende spoorlijnen”.

PKR's herstel, lagere benzineprijzen en een nieuw IMF-programma

Advertentie

Op economisch vlak, de discussie ging over het herstel van de Pakistaanse roepie ten opzichte van de Amerikaanse dollar, verlaagde benzineprijzen en gesprekken over een nieuw IMF-programma.

Het herstel van PKR was het resultaat van het feit dat de staatsbank “commerciële banken toestond de Amerikaanse valuta van de interbancaire markt te kopen voor het afhandelen van op creditcards/debetkaarten gebaseerde internationale betalingen van hun klanten (Dawn, 2 juni). Dawn (2 juni) zegt: “Het succes van de verhuizing zal grotendeels afhangen van hoe waakzaam de SBP en commerciële banken zijn bij het detecteren en stoppen van het gebruik van kaartbetalingen om importbeperkingen te omzeilen”.

Wat de benzineprijzen betreft, bespraken de meeste hoofdartikelen de rol van het IMF bij de verlaging van de prijzen en de grotere staat van de Pakistaanse economie.

Advertentie

Express Tribune (2 juni) concentreerde zich op de invoer van Russische olie en zei: “we hopen dat Russische import- en verwerkingsfaciliteiten snel kunnen worden uitgebreid om te profiteren van onderdrukte prijzen”. Daily Times (2 juni) zegt over de effectiviteit van verlaagde prijzen voor consumenten: “Pakistan moet zich voorbereiden om structurele veranderingen door te voeren die de tand des tijds zullen doorstaan… er zijn geen snelle oplossingen voor de hachelijke situatie van Pakistan”.

< p>Over de regering die op zoek is naar een nieuw IMF-plan, was de algehele consensus de uitdaging die de volgende regering zal hebben om te proberen te voldoen aan de onvermijdelijk veel moeilijkere voorwaarden die het volgende programma zal stellen.

Lees ook | Uitzicht vanuit de wijk | Satya Pal Malik en China als vredestichter: waar de Pakistaanse media het over hebben

The Nation (3 juni) zegt: “Er is groeipotentieel in verschillende sectoren, waaronder de landbouw, maar de regering moet ervoor kiezen om af te stappen van stagnerend beleid… de volgende regering die binnenkomt moet haar huiswerk maken en een plan hebben voor verjonging van de economie.” Dawn (3 juni) zegt: “een nieuwe regering die op zoek is naar een nieuwe IMF-deal zal gedwongen worden om akkoord te gaan met veel moeilijkere voorwaarden en vooraf een aanzienlijk grote bruto buitenlandse financiering regelen om de dollars te krijgen”. Bovendien: “Geen enkele bilaterale, multilaterale of commerciële geldschieter zal ons waarschijnlijk helpen tenzij het IMF aan boord is.”

Verbod op lijfstraffen en een vermiste journalist

De Rules of the Prohibition of Corporal Punishment Act, 2021 zijn de afgelopen week door de federale regering in Islamabad bekendgemaakt, hoewel de wet in 2021 is aangenomen. Zowel News International als Express Tribune prijzen deze inauguratie maar hopen op ook bredere implementatie in persoonlijke ruimtes.

News International (30 mei) zegt dat we “een nieuwe onderwijspedagogiek moeten uitstippelen die de rechten van het kind erkent, zoals vastgelegd in internationale verdragen”. Dit komt omdat, helaas, lijfstraffen tot nu toe “de enige manier zijn waarop ouders en leerkrachten weten hoe ze kinderen moeten straffen of bestraffen voor ongunstig gedrag”. Express Tribune (29 mei) is het ermee eens en zegt: “Er moeten gezamenlijke inspanningen worden geleverd om het bewustzijn onder opvoeders, ouders en verzorgers in heel Pakistan te vergroten en de toepassing van alternatieve disciplinaire methoden te bevorderen”.

Advertentie Lees ook | Uitzicht vanuit de wijk | G20-boycot en uittocht van PTI-leiders – waar de Pakistaanse media het over hebben

Met weer een ander geval van een vermiste journalist is er veel gesproken over mediavrijheid in het land. Imran Riaz Khan, BOL News-anker, wordt sinds 11 mei vermist nadat hij was gearresteerd op de luchthaven Sialkot in Punjab na de rellen van 9 mei door aanhangers van Imran Khan. Sinds zijn vrijlating op dezelfde dag is er “niets meer van hem vernomen” (1 juni).

Lees ook

Christophe Jaffrelot schrijft: Bajrang Dal en het maken van de diepere staat

Odisha-treintragedie: ontlast treinroutes voor meer veiligheid

P Chidambaram schrijft: Sengol dat mag niet buigen

Beating El Nino

Dawn (1 juni) zegt: “De veilige terugkeer van meneer Khan kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Maar het moet worden geëist en zijn gedwongen verdwijning moet in niet mis te verstane bewoordingen worden veroordeeld”. Daily Times (1 juni) zegt: “Pakistan was nooit het beloofde land voor journalisten… Elke regering die haar geld waard is, zou alles doen wat nodig is om zijn herstel veilig te stellen.”

adya.goyal@expressindia .com