Spänningen ökar i deras band när Bengals guvernör, Mamata-regeringen låser sig efter V-Cs utnämning

0
38

Det bonhomie mellan Raj Bhavan i Västbengalen och den Mamata Banerjee-ledda Trinamool Congress (TMC)-regeringen tycks slockna med båda sidorna nu vända mot den nyligen utnämningen av tillfälliga rektorer (V-Cs) i delstaten av guvernör CV Ananda Bose.

I sin egenskap av kansler för alla statliga universitet utsåg guvernör Bose torsdag interimistiska V-Ctill 11 universitet efter att de dominerande makthavarna avslutat sina förlängda anställningar. Dessa universitet inkluderar University of Kalyani, University of Burdwan, Sanskrit College and University, Sidho Kanho Birsha University, Kazi Nazrul University, Dakshin Dinajpur University, University of Calcutta, Jadavpur University, Bankura University, Baba Saheb Ambedkar Education University och Diamond Harbour Women' 8217;s University.

Mamatas regering reagerade starkt på guvernörens drag och kallade det “ensidigt” och “olagligt”. Statens utbildningsminister Bratya Basu sa i fredags, “Vi kommer inte att erkänna dem som ansvarig för V-C. Kanslern utser interimistiska V-C utan att ha något samråd med avdelningen för att fastställa sin kontroll över campus.”

Basu hävdade, “Högsta domstolen sa att guvernören kommer att utse V-C i samråd med delstatsregeringen. Men detta följdes inte när man utsåg V-C:er vid de statligt understödda universiteten.”

Slutade frågan med utbildningsministern, guvernören, vid sidan av ett evenemang i Raj Bhavan, sa: &#8220 ;Samråd betyder inte överensstämmelse.”

Läs också | Oöverträffad, säger Mamata Banerjee som guvernör sitter på nick till TMC-regeringens SEC-nominerade. tid. I början av mars hade Bose, i samråd med Basu, förlängt mandatperioden för tidigare tillförordnade V-C vid dessa universitet med tre månader.

I den tredje veckan i maj hade utbildningsavdelningen uppmanat guvernören att förlänga mandatperioden för 24 V-C med sex månader, vars mandatperiod var planerad att avslutas i maj eller början av juni.

Annons

I tecken på ytterligare försämring av relationerna mellan de två sidorna sägs fler V-C:s utnämningar vara på korten, enligt källor.

I februari i år föll guvernörens beslut att befria hans chefssekreterare Nandini Chakravorty från hennes position inte bra hos Mamatas regering, vilket satte scenen för den första stora konfrontationen mellan dem. Fram till dess hade de två sidorna hjärtliga relationer, vilket stod i skarp kontrast till de ansträngda banden mellan Raj Bhavan och regeringen under Boses föregångare Jagdeep Dhankhars mandatperiod, Indiens nuvarande vicepresident.

Läs också | Bakom Mamatas olivkvist till kongressen, en saga om stormiga band: Allierade till “Ekla Chalo”, rivaler till “enhet” bjuder

Bose hade fått kritik från den främsta oppositionen BJP efter ett Raj Bhavan-evenemang som deltog av chefsminister Mamata Banerjee den 26 januari, när Bose i ett försök att börja lära sig bengali organiserade en “Hathe Khori (initiering med en krita)”-ceremoni. I bengaliska familjer är ritualen organiserad för att markera den formella början av ett barns utbildning. Medan Mamata deltog i evenemanget bojkottade oppositionsledaren Suvendu Adhikari det och anklagade att evenemanget var en del av delstatsregeringens försök att “tvätta bort fläckarna” av den påstådda bluffen med lärarrekrytering.

Annons

Tidigare kallade Banerjee guvernören för en “perfekt gentleman” efter att ha träffat honom på Raj Bhavan. Den 17 januari, efter ett möte med Bose och V-C:erna vid alla universitet i delstaten, sa Basu att Raj Bhavan och delstatsregeringen skulle arbeta tillsammans för utvecklingen av utbildningssektorn.

Under tiden, flera tidigare och nuvarande VC:er har nu hävdat att Bose tvingade V-C:er att agera i strid med reglerna, som säger att guvernören inte direkt kan be V-C:er om rapporter. De anklagade också Bose för att ha belönat dem som agerat i strid med reglerna.

“I enlighet med befintliga regler för West Bengal College and University Administration, 2019, ska all kommunikation från kanslerns kontor till rektorn eller vice versa dirigeras genom avdelningen. Det är olyckligt att kanslern belönade de V-C som har skickat rapporter direkt till honom som bryter mot denna regel och straffade de V-C som har skickat rapporten till avdelningen enligt reglerna. Att straffa de laglydiga människorna och belöna myndigheternas olagliga handling skulle driva samhället i stort mot anarki,” sa akademikerna i ett uttalande.

Läs också | Guvernören “avfärdar” regeringens påstående om att inte rådfrågas

Den 4 april hade guvernör Bose bett V-C:erna för alla statligt drivna universitet att “lämna in en veckovis aktivitetsrapport till honom” och att ta hans förhands “godkännande före fatta beslut som rör ekonomi”. Men efter V-Cs

inte följde hans instruktioner, skrev guvernören igen till dem den 23 maj och påminde dem om att skicka en veckorapport till honom. Eftersom han inte fick något svar, beordrade han att ett meddelande om uppvisning skulle utfärdas till V-C:erna vid sex universitet – Kazi Nazrul University, Sidho-Kanho-Birsha University, Bidhan Chandra Agricultural University, West Bengal State University, Kalyani University och University of Burdwan.

Annons

TMC och BJP diskuterade den senaste konflikten mellan guvernören och Mamatas regering. “TMC-regeringen följde inte UGC:s riktlinjer och bröt mot regler vid utnämning av V-C utan att ta hänsyn till åsikten från guvernören som är kanslern. Ett tillstånd av anarki kan inte förbli rådande på ett universitet. Landshövdingen har därför vidtagit åtgärder för att säkerställa normaliteten i sådana lärosäten. Han är inom sina gränser för att fatta ett sådant beslut i elevernas, lärarnas och utbildningssektorns bästa intresse,” sa BJP:s talesperson Samik Bhattacharya.

Läs även

Som BJP protesterar, säger Siddaramaiah att vi kommer att diskutera omprövning av totalt förbud mot samverkan. ..

BJP:s Mali-uppsökande verksamhet före Rajasthan omröstningar bumeranger som frånvarande Gehlot h…

UP BJP MP bokad för 'misshandel' polisen: Gammalt RSS-namn, i goda böcker av …

Gemensamt möte: Mitt i datumproblem säger Nitish att parterna måste skicka sina…

TMC kontrade med saffransfesten och sa att guvernören måste följa reglerna. “Vi vill att Raj Bhavan ska agera i samråd med den statliga utbildningsavdelningen. Den bör inte fatta beslut ensidigt,” sa TMC:s generalsekreterare Kunal Ghosh.