Punjab Oppn samlas bakom Ajit-redaktören när anklagelserna om att AAP-regeringen “kväver media” växer

0
40

FRÅN blockering av Twitter-konton för journalister och Facebook-sidor på webbkanaler, till att arrestera en TV-reporter och hennes två kollegor, och nu kallelsen till chefredaktören för tidningen Ajit, står Aam Aadmi-partiets regering i Punjab inför anklagelser för att försöka sätta mun på pressen.

Medan anklagelserna började strax efter att AAP tog över statens tyglar, i december 2022, förde en intervention av oppositionsledaren Partap Singh Bajwa från kongressen dem in i rampljuset. Bajwa tog upp frågan i församlingen och anklagade AAP-regeringen för att försöka kontrollera media genom att blockera statliga annonser till medieföretag som inte finns i dess goda böcker.

BJP-ledaren Sunil Jakhar sköt sedan iväg ett brev till guvernör Banwarilal Purohit, där han sa att Bhagwant Mann-regeringen straffade medieinstitutioner som inte stod på regeringens linje.

Under den långa jakten på den radikala sikhiska predikanten Amritpal såg Punjab flera mediepersoners Twitter-konton blockerades. Senare blockerades flera lokala webbkanalers Facebook-sidor och YouTube-konton.

I mars bildade journalisterna på dessa webbkanaler en ‘Punjab Digital Media Association’ att tillsammans ta upp frågan med myndigheterna. De vände sig till guvernören och sa att de inte hade fått någon anledning till blockeringen av deras sändning och att de inte körde några nyhetsrapporter som kunde ses som ett hot mot lag och ordning.

Jagtar Singh Bhullar, förbundets ordförande, berättade för The Indian Express att de också träffade DGP Gaurav Yadav och uppmanade honom att undersöka saken. Deras begäran om ett möte med chefsminister Mann beviljades inte, tillade han. “Vi tappade tittare eftersom våra kanaler var blockerade länge. Vissa är på väg att stänga ner.”

The Editors’ Guild utfärdade senare ett uttalande som kritiserade blockeringen av Twitter-konton och webbkanaler som “godtycklig”.

Annons

Nyligen, under mellanvalet i Jalandhar Lok Sabha, arresterades en Times Now Navbharat-journalist och hennes två kollegor, som hade kommit för att bevaka en AAP-regeringshändelse där Arvind Kejriwal skulle vara närvarande, anklagade för att ha slagit ner en kvinna med sina fordon och “använder kastanjer” mot henne.

De släpptes senare mot borgen.

AAP-regeringens åtgärd kom strax efter att Times Now först rapporterade om den omarbetning som gjorts på miljontals kronor. CM-bungalowen i Delhi av Kejriwal-regeringen.

I det senaste fallet tillkallade Punjab Vigilance Bureau chefredaktör för den folkliga tidningen Ajit, Barjinder Sigh Hamdard, i samband med den pågående utredningen av konstruktionen och driften av ett Jang-e-Azadi Memorial-museum på 315 crore Rs. , vars konstruktion Hamdard övervakade. Kallelsen följde på en slags strid mellan regeringen och Hamdard, som började med påstådd blockering av annonser till tidningen.

Annons

Hela oppositionen samlades för att fördöma aktionen mot Hamdard, med ett möte som hölls i Ajit kontor där ledare från kongressen, Akali Dal, BJP, BSP och vänstern uttryckte stöd till tidningen.

Till skillnad från tidigare Punjab-regeringar kontrollerar Mann-regimen strikt medias tillgång till sina ministrar, vilket endast kan ordnas genom angivna kanaler. Tjänstemän erkänner privat att interaktioner med media är ogillade.

Bajwa sa att aktionen mot Hamdard var “ett perfekt exempel på AAP-regeringens drakoniska hållning”. “Det förtrycker och skrämmer oberoende medieinstitutioner och tystar konstruktiv kritik och oliktänkande”, sa kongressledaren till The Indian Express.

Akali Dals president Sukhbir Badal anklagade också Mann-regeringen för att försöka sätta mun på medias röst. “Regeringen har registrerat falska fall mot journalister, förbjudit webbkanaler och till och med stoppat reklam till publikationer som vägrar att förmedla dess propaganda.” .

Annons

AAP:s chefstalesman Malvinder Singh Kang förnekade anklagelserna och sa att det var fel att koppla Hamdards fall med andra anklagelser. “Han kallades för utredning av Jang-E-Azadi Memorial-fallet, inte som vendetta mot något mediehus,” sa han.

Om regeringen som blockerar Twitter och andra konton på sociala medier, sa han: “Detta var enligt riktlinjerna från centralregeringen. Det fanns ingen politisk inblandning av AAP-regeringen i Punjab. Sidorna och kontona blockerades efter att cybercellen hittade provocerande inlägg där efter polisens aktion mot Amritpal.”

Läs också

Yogi Adityanath håller 'Tiffin Par Charcha': 'BJP måste skapa ny identitet…

Oppositionens möte den 12 juni skjuts upp för att säkerställa att Kharge, Rahul Gandhi deltar…

Spänningen ökar i deras band när Bengals guvernör, Mamata-regeringen låser horn…

Scenviskar från Rajasthan BJP: Gå in i Vasundhara RajeAnnons

Om tidningsannonser som stoppas sa han att regeringen följde statens reklampolicy och att det inte förekom någon överträdelse.

© The Indian Express (P) Ltd