Odisha treinongeluk: buiten AIIMS wachten sommigen op lichamen, anderen doorzoeken foto's

0
41

Bij de politiehelpdesk buiten het AIIMS-mortuarium in Bhubaneswar doorzoekt een groep mensen verwoed een stapel foto's, op zoek naar een bekend gezicht onder de doden. Sommigen vinden hun verwanten. Anderen zetten zich schrap voor langer wachten.

Twee dagen na de treintragedie in Balasore gaat een langzame, knarsende zoektocht naar de lichamen van dierbaren door lijkenhuizen bij AIIMS en elders.

Hoewel het tol aanvankelijk op 288 was gesteld, heeft de regering van Odisha het zondag naar beneden bijgesteld tot 275. Veel van de doden kwamen uit West-Bengalen en Bihar, op weg naar zuidelijke steden om in hun levensonderhoud te voorzien.

Must Read | 'Ik heb het lichaam van mijn zoon met mijn eigen handen verplaatst': in de overvolle gezondheidscentra van Balasore lopen de littekens diep

Bij AIIMS beantwoorden vrijwilligers en lokale functionarissen angstige vragen van degenen die de lichamen van hun familieleden hebben gevonden: zou de deelstaatregering gratis ambulances verstrekken? Welke documenten zouden ze nodig hebben? Was er ex-gratia assistentie beschikbaar?

Aan de tafel naast de helpdesk was Sagar Tudu uit Murshidabad in West-Bengalen documenten aan het overleggen om het lichaam van zijn broer Munsi Tudu op te eisen, die een van degenen was die vrijdag aan boord waren gegaan van de Coromandel Express naar Chennai.

Munsi, 32, werkte als metselaar bij een bouwbedrijf in Chennai. Hij had zijn vrouw beloofd dat hij op Dussehra zou terugkeren. De familie hoorde van zijn lot door het antwoord van een vreemdeling op een telefoontje.

“Nadat we zaterdagochtend op de hoogte waren van het ongeval, hebben we hem gebeld. Iemand anders heeft de telefoon opgepikt,' zei Sagar. “Deze persoon zei dat hij vanuit het Soro-ziekenhuis sprak en de gsm uit de zak van mijn broer had gepakt.”

Advertentie

Een paar meter verderop wacht een groep van 12 mensen uit het dorp Boga in het Oost-Medinipur-district in West-Bengalen op de bediende om hen de lichamen van Suman Pradhan en Rajeev Dakua te overhandigen. Ze waren samen met drie andere personen – Nandan Pradhan, Shankar Pradhan en Bholanath Giri – aan boord gegaan van het algemene draaistel van de Coromandel Express.

Ook zij waren bouwvakkers op weg naar Chennai.

Lees ook | Mogelijke signaleringsfout kan de treintragedie van Odisha hebben veroorzaakt

“Terwijl we de lichamen van Nandan, Shankar en Bholanath identificeerden en ontvingen van de Bahanaga middelbare scholen, konden we de lichamen van Suman en Rajeev niet vinden, ondanks zoeken in verschillende ziekenhuizen. In het tijdelijke mortuarium in Balasore kregen we te horen dat de lichamen zijn overgebracht naar AIIMS, Bhubaneswar,” zei Samiran Pradhan, de broer van Suman.

Van de ongeveer 100 lichamen die bij AIIMS worden bewaard, zijn er 28 geïdentificeerd en 10 zijn overgedragen aan nabestaanden.

Advertentie

De plaatsvervangend commissaris van het Bhubaneswar-burgerorgaan, Rajkishore Jena, houdt toezicht op het lichaamsidentificatie- en overdrachtsproces. Hij zei dat ambtenaren elk lichaam een ​​nummer hebben gegeven. “Nadat hun familieleden het lichaam hebben herkend, voeren we de gepaste procedure uit en overhandigen we het. De regering van Odisha zorgt voor gratis vervoer om de lichamen mee te nemen,” vertelde Jena aan The Indian Express.

Lees ook | Overlevenden van treinongeluk Odisha uit Karnataka vertellen horror: 'De beelden zullen me mijn leven lang achtervolgen'

Maar velen waren nog steeds niet in staat om hun verwanten te traceren. Onder hen is Abhijit Samai uit East Medinipur, op zoek naar zijn zwager Shivshankar Das die aan boord van de Coromandel Express was gestapt.

“Ik heb contact opgenomen met enkele functionarissen en de foto's gecontroleerd die door de deelstaatregering zijn gepubliceerd, maar heb heb hem niet kunnen traceren. Ik heb alle zes de ziekenhuizen bezocht waar lichamen worden bewaard”, aldus Abhijit.

Ook voor de nabestaanden van Amresh Kumar is het ongeduldig wachten. De 16-jarige inwoner van Bihar's Muzaffarpur was vertrokken naar Rajahmundry in Andhra Pradesh om samen met vier anderen uit zijn dorp op een melkveebedrijf te gaan werken.

“We kwamen op de hoogte van de dood van Amresh van de vier andere medepassagiers die het ongeval hebben overleefd en worden behandeld in een ziekenhuis in Bhadrak”, zegt Umesh Rai, zijn zwager.

Lees ook

Brug over Ganga 'stort' in, zegt Bihar geplande sloop of-the-WFI-sinds-2011.-PTI.jpg?resize=450,250″ />

Na 2 verklaringen tegen hem trekt minderjarige de aanklacht tegen WFI-chef in…

Odisha train tragedie Live Updates : CBI begint onderzoek naar Balasore-trein a…

Morgen ontwikkelt zich een cycloon in de Arabische Zee, moesson begint boven Kerala naar …Advertentie

Raju Marndi, een stamlid uit Odisha's Mayurbhanj-district, verloor zijn vader. Net als anderen ging ook hij naar het zuiden voor werk. “Mijn vader ging voor werk naar Chennai. Hij was het enige verdienende lid van ons gezin. Na zijn dood kijken we nu naar een sombere toekomst.”

© The Indian Express (P) Ltd