Odisha tågtragedi: Underhåll utanför spåret, minskade medel, 3 av 4 större tågolyckor på 4 år på grund av urspårning

0
43

Nästan tre av fyra av 217 ” följdolyckor med tåg” över hela landet mellan 2017-18 och 2020-21 orsakades av urspårningar, enligt en revisionsrapport från Indiens kontrollör och riksrevisor (CAG).

Rapporten – Performance Audit on Derailment in Indian Railways – lades fram i parlamentet i december 2022. Den visar att den huvudsakliga faktorn som var ansvarig för urspårningar var relaterad till “underhåll av spår”.

p>

Den stod att tilldelningen av medel för banförnyelsearbeten minskade under åren och även dessa medel var inte “fullständigt används”.

Rapporten visar att av 217 ”följtågolyckor” berodde 163 på urspårningar, vilket är cirka 75 procent av de totala följdolyckorna. Detta följdes av olyckor på grund av brand i tåg (20), olyckor vid obemannade plankorsningar (13), kollisioner (11), olyckor vid bemannade plankorsningar (8) och diverse (2).

Rapporten säger att Järnvägsstyrelsen klassificerar tågolyckor i två kategorier: följdolyckor med tåg och andra tågolyckor. Den förstnämnda inkluderar tågolyckor med allvarliga återverkningar i termer av antingen en, eller många, eller alla av: (a) förlust av människoliv, (b) personskada, (c) förlust av järnvägsegendom och (d) avbrott i järnvägen trafik.

Alla andra olyckor som inte omfattas av följdolyckor med tågolyckor faller under 'Övriga tågolyckor'.

“I kategorin 'Övriga tågolyckor' inträffade 1 800 olyckor [under rapportperioden]. Urspårningarna står för 68 procent (1 229 urspårningar)”, står det i rapporten. “Av 2017 följdolyckor och icke följdolyckor (1 800 + 217) var olyckorna på grund av urspårningar 1 392 (69 procent) under 2017-18 till 2020-21.”

Annons

Rapporten angav att eftersom “maximala olyckor” rapporterades i kategorin urspårningar, förblev revisionens fokus “på olyckor till följd av urspårningar”.

1/12Räddningsinsats pågår efter en olycka med Coromandel Express, Bengaluru-Howrah Express och ett godståg i Balasore-distriktet, lördagen den 3 juni 2023. (PTI)2/12Minst 238 personer har dödats och över 900 skadats (Foto: Reuters)3/12Räddningsteam söker igenom vraket av tågen under en räddningsinsats efter trippeltågolyckan, i Balasore-distriktet. (Expressfoto av Partha Paul)4/12Olyckan inträffade vid 07.00 igår när ett passagerartåg träffade de urspårade bussarna på ett annat tåg följt av en kollision med ett godståg som orsakade en krasch av flera tränare. (Expressfoto av Partha Paul) 5/12Järnvägsminister Ashwini Vaishav besökte olycksplatsen och inventerade situationen (Foto :PTI)6/12Bilder från olycksplatsen visade krossade tågvagnar slitna upp och vridna tågspår. (Expressfoto av Partha Paul)7/12NDRF-personal utför räddningsarbete (PTI Photo) 8/12Människor, som skadades i en tågkollision, ligger i en sjukhuskorridor i Balasore-distriktet i den östra delstaten Odisha, Indien, den 3 juni 2023. REUTERS9/12Odishas chefsminister Naveen Patnaik träffar en skadad på ett sjukhus i Balasore (PTI)10/12En tjänsteman ger en demonstration om tågolyckan i Odisha när premiärminister Narendra Modi är ordförande vid ett möte för att göra en inventering av situationen efter olyckan, i New Delhi, lördagen den 3 juni 2023. (PTI Photo) 11/12Premiärminister Narendra Modi gör en inventering av situationen på olycksplatsen i Balasore-distriktet, lördagen den 3 juni 2023. Unionens järnvägsminister Ashwini Vaishnaw ses också. (PTI-bild) 12/12Nödtelefonnumret har släppts av Odisha-regeringen (Foto : PTI)

Rapporten angav: “Analys av 1 129 “Förfrågningsrapporter” (81 procent) av 1 392 urspårningsolyckor i 16 ZR [Zonal Railways] och 32 divisioner visade att de totala skadorna/förlusten av tillgångar rapporterades till Rs 33,67 crore i de valda fallen av urspårningar.”

Revisionen ”avslöjade också 23 faktorer som var ansvariga för urspårningar i de utvalda 1129 fallen/olyckorna över 16 ZR…. Av 23 faktorer var den huvudsakliga faktorn ansvarig för urspårning relaterad till “underhåll av spår” (167 fall), följt av “avvikelse av spårparametrar utöver tillåtna gränser” (149 fall) och “dålig körning/överskridande hastighet” (144 fall) ).”

Annons

CAG analyserade också prestandan för Rashtriya Rail Sanraksha Kosh (RRSK). RRSK skapades 2017-18 med en korpus på Rs 1 lakh crore under en period av fem år med en årlig utgift på Rs 20 000 crore – Rs 15 000 crore från bruttobudgetstöd och Rs 5 000 crore från järnvägens interna resurser. Granskningen noterade att ett bruttobudgetstöd på 15 000 crore Rs hade bidragit, men den faktiska genereringen av interna resurser från järnvägar för finansiering av de återstående 5 000 crore Rs per år till RRSK föll under målet under dessa fyra år, noterade rapporten.< /p>

“Således hade kort användning av medel från järnvägar från interna resurser till ett belopp av 15 775 crore Rs (78,88 procent) av den totala andelen Rs 20 000 crore besegrat det primära målet att skapa RRSK för att stödja absolut säkerhet inom järnvägar,” stod det.

Läs även

Bron över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

'PM Modis bil kraschade som han tittar i backspegeln': Rahul Gandhi i USA

Amit Shah möter ett team av brottare, de ber om ett tidigt anmälningsformulär

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: Järnvägar beställer rikstäckande säkerhetsd… Express Explained | Hur hände tågkraschen i Odisha? Detta är vad vi vet hittills

Rapporten framhävde att tilldelningen av medel för banförnyelsearbeten minskade från 9 607,65 crore (2018-19) till 7 417 crore 2019-20. “De medel som tilldelats för att spåra förnyelsearbeten utnyttjades inte heller fullt ut”, stod det. “Av 1127 urspårningar under 2017-21, var 289 urspårningar (26 procent) kopplade till spårförnyelser.”

© The Indian Express (P) Ltd