Sök efter de levande och de döda: Dagen efter dödsräkning i Odisha tågtragedi 288

0
66

I en av de största sök- och räddningsinsatserna de senaste åren tävlade över 2 000 personal mot tiden för att ta sig igenom ton stål och hitta hundratals instängda i vraket av två tåg som hade kraschat fredag ​​kväll nära Balasore i Odisha. De hittade 288 kroppar och räddade över 1 100 människor – den värsta tågtragedin i landet på två decennier.

Den hemska kollisionen som involverade den Chennai-bundna Coromandel Express, SMVT Bengaluru -Howrah Express och ett godståg ägde rum nära Bahanaga Bazar-stationen runt 19.00 på fredagen.

Av mer än 1100 räddade, nästan 500 behandlades på olika sjukhus i delstaten.

1/12Räddningsinsats pågår efter en olycka med Coromandel Express, Bengaluru-Howrah Express och ett godståg i Balasore distriktet, lördagen den 3 juni 2023. (PTI)2/12Minst 238 människor har dödats och över 900 skadats (Foto: Reuters)3/12Räddningsteam söker igenom vraket av tågen under en räddningsinsats efter trippeltågsolyckan i Balasore distrikt. (Expressfoto av Partha Paul)4/12Olyckan inträffade vid 7-tiden i går när ett passagerartåg träffade de urspårade bussarna på ett annat tåg följt av en kollision med ett godståg som orsakade en krasch mellan flera bussar. (Expressfoto av Partha Paul)5/12Järnvägsminister Ashwini Vaishav besökte olycksplatsen och gjorde en inventering av situationen (Foto: PTI)6/12Visualer från olycksplatsen visade krossade tågvagnar slitna upp och vridna tågspår. (Expressfoto av Partha Paul)7/12NDRF-personal utför räddningsarbete (PTI-bild) 8/12Människor, som skadades i tågkollision, ligger i en sjukhuskorridor i Balasore-distriktet i den östra delstaten Odisha, Indien, juni 3, 2023. REUTERS9/12Odishas chefsminister Naveen Patnaik träffar en skadad på ett sjukhus i Balasore (PTI)10/12En tjänsteman ger en demonstration om tågolyckan i Odisha när premiärminister Narendra Modi är ordförande vid ett möte för att göra en inventering av situationen efter olyckan, i New Delhi, lördagen den 3 juni 2023. (PTI Photo) 11/12Premiärminister Narendra Modi gör en inventering av situationen på olycksplatsen i Balasore-distriktet, lördagen den 3 juni 2023. Unionens järnvägsminister Ashwini Vaishnaw ses också. (PTI-bild) 12/12Nödtelefonnumret har släppts av regeringen i Odisha ( Foto : PTI)

Sent på lördagen fortsatte stöket av aktivitet på olycksplatsen. Under strålkastare och omgiven av tunga jordförflyttningsmaskiner kunde NDRF-personal ses på toppen av en hög med bussar som använde gasskärare för att komma in i fack ifall det fanns någon inne – levande eller död – som inte hade återfunnits. De sa att de skulle fortsätta att arbeta hela natten.

Odisha Fire Services Generaldirektör Sudhanshu Sarangi, som övervakade insatsen, sa till The Sunday Express att de investeringar som gjorts av delstatsregeringen i att uppgradera kapacitet och anskaffa utrustning hade lönade sig för att effektivt hantera räddningsoperationen.

“Vår prioritet var att rädda alla vid liv och att ge dem den nödvändiga medicinska behandlingen. Efter det började vi återställa kropparna. Omkring 250 brandkårspersonal och 120 medlemmar av ODRAF pressades till handling från vår sida och vi gjorde allt som var möjligt”, sa han.

Sarangi sa att den stora utmaningen framför dem var att samordna med personal från flera platser och att ta dem till platsen tillsammans med utrustning.

Annons måste läsas | “Flyttade min sons kropp med mina egna händer”: På Balasores överfulla vårdcentraler sitter ärren djupa

”Inom några timmar efter olyckan lyckades vår personal skära in i avdelningarna med hjälp av hydrauliska fräsar. Vi kunde inte ta bort avdelningarna från spåren eftersom det krävdes tunga kranar, som togs med i lördags”, sa Sarangi.

NDRF hade också deputerat nio team tillsammans med utrustning och snifferhundar som spelade en stor roll i dra ut kroppar inifrån de urspårade bussarna.

“Det var en stor räddningsaktion… Vi flyttade team till olycksplatserna snabbt”, sa en senior NDRF-personal som var engagerad i räddningsinsatsen.

Annons

Många av de döda i det Howrah-bundna tåget tros vara arbetare på väg hem. Räddningspersonal samlar ihop sitt bagage, andra tillhörigheter och dokument, i hopp om att dessa skulle hjälpa till att identifiera kropparna.

Premiärminister Narendra Modi, järnvägsminister Ashwini Vaishnaw strong>och chefsminister Naveen Patnaik besökte olycksplatsen för att inventera situationen. Ledarna mötte också de skadade på sjukhusen.

“Regeringen är med de avlidnes familjer. Jag har inte ord för att uttrycka tragedin. Den som var ansvarig för olyckan kommer inte att bli skonad”, sa Modi.

Läs också | Möjligt signaleringsfel kan ha orsakat Odisha tågtragedi

Chiefminister Patnaik berömde Balasores invånare för att de dykt upp i stort antal för räddningsoperationen.

Frivilliga och lokalbefolkningen var de första som svarade. Redan innan NDRF- eller brandförsvarspersonalen hade nått, klättrade de upp på urspårade bussar för att rädda de som levde och ropade på hjälp. Även om tillräckliga ambulanser inte var där vid den tiden, skyndade volontärer från olika organisationer dem till säkerhet genom att bära dem på sina axlar.

Annons

Prithivi Behera, en del av en frivilligorganisation som heter Adarsh ​​Yuva Parishad, sa så många som 40 volontärer från outfiten var på jobbet på olycksplatsen och på olika sjukhus.

“Vi fick beskedet runt 19.15, varefter ett 20-tal av våra volontärer rusade till platsen. Vi var rädda när vi först såg scenerna. Människor var hjälplösa och grät. Vi lyckades rädda så många vi kunde. Vi bidrog också till frivilliga på olika sjukhus”, sa han.

Annons

Babuli Soren, en lokal invånare, sa: ”Vi kunde inte kontrollera oss själva; vi var tvungna att hjälpa till. Vad som än var möjligt för oss gjorde vi det. Många människor bad om vatten. Vi tog med hinkar och vilka kärl vi hade hemma och började dela ut. Vi hjälpte också till att dra några passagerare från de urspårade bussarna”, sa Sören.

Hundratals frivilliga stod i en kö utanför blodbanken på Balasore sjukhus för att donera blod till de skadade. Officiella källor sa att över 500 enheter blod hade samlats in över natten i Balasore. Chefssekreterare PK Jena sa att cirka 900 enheter blod fanns i lager.

Annons Läs också | Överlevande från Odisha tågolycka från Karnataka berättar skräck: “Bilderna kommer att förfölja mig för livet”

Järnvägskällor sa att cirka 10 av 23 bussar från Coromandel Express, inklusive två i allmän klass, fem i sovvagnsklass (S1 till S5) och två av AC-klass (B4, B5), skadades allvarligt i kollisionen, vilket ledde till maximala offer . Två allmänna bussar för det Howrah-bundna tåget kapsejsade också, sade källor i South Eastern Railway.

Rajesh Kumar, Senior Vice Commercial Manager för South Eastern Railway, sa att den fortkörande Coromandel Express på Chennai körde på ett gods tåg, som stod på slinglinjen vid stationen, vilket ledde till att båda tågen spårade ur. Godståget träffade sedan två allmänna bussar av supersnabben från SMVT Bengaluru som var på väg till Howrah i motsatt riktning.

Läs också

Amit Shah möter team av brottare, de ber om ett tidigt laddningsblad

Bron över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

'PM Modis bil kraschar när han tittar i backspegeln': Rahul Gandhi i USA