Tidligere sjefsjef i Gauhati HC leder etterforskningen av volden i Manipur

0
52

Innenriksdepartementet (MHA) har opprettet en tre-medlems rettslig undersøkelseskommisjon for å undersøke den storstilte volden som brøt ut i Manipur siden 3. mai.

MHA har utnevnt tidligere Gauhati High Court Høyesterettssjef Ajai Lama (pensjonert) som leder av kommisjonen. Han vil bli assistert av IAS Himanshu Shekhar (pensjonert) og IPS Aloka Prabhakar (pensjonert).

The kommisjonen må sende sin rapport til sentralregjeringen ikke mindre enn 6 måneder fra datoen for dens første møte, heter det i en ordre utstedt av MHA.

Orden sa at kommisjonen skal undersøke en rekke hendelser, inkludert årsakene til og spredningen av vold og opptøyer rettet mot ulike lokalsamfunn 3. mai og senere. Kommisjonen vil også undersøke om det har vært bortfall eller pliktforsømmelse fra statlige myndigheters side.

dødstall fra voldenhar steget til 99 etter at en mann som ble skadet i en skuddveksling i landsbyen Phayeng 2. juni, ga etter for skadene sine søndag.

Les også | Manipur-vold: Hvilke tiltak har innenriksminister Amit Shah kunngjort for staten?

Selv om det har gått en måned siden vold brøt ut i staten, har det vært sporadiske hendelser med skuddveksling mellom væpnede grupper fra dalen og åsene. Sugnu var vitne til vold i stor skala, inkludert brenning av hus og skyteepisoder 28. mai.

Søndag brøt det ut kraftig skuddveksling mellom grupper fra dalen og åsene i Sungu-området i Kakching-distriktet. Minst én person fra dalen er skadd. Lokale kilder sa at så mange som 8 personer, fire hver fra begge sider, ble drept i hendelsen. Likene er overlevert til ledere fra begge sider, opplyser en lokal i Sugnu.

Annonse

Den nye skuddvekslingen på søndaghar vært den mest intense siden 28. mai, sa Nanao, bosatt i Sugnu-basaren. Han sa at lokalbefolkningen har mottatt informasjon om at huset til en MLA fra kongressen også ble delvis brent ved Serou-basaren. Det er imidlertid ingen offisiell bekreftelse, sa han.

Skytingen startet etter midnatt ved Sugnu Mamang Leikai, sa politiet. Det har blitt rapportert at skyting fortsatt pågår til tidspunktet for innlevering av denne rapporten.

En person som ble savnet 28. mai er blitt reddet av Manipur-politiets kommandosoldater. Den reddede personen, som fikk en kuleskade, har blitt evakuert til Regional Institute of Medical Sciences (RIMS).

Annonse

En Chanthoi, en kvinnelig leder av Sugnu, anklaget Kukis for den rådende volden i området ved å bryte en fredskomitépakt.

“Da resten av staten brant, var Sugnu det eneste stedet hvor både Kukis og Meitei levde fredelig. Dette var mulig fordi en fredskomité ble dannet og begge sider ble enige om å holde seg fra vold inntil mistenkte Kuki-militanter angriper landsbyer i vårt område 28. mai” sa Chanthoi.

Hun oppfordret den berørte myndigheten til å skylle ut militantene. Det ble også rapportert om en skuddveksling i Phayeng, Senjam Chirang søndag.

Les også

Broen over Ganga 'kollapser', sier Bihar planlagt riving

Etter 2 uttalelser mot ham, trekker mindreårig tilbake siktelsen mot WFI-sjefen…

Odisha jernbaneulykke: Persontogtjenester gjenopptas på restaurerte spor …