“Rootårsak identifisert”: Hva jernbaneminister Vaishnaw har sagt om Odisha-togulykken

0
38

Jernbanene identifiserte “grunnårsaken” til ulykken i Odisha fredag ​​(2. juni) kveld, hvor dødstallet nå har nådd 275. Unions jernbaneminister Ashwini Vaishnaw har indikert at “noen” gjorde en endring “i punktmaskinen, konfigurasjonen av sporet”, som resulterte i kollisjonen.

Det fremgikk ikke klart av statsrådens uttalelse om denne menneskelige involveringen var et resultat av hva kalles en “menneskelig feil”, eller om det var mulighet for bevisst handling eller sabotasje.

Tidligere hadde jernbanen utstedt en skissemessig offisiell uttalelse om tragedien nær Bahanaga Bazar-stasjon, med svært få detaljer. Selv om det fullstendige bildet vil være klart først etter en offisiell undersøkelse av hendelsen, ventes det fortsatt en mer detaljert offisiell uttalelse fra jernbanen.

Unions jernbaneminister Ashwini Vaishnaw overvåker restaureringsarbeidet på ulykkesstedet i landsbyen Balanaga i Odishas Balasore-distrikt. (Ekspressfoto av Partha Paul)

Dette er det vi vet om krasjet så langt, basert på informasjonen gitt av kilder i jernbanen, og uttalelsene fra Vaishnaw.

Først av alt, hva har ministeren sagt?

Jernbaneminister Ashwini Vaishnaw på søndag (4. juni) sa: «Rotårsaken (til ulykken) er identifisert. Og personene som har gjort det er også identifisert.»

Også i Forklart | Odisha-togulykke: Dette er hva vi vet så langt

Han sa at rapporten fra kommissæren for jernbanesikkerhet ville bli offentliggjort snart. “Kis karan se yeh haadsa kiya gaya, usski bhi jaankari jald hi samne aa jayegi (CRS-undersøkelsesrapporten – årsaken til at ulykken skjedde vil også bli kjent),” sa han til DD News.

Betyr dette at det var sabotasje?

Det er ikke klart ennå. Ministeren ble spurt om antisosiale elementer var involvert, men han nektet å forplikte seg til et svar.

Annonse

“Å si noe om det akkurat nå ville være mulig, men ikke riktig før rapporten fra CRS-sonden ,” sa han.

OK, for å huske, hvor og når skjedde denne ulykken?

Stedet for krasjet er litt før Bahanaga Bazar-stasjon i Odishas Balasore-distrikt, som er en del av Kharagpur-jernbanedivisjonen til South Eastern Railway. Tre tog var involvert – to passasjertog som gikk i motsatte retninger, og et godstog som sto stille.

Annonse Illustrasjon av stedet der ulykken fant sted i Odisha.

Det første toget, 12841 Coromandel Express, hadde startet fra Shalimar stasjon i Kolkata/Howrah og var på vei til Chennai. Den hadde krysset Kharagpur og Balasore, og neste stopp ville ha vært Bhadrak. Toget kjørte nesten nøyaktig i tide, og ville ha gått forbi Bahanaga Bazar (uten å stoppe) klokken 19.01.

Og hvordan er sporene lagt ved Bahanaga Bazar?

Der er Up Main Line (mot Chennai), Down Main Line (mot Howrah), og to loop-linjer på de to sidene. Hensikten med en sløyfe er å parkere et tog på siden slik at hovedlinjen er fri for et raskere eller viktigere tog.

Da Coromandel nærmet seg, ble sløyfelinjen okkupert av et godstog som gikk i samme (Opp) retning. Coromandel skulle gå forbi den på hovedlinjen.

Odisha togtragedie Live Updates | Revidert dødstall til 275 fra og med søndag; Kongressen krever avgang av jernbaneminister Ashwini Vaishnaw

Så hva gikk galt her?

I følge den korte oversikten om ulykken utstedt av jernbanen på lørdag (3. juni), “Oppadgående tog nr. 12841…passerer gjennom Up Main Line… stiplet med stillestående godstog i Up Loop Line… Toget gikk i full fart over stasjonen, siden den ikke skulle stoppe på stasjonen …”

Annonse

Det var tydelig fra oppdraget at Coromandel, i stedet for å gå forbi godstoget på hovedlinjen, gikk inn i sløyfen og smalt godset tog bakfra. Bilder fra stedet viste Coromandels lokomotiv plassert på toppen av godstoget.

Best of Explained

Klikk her for mer

Men hvordan kunne det skje?

Annonse

Lokomotivførere blir veiledet av signaler, ikke så mye av det de ser på sporene, spesielt i mørket. Jernbanen har sett på muligheten for en signalfeil siden lørdag.

En tverrfaglig felles inspeksjon av veiledere hadde konkludert med at det ble gitt et grønt signal til Coromandel om å passere på den angitte hovedlinjen, og deretter ble signalet tatt av. Toget gikk inn i sløyfelinjen, og kjørte inn i godstoget.

Annonse

“Vi … etter nøye observasjon, kom til den konklusjonen at signal ble gitt, og tatt av, for Up-hovedlinjen for 12841, men dette toget gikk inn i Up loop-linjen og stakk av med godstog som var på Up loop-linjen og sporet av.” sa et notat utarbeidet av det felles inspeksjonsteamet på lørdag.

Forklart | Kavach, den indiske teknologien som kan forhindre to tog fra å kollidere

Så hvordan henger dette sammen med det Vaishnaw har sagt nå?

Vaishnaw sa egentlig at noen hadde endret konfigurasjonen av signaleringen (punktet) på sporet, som førte til Coromandel for å gå inn i sløyfelinjen.

“Den som har gjort det, har gjort en slik endring på punktmaskinen, konfigurasjonen av banen, som gjør at alt fungerer sammen, har blitt endret og det er grunnen til at ulykken har skjedd,” sa han. “Men jeg vil si alt etter at CRS-rapporten kommer ut.”

Hva er grunnlaget for denne konklusjonen?

Topptjenestemenn har konkludert med at med mindre det trikses med, vil “kjernelogikken” til signalsystemet ideelt sett ikke tillate at et isolert signal blir grønt for én linje, samtidig som det fysiske “punktet” på banen dirigerer toget til en annen linje .

Sjekker og balanser er hardkodet i logikken til signalsystemet som feiler på siden av forsiktighet, sa de.

Kunne sjåføren ha gjort noe for å forhindre at krasje?

Tog er gigantiske masser av stål, dratt av enormt kraftige motorer. Jernbaneoversikten sier at Coromandel gikk i “full hastighet”, som kan være rundt 100 km/t. Med den hastigheten, selv etter bruk av nødbremser, ville ikke et tog stoppet før kanskje et par kilometer.

Så hvor kommer det tredje toget inn i bildet?

Les også

< /figure>Mukhtar Ansari dømt: Ser tilbake på Awadhesh Rai-drapssaken om…

Odisha-togulykke: Hva er «interlocking»-systemet, en endring i…

Rs 2000 sedler uttak: Hva er i vente for banker, innskytere?

Hvorfor baby Ariha Shah ble tatt fra foreldrene sine i Tyskland

Samtidig som Coromandel traff godstoget, et tredje tog, 12864 Yesvantpur-Howrah Express , skulle forbi på den tilstøtende hovedlinjen Down, med kurs mot Howrah (i motsatt retning). Det meste av dette toget hadde allerede passert ulykkespunktet da Coromandel krasjet inn i godstoget. Imidlertid ble de siste trenerne påvirket. Disse sporet av – enten fordi de ble truffet av busser fra Coromandel som veltet over dem, eller på grunn av sjokkbølgene som kunne ha gått gjennom bakken og sporene.