'Oorzaak geïdentificeerd': wat spoorwegminister Vaishnaw heeft gezegd over het treinongeluk in Odisha

0
50

De Spoorwegen hebben vrijdagavond (2 juni) de “grondoorzaak” van het ongeval in Odisha geïdentificeerd, waarvan het dodental nu op 275 staat. een wijziging “aan de wisselmachine, de configuratie van het spoor”, met de botsing tot gevolg.

Uit de verklaring van de minister werd niet duidelijk of deze menselijke tussenkomst het gevolg was van wat een “menselijke fout” wordt genoemd, of dat er sprake was van een mogelijkheid van opzettelijke actie of sabotage.

Eerder hadden de Spoorwegen een vage officiële verklaring afgegeven over de tragedie nabij station Bahanaga Bazar, met zeer weinig details. Hoewel het volledige beeld pas duidelijk zal zijn na een officieel onderzoek naar het incident, wordt nog steeds gewacht op een meer gedetailleerde officiële verklaring van de Spoorwegen.

Union Railway minister Ashwini Vaishnaw houdt toezicht op de restauratiewerkzaamheden op de plaats van het ongeval in het dorp Balanaga in het Balasore-district van Odisha. (Express foto door Partha Paul)

Dit is wat we tot nu toe weten over de crash, gebaseerd op de informatie van bronnen bij de Spoorwegen en de verklaringen van Vaishnaw.

Ten eerste Wat heeft de minister vooral gezegd?

Spoorwegminister Ashwini Vaishnaw zei op zondag (4 juni): “De oorzaak (van het ongeval) is geïdentificeerd. En de mensen die het hebben gedaan zijn ook geïdentificeerd.”

Ook in Uitleg | Odisha treinongeluk: dit is wat we tot nu toe weten

Hij zei dat het rapport van de commissaris van Spoorwegveiligheid binnenkort openbaar zou worden gemaakt. “Kis karan se yeh haadsa kiya gaya, usski bhi jaankari jald hi samne aa jayegi (het CRS-onderzoeksrapport – de reden waarom het ongeval gebeurde zal ook bekend zijn)”, vertelde hij aan DD News.

Betekent dit dat er sprake was van sabotage?

Dat is nu nog niet duidelijk. De minister werd gevraagd of er asociale elementen in het spel waren, maar hij wilde geen antwoord geven.

Advertentie

“Om daar nu iets over te zeggen zou mogelijk zijn, maar niet gepast vóór het rapport van de CRS-sonde ,' zei hij.

OK, ter herinnering, waar en wanneer gebeurde dit ongeval?

De plek van de crash is iets voor het Bahanaga Bazar-station in het Balasore-district van Odisha, dat deel uitmaakt van de Kharagpur-spoorwegdivisie van de South Eastern Railway. Er waren drie treinen bij betrokken: twee passagierstreinen die in tegengestelde richting reden en een goederentrein die stilstond.

Advertentie Illustratie van de plek waar het ongeval plaatsvond in Odisha.

De eerste trein, de 12841 Coromandel Express, was vertrokken vanaf het Shalimar-station in Kolkata/Howrah en was op weg naar Chennai. Het was Kharagpur en Balasore overgestoken en de volgende stop zou Bhadrak zijn geweest. De trein reed bijna exact op tijd en zou om 19.01 uur langs Bahanaga Bazar zijn gereden (zonder te stoppen).

En hoe zijn de sporen aangelegd bij Bahanaga Bazar?

Daar is de Up Main Line (richting Chennai), de Down Main Line (richting Howrah) en twee luslijnen aan beide zijden. Het doel van een lus is om een ​​trein aan de kant te parkeren zodat de hoofdlijn vrij blijft voor een snellere of belangrijkere trein.

Toen de Coromandel naderde, werd de luslijn bezet door een goederentrein die in dezelfde (omhoog) richting ging. De Coromandel zou er op de hoofdlijn langs rijden.

Odisha-treintragedie Live Updates | Herzien dodental op 275 vanaf zondag; Congres eist ontslag van minister van Spoorwegen Ashwini Vaishnaw

Wat ging hier mis?

Volgens de korte briefing over het ongeval uitgegeven door de Spoorwegen op zaterdag (3 juni): “Trein omhoog nr. 12841…door de hoofdlijn omhoog…gestormd met stilstaande goederentrein in de lijn omhoog… De trein reed op volle snelheid over het station omdat het niet de bedoeling was dat het op het station zou stoppen…”

Advertentie

Uit de opdracht bleek duidelijk dat de Coromandel, in plaats van langs de goederentrein op de hoofdlijn te gaan, de lus binnenging en tegen de goederentrein van achteren. Foto's van de plek lieten de locomotief van de Coromandel boven op de goederentrein zien.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Maar hoe kan dat gebeuren?

Advertentie

Locomotiefbestuurders laten zich leiden door signalen, niet zozeer door wat ze op de sporen zien, vooral in het donker. De Spoorwegen bekijken sinds zaterdag de mogelijkheid van een seinfout.

Een multidisciplinaire gezamenlijke inspectie door toezichthouders had geconcludeerd dat er een groen sein was gegeven aan de Coromandel om op de aangewezen hoofdlijn door te rijden, waarna het sein werd afgenomen. De trein reed de ringleiding binnen en ramde de goederentrein.

Advertentie

“We … kwamen na zorgvuldige observatie tot de conclusie dat er een signaal was gegeven en vertrokken voor de Up-hoofdlijn voor 12841, maar deze trein kwam de Up-luslijn binnen en botste tegen de goederentrein die op de Up-luslijn stond en ontspoorde,” aldus een notitie opgesteld door het gezamenlijke inspectieteam op zaterdag.

Uitgelegd | Kavach, de Indiase technologie die kan voorkomen dat twee treinen met elkaar in botsing komen

Dus hoe verhoudt dit zich tot wat Vaishnaw nu heeft gezegd?

Vaishnaw zei in wezen dat iemand de configuratie had gewijzigd van de signalering (punt) op het spoor, die naar de Coromandel leidde om de luslijn binnen te gaan.

“Degene die het heeft gedaan, heeft zo'n verandering aangebracht aan de wisselmachine, de configuratie van de baan, waardoor alles samen kan werken, is veranderd en dat is de reden waarom het ongeval is gebeurd”, zei hij. “Maar ik zal alles zeggen nadat het CRS-rapport uitkomt.”

Wat is de basis van deze conclusie?

Topfunctionarissen hebben geconcludeerd dat, tenzij er aan wordt gesleuteld, de “kernlogica” van het signaleringssysteem idealiter niet zou toestaan ​​dat een geïsoleerd sein groen wordt voor één lijn, terwijl tegelijkertijd het fysieke “punt” van het spoor de trein naar een andere lijn leidt .

Checks and balances zijn hard gecodeerd in de logica van het signaleringssysteem dat het zekere voor het onzekere neemt, zeiden ze.

Had de bestuurder iets kunnen doen om de crashen?

Treinen zijn gigantische massa's staal, voortgetrokken door enorm krachtige motoren. Volgens de spoorwegbriefing reed de Coromandel op “volle snelheid”, wat rond de 100 km/u zou kunnen zijn. Bij die snelheid zou een trein zelfs na gebruik van de noodremming pas na een paar kilometer tot stilstand komen.

Waar komt de derde trein dan in beeld?

strong>

Lees ook

< /figuur>Mukhtar Ansari veroordeeld: terugkijkend op de moordzaak van Awadhesh Rai van…

Odisha treinongeluk: wat is het 'interlocking'-systeem, een verandering in… resize=450,250″ />

Rs 2.000 biljetten opnemen: wat staat banken en spaarders te wachten?

Waarom baby Ariha Shah bij haar ouders in Duitsland werd weggehaald

Op hetzelfde moment dat de Coromandel de goederentrein raakte, een derde trein, de 12864 Yesvantpur-Howrah Express , ging voorbij op de aangrenzende hoofdlijn Down, richting Howrah (in de tegenovergestelde richting). Het grootste deel van deze trein was de punt van het ongeval al gepasseerd toen de Coromandel op de goederentrein botste. De laatste paar coaches werden echter beïnvloed. Deze ontspoorden — hetzij omdat ze werden geraakt door rijtuigen van de Coromandel die erop vielen, hetzij door de schokgolven die door de grond en de rails hadden kunnen gaan.