Tidigare chefsdomare i Gauhati HC leder utredningen av våldet i Manipur

0
57

Inrikesministeriet (MHA) har bildat en treledad rättsutredningskommission för att undersöka det storskaliga våldet som utbröt i Manipur sedan den 3 maj.

MHA har utsett före detta Gauhati High Court Överdomare Ajai Lama (pensionerad) som ordförande för kommissionen. Han kommer att assisteras av IAS Himanshu Shekhar (pensionerad) och IPS Aloka Prabhakar (pensionerad).

The kommissionen måste lämna sin rapport till centralregeringen inte mindre än 6 månader från datumet för dess första sammanträde, enligt en order utfärdad av MHA.

Beställningen sade att kommissionen skulle undersöka en serie händelser, inklusive orsakerna till och spridningen av våld och upplopp mot olika samhällen den 3 maj och därefter. Kommissionen kommer också att undersöka om det förekommit några försummelser eller tjänsteförsummelser från statliga myndigheters sida.

Det dödssiffran i våldethar stigit till 99 efter att en man som skadades i en skottlossning i byn Phayeng den 2 juni, dukade under av sina skador i söndags.

Läs även | Manipurvåld: Vilka åtgärder har inrikesminister Amit Shah aviserat för staten?

Även om det har gått en månad sedan våldet bröt ut i delstaten, har det förekommit sporadiska incidenter av skottlossning mellan väpnade grupper från dalen och kullarna. Sugnu bevittnade våld i stor skala, inklusive brännande av hus och skjutincidenter den 28 maj.

I söndags utbröt kraftiga skottväxlingar mellan grupper från dalen och kullarna i Sungu-området i Kakching-distriktet. Minst en person från dalen har skadats. Lokala källor sa att så många som 8 personer, fyra vardera från båda sidor, har dödats i händelsen. Kropparna har överlämnats till ledare från båda sidor, meddelade en lokal i Sugnu.

Annons

Den nya skjutningen på söndagenhar varit den mest intensiva sedan den 28 maj, säger Nanao, bosatt i Sugnu-basaren. Han sa att lokalbefolkningen har fått information om att huset till en kongressledamot också delvis brändes vid Serou-basaren. Det finns dock ingen officiell bekräftelse, sade han.

Avskjutningen började efter midnatt vid Sugnu Mamang Leikai, uppger polisen. Det har rapporterats att avskjutning fortfarande pågår tills den här rapporten lämnas in.

En person som försvann den 28 maj har räddats av Manipurpolisens kommandosoldater. Den räddade personen, som fick en kulskada, har evakuerats till Regional Institute of Medical Sciences (RIMS).

Annons

En Chanthoi, en kvinnlig ledare för Sugnu, anklagade Kukis för det rådande våldet i område genom att bryta en fredskommittépakt.

“När resten av staten brann var Sugnu den enda plats där både Kukis och Meitei levde fredligt. Detta var möjligt eftersom en fredskommitté bildades och båda sidor enades om att hålla tillbaka sig från våld tills misstänkta Kuki-militanter attackerar byar i vårt område den 28 maj,” sa Chanthoi.

Hon uppmanade den berörda myndigheten att spola ut militanterna. En skjutning rapporterades också i Phayeng, Senjam Chirang på söndagen.

Läs även

Bron över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

Efter 2 uttalanden mot honom drar minderårig tillbaka anklagelserna mot WFI-chefen…

Odisha järnvägsolycka: Passagerartågstrafiken återupptas på återställda spår …