Rugwind is sterker dan wereldwijde tegenwind… economie zal sneller groeien: CII President R Dinesh

0
30

Hogere infrastructuuruitgaven, gezondere balansen, capaciteitsbenuttingsgraad van bijna 75 procent en geen grote binnenlandse problemen zijn enkele van de factoren waar de industrie troost uit put, zegt voorzitter van de Confederation of Indian Industry (CII) R Dinesh zei. In een interview met Aanchal Magazine zei Dinesh dat de toewijding van de particuliere sector aan animal spirits nog niet is nagekomen, maar de zichtbaarheid is er. Bewerkte fragmenten:

V: Na de recente BBP-druk heeft de CII het BBP voor dit jaar op 6,5-6,7 procent geprojecteerd. Wat geeft daarvoor vertrouwen gezien het feit dat er enige bezorgdheid is geweest over de wereldwijde situatie en de vertraging van de export?

A:Dus de manier waarop ik ernaar zou kijken, zijn drie dingen. Eén, laat me zeggen, 100 procent heb ik gezegd dat er tegenwind is, vooral van de mondiale kant. Als je kijkt naar de voordelen, of wat ik wind in de rug zou noemen, geloven we dat wind in de rug sterker is dan tegenwind, en daarom zullen we sneller groeien. Maar dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar wat er fundamenteel is gebeurd. Ten eerste de basis of het platform van de structurele hervormingen, de verschillende maatregelen die de regering heeft genomen ter voorbereiding, dus eerst het gemak van zakendoen, daarna de kosten van zakendoen. En overal zie je dat er aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt op het gebied van die eerste stap. Bovendien, als je naar de drie pijlers kijkt, is er allereerst de binnenlandse vraag. En dan heb ik het niet over de groei van de binnenlandse vraag, het is de beschikbaarheid van de binnenlandse vraag zelf, die ervoor zorgt dat mensen naar India gaan kijken als een markt. Als ze binnenkomen, zien ze dat hun infrastructuuruitgaven zo enorm zijn, waar ik denk dat de regering zich uitstekend op heeft gericht, zodat ze vervolgens onze binnenlandse vraag stimuleren, ze zijn binnengekomen en hebben geïnvesteerd voor de binnenlandse vraag. En ze zeggen dat mijn kosten voor zakendoen nu dalen, zodat ik meer kan exporteren. En daarom beginnen we deel uit te maken van de wereldwijde waardeketens.

Deze positieve cirkel is dus in bijna alle sectoren begonnen. En met een voortdurende focus op infrastructuuruitgaven, zou ik zeggen dat er een enorm niveau van comfort is dat we geen binnenlandse problemen zullen zien. De tweede is Indiase bedrijven, banksector. Ik denk niet dat we ooit gezondere balansen hebben gehad, de schulden zijn erg laag geweest, zodat dat vermogen om te groeien vervolgens verder wordt toegevoegd of verder wordt verfijnd. Dat gezegd hebbende, de risico's zijn wereldwijd… zolang je geen negatieve punten hebt in termen van verdere escalatie van de Oekraïne-crisis of iets dergelijks, handhaaft de olie een redelijk prijsniveau. Als we dat als min of meer beschouwen, vanaf nu, geen zichtbaarheid van iets dat verandert, terwijl je in de afgelopen drie jaar, in februari zelf, na de begroting wist dat ze gingen gebeuren. Daarom denk ik dat we veel comfortabeler zijn als het gaat om de rugwind die de tegenwind inhaalt.

V: Er lijkt een kloof te bestaan ​​tussen het platteland en de stad, wat we de laatste tijd hebben gezien, vooral in de autosector, we zien dat de verkoop van tweewielers niet op peil was. In de afgelopen maanden bleven ze achter en de vraag op het platteland was een punt van zorg. Hoe groot is dat volgens u een zorg? Voor april suggereren de cijfers een pick-up in tweewielers, dus hoe kijk je naar dat deel? Wordt het gedreven door de vraag naar een bruiloft of het oogstseizoen? Of vind je dat duurzaam?

EEN:Ik vind de vraag een hele goede. Als we hier misschien in maart hadden gezeten, had ik gezegd: ik heb het antwoord niet, want er waren nog steeds twijfels. Maar als je naar de gegevens in maart kijkt, als je naar de gegevens in april kijkt, en zeker in mei, dan zie je dat de vraag op het platteland heel sterk is teruggekomen. Niet auto alleen, ik heb het over FMCG, zelfs tot op zekere hoogte FMCD. Dus alles laat heel duidelijk zien dat post-januari, februari dubieus was, maar we zagen de groei in maart, april, mei. Het is dus nu vier maanden bestendig bewijs dat er op het platteland veel vraag is. De mening dat het K-vormig was enz., of misschien voor een kortere periode, en dat het psychologisch zou zijn geweest of dat het andere problemen zouden zijn geweest. We weten niet de exacte redenen waarom. Maar als je er vandaag naar kijkt, denk ik dat dat niet meer waar is, dat de vraag op het platteland lager is.

V: De redenen zouden psychologisch kunnen zijn?< /strong>

A:Ik zeg eerder vanwege COVID en zo. Ik weet niet de achtergrond van elke maand, hoe het was…

Advertentie

V: Maar voor welke periode dan ook was er een K-vormig herstel

A: We wisten het niet zeker. We hadden niet de gegevens om te zeggen dat de vraag op het platteland echt toenam, omdat je het niet precies weet. U weet alleen van sector tot sector.

Vraag: Hoe zit het met de ongebruikelijke regens? Mogelijk hebben ze de oogst beïnvloed. Denkt u dat dit de vraag op het platteland op de een of andere manier zal beïnvloeden? Hebben uw herziene bbp-projecties rekening gehouden met deze ongebruikelijke regens?

Advertentie

A:Kijk, de juiste manier om ernaar te kijken is dat dit een zeer korte periode is, toch? En dit is niet de echte, ik zou het een directe teeltperiode noemen omdat het anders toch zomer zou zijn geweest. Dus ik denk niet dat dat ons zal beïnvloeden. Het is duidelijk dat het gedrag van de moessonpost, we weten niet of dit daar invloed op zal hebben. Daar heb ik geen antwoord op, want ik ben niet van de weerkant. Maar wat we in het verleden ook in vele jaren hebben gehoord en ik heb gezien, is dat elk El Nino-jaar niet noodzakelijkerwijs een slecht jaar voor ons is. En dit jaar, zowel van IMD als overal, hoor je dat de dipool van de Indische Oceaan en de Madden-Juliaanse oscillatie, dus beide betekenen dat sommige gebieden kunnen worden beïnvloed, maar het zal niet het hele zijn van Indië. Dus dat geeft ons een groter comfort vanuit dit oogpunt. Dus om uw vraag te beantwoorden, ik denk niet dat wat er de afgelopen maand is gebeurd of (gebeurt) deze maand rechtstreeks van invloed zal zijn op de economie, tenzij het een impact zal hebben op de moesson die gaande is. vooruit.

V: Een van de dingen die worden genoemd, is de hoge capaciteitsbenuttingsgraad, deze was meer dan 74 procent sinds de laatste twee kwartalen. Hoe beoordeelt u in dit scenario de situatie waarin de consumptiegroei niet erg sterk was in het laatste kwartaal, toen de groei 2,8% bedroeg. Hoe beoordeelt u deze situatie waarin de capaciteitsbenutting of investeringspercentages hoog zijn, maar er geen evenredige toename van het verbruik is?

A:Nee, ik wil de twee gegevens niet correleren, want dan is er een exportelement. En er is ook een opbouw voor toekomstige verkopen. Dus direct, als je naar de vraag kijkt, maart, april, mei, en je ziet dat je altijd een of twee sectoren hebt die een neergang laten zien. Maar als je naar brede sectoren kijkt, hebben ze allemaal duidelijk een opleving laten zien. Dus om terug te komen op uw vraag, kunt u zeggen dat er een curve is die aangeeft dat de vraag niet stijgt? Nee, het laat zien dat het omhoog gaat. Dus ik denk dat dat een goede afspiegeling is van de bezettingsgraad. En vergeet ook niet dat de infrastructuuruitgaven, en veel van de sectoren, allemaal producten leveren aan de infrastructuur.

Vraag: In de infrastructuuruitgaven waar u het over heeft, zijn de overheidsuitgaven gestegen, Centre heeft ook zijn doelstellingen overtroffen. Maar hoe zit het met private capex? Denk je dat het nu goed gaat of dat er meer activiteit vanuit de particuliere sector nodig is?

A:Capex-uitgaven, ik heb het je al gezegd… als je eenmaal 75 procent en 80 procent bereikt, zul je natuurlijk zien dat ze nu willen investeren. Ik wil geen gok wagen en zeggen dat het over twee maanden zal gebeuren, het zal over drie maanden gebeuren, maar men zou zeker 75 procent moeten aanraken. Ik denk dat de geschiedenis overal heeft bewezen dat mensen er nu over praten om binnen te komen met nieuwe capex.

V: Wat zijn de tekenen van nieuwe capex?

Advertentie

A:Een van de gegevens die we hebben, zijn de CMIE-gegevens. Als je kijkt naar de toewijding aan capex… er is een aanzienlijke groei van 79 procent, toename van de betrokkenheid. En commitment betekent natuurlijk niet dat ze morgen gaan investeren, maar dat toont duidelijk de intentie om te investeren. Daarom zeg ik dat je over zes tot negen maanden het effect daarvan op de begane grond zou moeten zien.

V: In de afgelopen paar maanden , een van de dingen die we zagen ging over de druk op de inputkosten, die op de een of andere manier de marges beïnvloedde. De marges worden nu beter. Hoe zie je dat ook doorsijpelen van de kant van de producent naar de kant van de consument?

Advertentie

A:Het is duidelijk dat inflatie iedereen pijn doet. Zowel aan de kant van de consument als aan de kant van het bedrijf… zijn er twee problemen: één, 72 procent van onze jaarlijkse CEO-enquête, heeft bevestigd dat ze een werkelijke inflatie tussen de 4,5 en 5,5 procent zien. Dus zowel uit verwachting als uit wat ze momenteel zien, denk ik dat we inflatie niet zien als een probleem voor de vraag of voor inputkosten. Het tweede voor de hand liggende probleem is wat er wereldwijd gebeurt, waar wij geen controle over hebben. En daarom zei ik, dat er tegenwind is, waar we geen controle over hebben. Op dit moment zien we niets negatiefs, laat ik het zo zeggen.

V: Als we het hebben over de inputkant, is een van de cruciale factoren de lonen, die Velen hebben opgemerkt dat de reële lonen de afgelopen jaren stabiel zijn gebleven, vooral voor de plattelandssector. Dus zou u in dat scenario nog steeds een zeer positief beeld hebben van de vraag op het platteland?

Advertentie

A:Je hebt gelijk. In wezen zit het zo: kun je nieuwe vraag verwachten zonder dat de inflatie daalt? Misschien niet, maar de vervangingsvraag zal er nog steeds zijn, de normale bedrijvigheid zal nog steeds doorgaan. En laten we niet vergeten dat we het niet hebben over een klein percentage van de beschikbare mensen. Eerlijk gezegd, is dat een zorg? Nee. Laat ik het zo zeggen. En ik denk dat het allemaal een kwestie is van het balanceren van inputkosten, inclusief lonen, dus als je andere inputkosten ziet dalen, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de lonen niet kunnen stijgen.

V: Enkele maanden geleden was het zorgwekkend dat de omgekeerde migratie niet volledig doorging. Hoe is die situatie nu? Hoe ziet de branche dat?

A:Daar hebben we de gegevens niet voor. Maar anekdotisch kan ik u vertellen … vanuit de supply chain-sector (perspectief), kan ik u vertellen dat ik geen hiaat zie in termen van dat we geen mensen beschikbaar hebben voor een bepaald type van een baan, laten we zeggen, chauffeurs of iets dergelijks, dat is vandaag geen probleem. Dat was er tot misschien niet eens oktober, ik zal zeggen vanaf augustus, september, het begon behoorlijk te verbeteren. Misschien zullen er bepaalde zakken zijn die nog steeds problemen zullen hebben. Maar dit heeft geen dramatische gevolgen voor het bedrijfsleven… maar de uitdaging zal er altijd zijn, omdat we het hebben over een aanzienlijke verplaatsing van mensen.

Vraag: Hoe ziet u de vooruitzichten op werk? De werkgelegenheid voor vrouwen in de steden lijkt te zijn aangetast door de hervatting van het werk vanuit kantoor. Hoe zie je het debat over werken op kantoor en thuiswerken?

A:Ik heb geen gegevens om het te bewijzen. Maar anekdotisch denk ik dat het niet zo is. Ik denk dat er een heel, heel klein percentage van de mensen is dat wel een probleem heeft. Misschien is dat in de ontwikkelde wereld een ander probleem. Maar hier in India zie ik dat niet als een groot probleem. Maar om terug te komen op uw kernvraag over werkgelegenheid: ja, het was vorig jaar een uitdaging, maar als u naar het derde kwartaal en het vierde kwartaal kijkt, ziet u een aanzienlijke stijging. Gegevens die we hadden in de PLFS-enquête, als je ernaar kijkt, daalde het werkloosheidspercentage onder vrouwen van 10,1 procent naar 9,2 procent en dit is een vergelijking in het vierde kwartaal. Als je rechtstreeks van Q4 naar Q3 kijkt, volgens CMIE-gegevens, is het gedaald van 8,1 procent naar 7,5 procent. Dus beide gegevens laten eigenlijk zien dat er in ieder geval vooruitgang is, ik zal niet zeggen dat het 100% het beste scenario is waar we zouden moeten zijn.

V: Toen u het had over gezondere balansen, aan de kant van het bankwezen en de industrie, was er de inherente veronderstelling dat de industrie een stap verder zou gaan na de verlaging van de vennootschapsbelasting. En er was een achterstand. Ook heeft de regering eerder laten weten dat de dierengeesten niet worden losgelaten. Dus wat heb je te zeggen over dat deel? Is die toezegging door de particuliere sector nagekomen?

Lees ook

Odisha treinongeluk: Govt zoekt gegevens om verzekeringsclaims uit te betalen .jpg?resize=450,250″ />

Adani Group betaalt leningen ter waarde van $ 2,65 miljard terug om vooruitbetalingsprogramma te voltooien

FCNR-obligaties waren 'minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

Sensex, handige flat; IT-aandelen slepen, Adani Enterprises schittert

A:Nee, ik kan niet zeggen dat het is gehaald. Maar ik denk dat zichtbaarheid er zeker is. En ik denk dat ze in dezelfde vergadering, toen de FM meer dierengeesten noemde, specifiek ook van mening was dat de tijd misschien ook niet klopte. In die zin was de vraag niet ingehaald. En dat kun je niet verwachten, laten we ook niet vergeten, zowel vraag als productie zijn gekoppeld aan hoe percepties zijn. En daarom zeiden we, zelfs als we naar de RBI kijken, verandering naar neutraal, omdat het een perceptievereiste is. Zolang ze een pauze inlassen, maakt het niet uit welke houding ze hebben. Op dat moment zeggen ze dat het neutraal is, mensen denken oké, de toekomst wordt beter. Dus op dezelfde manier waren de wereldwijde onzekerheden iets waar elke raad van bestuur over zou hebben nagedacht en zou hebben gezegd: heeft het zin om door te gaan en te proberen nu iets te doen? Daarom zei ik dat de afgelopen drie tot zes maanden, ik denk dat dat een beetje tot een niveau lijkt te komen. Ja, er zullen altijd wat problemen zijn, Amerikaanse schuldproblemen of wat het ook is, maar niets dat dramatisch verandert. In tegenstelling tot vroeger, waar je letterlijk elke drie of zes maanden een grote schok zag.

© The Indian Express (P) Ltd