Punjab Oppn samler seg bak Ajit-redaktøren ettersom anklagene om at AAP-regjeringen «kveler media» vokser

0
56

FRA å blokkere Twitter-kontoer til journalister og Facebook-sider på nettkanaler, til å arrestere en TV-reporter og hennes to kolleger, og nå innkallingen til sjefredaktør for avisen Ajit, står Aam Aadmi-partiets regjering i Punjab overfor anklager for å prøve å kutte pressen.

Mens anklagene begynte like etter at AAP tok over statens tøyler, i desember 2022, førte en intervensjon fra opposisjonsleder Partap Singh Bajwa fra kongressen dem inn i rampelyset. Bajwa tok opp saken i forsamlingen, og anklaget AAP-regjeringen for å forsøke å kontrollere mediene ved å blokkere statlige annonser til medieselskaper som ikke står i deres gode bøker.

BJP-leder Sunil Jakhar skjøt deretter av et brev til guvernør Banwarilal Purohit, der han sa at Bhagwant Mann-regjeringen straffet medieinstitusjoner som ikke fulgte regjeringens linje.

Under den lange jakten på den radikale sikh-predikanten Amritpal, så Punjab Twitter-kontoene til flere mediepersoner er blokkert. Senere ble Facebook-sidene og YouTube-kontoene til flere lokale nettkanaler blokkert.

I mars dannet journalistene til disse nettkanalene en ‘Punjab Digital Media Association’ å sammen ta saken opp med myndighetene. De henvendte seg til guvernøren og sa at de ikke hadde fått noen grunn til å blokkere sendingen deres, og at de ikke publiserte noen nyhetsreportasjer som kunne sees på som en trussel mot lov og orden.

Jagtar Singh Bhullar, foreningens offisierende president, fortalte The Indian Express at de også møtte DGP Gaurav Yadav, og oppfordret ham til å se nærmere på saken. Deres anmodning om en avtale med sjefsminister Mann ble ikke innvilget, la han til. «Vi mistet seere da kanalene våre var blokkert lenge. Noen er på randen av å stenge ned.»

The Editors’ Guild ga senere ut en uttalelse som kritiserte blokkering av Twitter-kontoer og nettkanaler som “vilkårlig”.

Annonse

Nylig, under mellomvalget i Jalandhar Lok Sabha, ble en Times Now Navbharat-journalist og hennes to kolleger, som hadde kommet for å dekke et AAP-regjeringsarrangement der Arvind Kejriwal skulle være til stede, arrestert på anklagene om å ha slått en kvinne ned med sine kjøretøy og “bruker kastereklamer” mot henne.

De ble senere løslatt mot kausjon.

AAP-regjeringens aksjon kom kort tid etter at Times Now først rapporterte om crores-verdien av oppussing utført på CM-bungalowen i Delhi av Kejriwal-regjeringen.

I det siste tilfellet tilkalte Punjab Vigilance Bureau sjefredaktør for den folkelige Ajit-avisen, Barjinder Sigh Hamdard, i forbindelse med den pågående etterforskningen av byggingen og driften av et Jang-e-Azadi Memorial-museum på 315 crore Rs. , hvis konstruksjon Hamdard hadde tilsyn med. Innkallingen fulgte en slags kamp mellom regjeringen og Hamdard, som startet med påstått blokkering av annonser til avisen.

Annonse

Hele opposisjonen kom sammen for å fordømme aksjonen mot Hamdard, med et møte holdt i Ajit kontor der ledere fra kongressen, Akali Dal, BJP, BSP og Venstre uttrykker støtte til avisen.

I motsetning til tidligere Punjab-regjeringer, kontrollerer Mann-regimet strengt medienes tilgang til sine ministre, som kun kan ordnes gjennom spesifiserte kanaler. Tjenestemenn innrømmer privat at interaksjoner med media er mislikt.

Bajwa sa at aksjonen mot Hamdard var “et perfekt eksempel på den drakoniske holdningen til AAP-regjeringen”. “Det er å undertrykke og skremme uavhengige medieinstitusjoner og dempe konstruktiv kritikk og dissens,” sa kongresslederen til The Indian Express.

Akali Dal-president Sukhbir Badal anklaget også Mann-regjeringen for å prøve å kutte stemmen til media. “Regjeringen har registrert falske saker mot journalister, forbudt nettkanaler og til og med stoppet reklame til publikasjoner som nekter å videresende propagandaen.” .

Annonse

AAP-sjeftalsperson Malvinder Singh Kang benektet anklagene, og sa at det var feil å koble Hamdards sak med andre påstander. “Han ble innkalt til etterforskning av Jang-E-Azadi Memorial-saken, ikke som vendetta mot noe mediehus,” sa han.

På regjeringen som blokkerte Twitter og andre sosiale medier-kontoer, sa han: “Dette var under retningslinjene til sentralregjeringen. Det var ingen politisk innblanding fra AAP-regjeringen i Punjab. Sidene og kontoene ble blokkert etter at cybercellen fant provoserende innlegg der etter politiets aksjon mot Amritpal.»

Les også

Yogi Adityanath holder 'Tiffin Par Charcha': 'BJP må opprette ny identitet…

Opposisjonens møte 12. juni utsatt for å sikre at Kharge, Rahul Gandhi deltar…

Spenningen øker i båndene deres når Bengal-guvernøren, Mamata-regjeringen låser hornene…

Stagehvisker fra Rajasthan BJP: Gå inn i Vasundhara RajeAnnonse

Om avisannonser som ble stoppet, sa han at regjeringen fulgte statens annonseringspolitikk, og at det ikke var noe brudd.

© The Indian Express (P) Ltd